Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

ID Polje, Azuriranje

[es] :: MySQL :: ID Polje, Azuriranje

[ Pregleda: 1573 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Man-Wolf
Mihailo Joksimovic
Beograd

Član broj: 17016
Poruke: 873
*.eunet.yu.



+13 Profil

icon ID Polje, Azuriranje27.11.2007. u 10:43 - pre 161 meseci
Prvo da se izvinim ako je naslov teme nejasan, ali stvarno nisam znao kako drugacije da napisem. Bas iz tog razloga nisam znao ni kako da pretrazim forum, u slucaju da je moje pitanje vec ranije postavljeno.

Problem je sledeci: Recimo da imam tabelu u MySQL bazi koja izgleda ovako:

-----| ID |--------|Ime|--------
`````````````````````````````
-----| 1 |--------|Neko Ime|--------
-----| 2 |--------|Ime 2|------------
-----| 3 |--------|Ime 3|------------

Itd.... E sad, u cemu je problem - Ukoliko izbrisem red sa ID-em 2, tabela ce izgledati ovako:

-----| ID |--------|Ime|--------
`````````````````````````````
-----| 1 |--------|Neko Ime|--------
-----| 3 |--------|Ime 3|------------

E tu nastaje moj problem, jer meni je potrebno da ID ide redom, odnosno pri brisanju nekog reda, da se ID sledeceg reda, podesi na ID prethodnog. Odnosno, da tabela izgleda ovako ( nakon brisanja reda 2 )


-----| ID |--------|Ime|--------
`````````````````````````````
-----| 1 |--------|Neko Ime|--------
-----| 2 |--------|Ime 3|------------

Nadam se da sam bio jasan ) Inace, ID kolona mi je podesena kao Primary Key i postavljen je Auto Increment.

Da li je ovo sto meni treba uopste moguce, posto koliko se secam u MS SQL mi je to radilo ( dok sam iso na neki qrs :P ).

Jos jednom se izvinjavam ako je ovakvo pitanje vec bilo, ali stvarno nemam ideju sta da trazim ( iz istog razloga nisam mogo da pitam google :P :P ).

Unapred zahvalan,

Mihailo Joksimovic
 
Odgovor na temu

01011011
Avanade
CHICAGO, USA

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.ms.com.

ICQ: 45747235
Sajt: www.snailtrail.net


+2 Profil

icon Re: ID Polje, Azuriranje27.11.2007. u 19:04 - pre 161 meseci
TO nikako nije pametno da se radi, pogotovo ne ukoliko su u pitanju korisnici i ukoliko vezes jedan id za nekog korisnika... ne znam sta pokusavas da uradis, ali ako imas 1,2,3,4,5, ti uvijek mozes da ih poredas pravilno i ako je 1,3,4,5 i ako je 1, 5 ostalo, a da mjenjas unique ID svakom korisniku je besmisleno.
 
Odgovor na temu

2weird4u

Član broj: 7345
Poruke: 134
*.eunet.yu.

Sajt: www.madtrance.vze.com


Profil

icon Re: ID Polje, Azuriranje28.11.2007. u 10:16 - pre 161 meseci
Slažem se u potpunosti sa 01011011. To što ti hoćeš da izvedeš nema nikakvog smisla, ako ti je ID primarni ključ u toj tabeli ne bih ti nikako preporučio da menjaš vrednosti za već postojeće podatke. Ime, Prezime, etc... se može pojavljavati, ali ono po čemu se vodi neki "korisnik", pamti i prepoznaje jeste u tvom slučaju ID kolona.

Imao sam slučajeva kada mi je poslodavac zahtevao da se ne koristi Auto Increment, već da se prvi slobodan ID dodeli, ukoliko neki radnik buden npr. otpušten, pa sledeći primljeni dobije "njegov" ID. To već ima smisla.
I'm just to weird for you ;)
 
Odgovor na temu

Man-Wolf
Mihailo Joksimovic
Beograd

Član broj: 17016
Poruke: 873
*.eunet.yu.



+13 Profil

icon Re: ID Polje, Azuriranje28.11.2007. u 10:59 - pre 161 meseci
Da da, jos par ljudi mi je objasnilo da je to totalno bezveze.... A i kad sam razmislio malo, shvatio sam da bi mi ustvari stvarno poremetilo bazu. Radi se o slikama, ne o korisnicima, al na isto se svodi :P

Problem je bio sledeci:

Ja sam rezultate iz baze slagao u niz gde je prva "koordinata" niza bila ID polje. Problem je nastajao pri iscitavanju, jer ako imam recimo Niz[1], Niz[2], Niz[4], skripta bi detektovala da posle 2.-og clana nema vise elemenata i tu bi se prekidala .... ) Inace, radi se o PHP-u ....

Al naso sam drugo resenje, pa ako nekome bude trebalo, mogu da okacim )

Hvala na pomoci
 
Odgovor na temu

01011011
Avanade
CHICAGO, USA

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.ms.com.

ICQ: 45747235
Sajt: www.snailtrail.net


+2 Profil

icon Re: ID Polje, Azuriranje28.11.2007. u 22:25 - pre 161 meseci
Pa u koliko ne koristis HARD CODING ne znam kako se kaze na srpskom gdje pises code za specificno polje ne bi trebao da imas problema, napravis validaciju u php da li na primjer niz i[4] ili i[5] postoji i ako postoji onda uradis nesto sa njim a ako ne onda nista...

znaci samo uradis jednostavan for loop

Code:

for (int i = 0; i < niz.count; i++)
{
//i sada ako je taj dio niza nije null onda koristis taj ID

if niz[i]!=null
{
   // uradi nesto sa tim ID-om
}
}




To je to.

PS. Ovo gore nije nijedan programski jezik, to je otprilike ono sto bi logicki trebalo da se odradi...

Poz

 
Odgovor na temu

[es] :: MySQL :: ID Polje, Azuriranje

[ Pregleda: 1573 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.