Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Samozvani ocenjivači, veb eksperti i informatičari!

[es] :: IT događaji :: Samozvani ocenjivači, veb eksperti i informatičari!

[ Pregleda: 1981 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

fokusdzija
Uki Djurekovic
Belgrade

Član broj: 164542
Poruke: 4
*.srbija-info.yu.Profil

icon Samozvani ocenjivači, veb eksperti i informatičari!29.11.2007. u 15:44 - pre 180 meseci
Svedoci smo činjenice da je Srbija u informatičkom smislu u stilu izreke: Sve ima, a ništa nema! U tom smislu imamo, po ugledu na inostranstvo, i sve više nekih festivala digitalne umetnosti, nekih konkursa za najbolji vebsajt i ostale džidže-bidže! Međutim, postavlja se pitanje: Ko sedi u tim žirijima i stručnim komisijama koji navodno treba da presude ko je kreativni digitalni umetnik i ko je dobar veb dizajner?!

Svakom ekspertu je pomalo čudno da sajtovi organizatora nekog festivala ili konkursa, odnosno onih koji treba da arbitriraju ko je veb guru, predstavljaju kameno doba veb dizajna i veb tehnologije. Dakle, kako verovati u kredibilitet nekog festivala koji ne može da izradi ni iole ozbiljnu veb prezentaciju?! Navešću nekoliko ilustrativnih primera:

vebsajt Arttech festivala digitalne umetnosti (www.arttech.co.yu). Želeo sam da prijavim svoj rad i pokušao sam da se registrujem popunjavanjem standardnog online formulara. Međutim, uvek sam dobijao sledeću informaciju:

"Uneti podaci nisu ispravni, molimo Vas da proverite sledeće:
* korisničko ime može imati između 5 i 20 karaktera,
* korisničko ime sme sadržati cifre 0-9, slova a-z i tačku (.),
* izabrano korisničko ime već postoji,
* šifra mora biti dugačka barem 8 karaktera,
* morate uneti ili broj fiksnog telefona ili broj mobilnog telefona ili oba,
* morate uneti email adresu,
* email adresa nije pravilno uneta"

1) ne znam gde sam pogrešio, pošto sam se držao svih uputstava.

2) zar je moguće da na početku 21. veka, neki sajt koji iole pretenduje na ozbiljnost, sadrži skriptu koja ne specifikuje gde je tačno popunjavač formulara pogrešio, već svaki put u odgovoru izlista kompletan spisak zahteva prilikom popunjavanja?!

Pošto nisam mogao da dokučim gde sam pogrešio - da li korisničko ime već postoji, da li možda šifra več postoji, da li sam pogrešno upisao format telefonskog broja, itd. - jednostavno sam odustao od "nemoguće misije" zvane registracija na vebsajtu Arttech festivala digitalne umetnosti.

Primer drugi: vebsajt NIS Petrol WebFesta, jednog ambicioznog projekta iza kojeg stoji čak i Vlada Srbije (www.wfest.org). Osim što je vizuelno siromašan, programeri sajta su se baš "potrudili" tako što su u sajt implementirali besplatan Drupal CMS (!?).

Među članovima žirija je i glavni baja za sajt B92 Dejan Restak. I, gle čuda, sajt ove medijske kuće je nominovan među tri najbolja informativna sajta! Nije li to sukob interesa?!

Ne raspravljamo mi ovde o sadržaju sajta B92, ali je u organizacionom smislu ova prezentacija tako haotična da ni nekome ko već 10 godina svakog dana surfuje netom nije moguće da dva puta nađe jednu vest, dokument ili audio zapis, osim ako ne zapiše na papiru svuda gde je morao da klikne da bi došao do tražene lokacije!

I ono što je vrhunac ove priče o tome ko nam određuje informatičku budućnost. Vebsajt Republičkog zavoda za informatiku i internet (www.rzii.sr.gov.yu), koji tobože radi na unapređenju, razvoju i standardizaciji veb prezentacija državnih organa, osim što je nepismen (na ćiriličnoj verziji piše: WEB PREZENTACIJA - meša latinicu i ćirilicu u jednoj reči), ne drži se standarda koje je ovaj zavod sam propisao za sajtove državnih organa u dokumentu sa naslovne strane pod nazivom "Preporuke za izradu Web lokacije", pa je tako pretraga sajta potpuno beskorisna!

Dokumenti za preuzimanje u nazivu datoteke sadrže mala i velika slova i "spejsove" između reči, a vrhunac amaterizma je jedan dokument koji je nazvan velikim ćiriličnim slovom "A" i to sa "spejsom" ispred (" A".doc). Dakle, tu su uspeli da načine čak četiri amaterske greške: 1) naziv datoteke mora da asocira na sadržaj, a to slovo "A" sigurno ne čini, 2) treba u nazivu datoteke izbegavati velika slova, 3) umesto "spejsova" u nazivu datoteke, koristiti donje ili srednje crte, ili neki drugi prihvatljivi karakter, i 4) čirlićno nazivati dokument je ordinarna glupost koju ne treba ni komentarisati!

Zaključak: samozvani eksperti koji arbitriraju ko je dobar a ko ne, vuku Srbiju nazad u informatičko kameno doba![Ovu poruku je menjao fokusdzija dana 29.11.2007. u 18:07 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao fokusdzija dana 29.11.2007. u 18:10 GMT+1]
 
Odgovor na temu

[es] :: IT događaji :: Samozvani ocenjivači, veb eksperti i informatičari!

[ Pregleda: 1981 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.