Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Posao u Austriji ili Sloveniji

[es] :: Vodič za emigraciju :: Posao u Austriji ili Sloveniji

Strane: 1 2

[ Pregleda: 84440 | Odgovora: 31 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

hypnotic85
Novi Sad

Član broj: 46171
Poruke: 108
*.ADSL.neobee.net.

ICQ: 82083065


Profil

icon Posao u Austriji ili Sloveniji14.10.2007. u 07:07 - pre 156 meseci
Pozdrav svima.
Zanima me da li bi neko mogao da me uputi na neki posao u ovim zemljama ili da mi kaze kako da trazim.Prvenstveno me zanima Maribor i Bec...
Od jezika govorim:srpski,grcki,engleski i ucim nemacki...
Ne trazim nikakav poseban posao,bilo kakav pomocnik ili sta vec...
Razumem se u kompjutere (nisam programer ili nesto slicno),radio sam na televiziji kao kamerman i u realizaciji,ako to nesto znaci,ali i da radim bilo sta drugo ne bi mi smetalo,samo da radim :-).Jedino sto mi konstitucija nije bas za dzakove od 50 kila.
Sto se tice vize nemam problema.Imam Grcki pasos.
Ako neko moze da me posavetuje ili uputi bio bih vrlo zahvalan.
Zaboravih da dodam,imam 22 godine.
 
Odgovor na temu

n-b-g

Član broj: 159364
Poruke: 59
89.216.200.*Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji14.10.2007. u 07:57 - pre 156 meseci
Ako imaš Grči pasoš..za tebe nema zime(bar do nekle imaš šanse...veće)
Citat:

Nesamostalni rad stranaca u Austriji
Rad stranaca u Austriji reguliran je Zakonom o zapošljavanju stranaca (Ausländerbeschäftigungsgesetz).
Poslodavac može zaposliti stranca samo ako mu je od Zavoda za zapošljavanje (AMS) po „Zakonu o zapošljavanju stranaca“ izdata prva dozvola za zapošljavanje (Beschäftigungsbewilligung) ili sam posjeduje jednu od radnih dozvola (Arbeitserlaubnis, Befreiungsschein, potvrdu o slobodnom radu itd.) ili jednu od dozvola za naseljavanje po „Zakonu o boravku i naseljavanju“ s pravom zapošljavanja (npr. dokaz o naseljavanju, dozvolu za trajni boravak itd.).
Ko je izuzet od obaveze traženja radne dozvole
odnosno kome nije potrebna radna dozvola?
• Bračnim partnerima i maloljetnoj djeci austrijskih državljana (uključujući usvojenu djeca i pastorke)
• Državljanima Evropskog privrednog prostora1 (EWR)/švicarskim državljanima i njihovi članovima porodice2
• Priznatim izbjeglicima po konvenciji ili azilantima po završenom postupku sa zaštitom od izgona.
• Diplomatima, dušebrižnicima priznatih vjerskih zajednica, profesorima na austrijskim univerzitetima i još nekim posebnim zanimanjima.
1. Državljanii novih EU-zemalja (iznimka Malta i Kipar) nemaju automatsko pravo na rad u Austriji nego samo ako su članovi porodice državljana EWR-a ili austrijskih državljana.
2. Članovi porodice državljana Evropskog privrednog prostora (EWR) su bračni partneri, bračna i vanbračna djeca (uključujući pastorke i usvojenu djecu) ukoliko nisu navršili 21 godinu života i ako ih državljani EWR-a izdržavaju. To isti važi za roditelje i roditelje bračnog partnera.
Ko ima neograničeno pravo na rad po Zakonu o boravku i naseljavanju
bez dodatne dozvole za rad
Pravo na rad bez dodatne dozvole imaju stranci koji su u posjedu:
• Dokaza o naseljavanju (Niederlassungsnachweis)
• Dozvole za naseljavanje s pravom zapošljavanja bez dodatne dozvole za rad (Niederlassungbewilligung - unbeschränkt ili
• Dozvolu za trajni boravak u EZ
Dokaz o naseljavanju (Niederlassungsnachweis)
Dokaz o naseljavanju je neograničena dozvola boravka, izdata prije 1.1.2006 i važi do njezina isteka.
Dozvola za trajni boravak (Daueraufenthalt EG)
Dozvola za trajni boravak je neograničena dozvola boravka, od 1.1.2006. Ova dozvola se izdaje strancu ako je posljednjih 5 godina bio naseljen u Austriji i ispunio integracijski sporazum.
Dozvola za naseljavanje sa pravom zapošljavanja bez dodatne radne dozvole
(Niederlassungsbewilligung – unbeschränkt)
Ova dozvola za naseljavanje je ograničena na 1 godinu a na nju imaju pravo bračni partneri i djeca, koja su najmanje 12 mjeseci legalno naseljena u Austriji i osoba na onovu koje su se naselli posjeduje dozvolu za trajni boravak, dokaz o naseljevanju ili dozvolu za naseljavanje s pravom zapošljavanja bez dodatne dozvole za rad ili je priznata izbjeglica po konvenciji.
Petogodišnja radna dozvola - Befreiungsschein
(rok važenja 5 godina i za cijelu Austriju)
Preduvjeti/preduslovi za izdavanje:
Legalan boravak u Austriji i
1. 5-godišnji legalan rad u posljednih 8 godina ILI
2. završetak pune posljedne školske godine obaveznog školovanja u Austriji i da je jedan od roditelja u posljednjih 5 godina najmanje 3 godine bio zaposlen u Austriji ILI
3. Državljani “trećih zemalja”, kojima kao članovima porodice austrijskih državljana, po Zakonu o zapošlavanju stranaca, nije bila potrebna radna dozvola i ako su iz određenih razloga izgubili to svojstvo (razvod braka, punoljetnost, prestanak prava na izdržavanje …) ILI
4. Bračni partneri ili neoženjena/neudata maljotna djeca stranaca koji posjeduju petogošnje dozvole zar rad (BS) ako u Austriji legalno borave najmanje 12 mjeseci.
Ova radna dozvola se produžuje ako je stranac i dalje legalno naseljen u Austriji i dokaže 2 ½ godine legalnog rada u posljednjih 5 godina.
Dvogodišnja radna dozvola za pokrajinu - Arbeitserlaubnis
(rok važenja 2 godine i samo za dotičnu pokrajinu)
Preduvjeti/preduslovi za izdavanje:
Legalan boravak u Austriji i
1. 12 mjeseci legalnog rada u posljednjih 14 mjeseci ILI
2. Bračni partneri i neoženjena/neudata maljoljetna djeca stranaca, koji su najmanje 12 mjeseci legalno naseljeni u Austriji.
Za produženje ove radne dozvole je potreban legelan rad od 18 mjeseci u posljednja 24 mjeseca ili ispunjavanje gore navedenih uvjeta/uslova.
Prva dozvola za zapošljavanje - Beschäftigungsbewilligung
(Rok važenja najduže 1 godinu i važi samo za dotičnog poslodavca i radno mjesto)
Ako poslodavac za stranca podnese zahtjev za izdavanje prve radne dozvole (Beschäftigungsbewilligung), Zavod za zapošljavanje (AMS) mora provjeriti da li za to otvoreno radno mjesto može posredovati odgovarajuće nezaposlene osobe (u prvom redu korisnike novčane naknade). Ovaj postupak se ne provodi kod zahtjeva bračnih partnera i neoženjene/neudate maloljetne djece stranca, koju su najmanje 12 mjeseci legalno naseljeljeni u Austriji i osoba na osnovu koje su naseljeni je u posjedu prve dozvole za zapošljavanje (Beschäftigungsbewilligung).
Osoba za koju se podnosi zahtjev za dozvolu za rad mora da posjeduje odgovarajuću dozvolu o naseljavanju (Niederlassungbewilligung). Izuzeci su npr. studenti i azilanti nakon 3 mjesece boravka. Za osobe koje ne posjeduju dozvole za naseljavanje, poslodavac mora od AMS-a podnijeti zahtjev za garanciju (Sicherungsbescheinigung), na osnovu koje se može izdati dozvola za naseljavanje.
Prva radna dozvola (Beschäftigungsbewilligung) može se izdati samo u okviru otežanog postupka.
Mogućnost izdavanja radne dozvole - Beschäftigungsbewilligung u otežanom postupku postoji:
􀂾 za bračne partnere i neoženjenu/neudatu maloljetnu djecu trajno naseljenog i zaposlenog stranca;
􀂾 za strance kod tzv. "napredne integracije";
􀂾 za strance/strankinje ugroženi/ne nasiljem u porodici pod odredjenim uvjetima/uslovima;
􀂾 za naseljenu stranu omladinu (ukoliko nisu u posjedu druge dozvole);
􀂾 za "nove" državljane Europske Unije za zanimanja u zdravstvu i njezi;
􀂾 za radnu snagu u okviru kontigenata za kratoročnu potrebu (sezonski radnici);
􀂾 za ključnu radnu snagu (detaljnije vidi dolje);
Dozvola za naseljavanje za ključnu radnu snagu (Schlüsselkraft)
(istovremeno i dozvola za rad)
O zahtjevu za izdavanje dozvole za naseljavanje za ključnu radnu snagu, u zajedničkom postupku odlučuju nadležni organ vlasti (u Beču MA 35) i Zavod za zapošljavanje (AMS). Osnovni preduvjet/preduslov je postojanje konkretnog radnog mjesta.
Ključna radna snaga mora dokazati posebnu kvalifikaciju ili znanja za kojima je posebna potražnja.
Osnovni uvjet/uslov za izdavanje dozvole je postojanje konkretnog radnog mjesta (poslodavac), posebna kvalifikacija ili znanja, bruto-zarada najmanje € 2.304,00.- (2007), postojanje mjesta u kvoti i još neki posebni uvjeti/uslovi.
Dozvola za ključnu radnu snagu izdaje se na 18 mjeseci. Ukoliko je ključna radna snaga u ovome periodu bila zaposlena najamanje 12 mjeseci, stiče pravo na na dozvolu za naseljavanje sa pravom zapošljavanja bez dodatne radne dozvole.
Studenti, po uspješnom završetku studija u Austriji, ukoliko ispunjavaju uvjete/uslove po kriterijima ključne radne snage, mogu se bez kvote trajno naseliti u Austriji.
Kontigenti za kratkoročno zapošljavanje stranaca
(sezonski radnici)
Za pokrivanje privremene potrebe za radnom snagom, ministar za privredu i rad, uredbom može odobriti kontigente u odredjenim privrednim granama (npr. turizmu, poljoprivredi, šumarstvu).
U okviru ovih kontigenata Zavod za zapošljavanje (AMS) može izdati radne dozvole na maksimalno 6 mjeseci, ukoliko za ta radna mjesta nema na raspolaganju odgovarajućih nezaposlenih osoba u Austriji. Studenti u okviru ovih kontigenata mogu dobiti radnu dozvolu maksimalno na 3 mjeseca. Sezonske dozvole za pomagače u berbi/žetvi se tadkođe izdaju najduže na 6 mjeseci.
Osobama koje ne posjedu dozvolu boravka u Austriji, potrebna je ulazna viza (D+C). Ove vize se na osnovu garancije za radnu dozvolu, izdate od AMS-a, mogu zatražiti kod austrijskog konzularnog predstavništva u inostranstvu/inozemstvu. Osobama koje u Austriju mogu doputovati bez obavezne ulazne vize (npr. Rumunija, Bugarska, Hrvatska) od strane policije za strance potrebna je potvrda o nedvojbenom/nesumnjivom boravku.
Pažnja:
!!! S obzirom da su navedene odredbe vrlo skraćene, za detaljnije informacije obratite se Zavodu za zapošljavanje (AMS) ili kod nas u Savjetovalište !!!
Skrećemo pažnju, da se i pored detaljne obrade mogu dogoditi greške i stoga za date informacije ne preuzimamo odgovornost.
Ostale informacije na ovu temu možete naći u našim inormativnim listovima, koje možda za Vas sadrže povoljnije odredbe.
• Asocijacijski ugovor EU i Turske
• Odredbe za državljane novih EU-zemalja.

detaljnije na
http://www.migrant.at/homepage-2006/infobks/infobks.htm
 
Odgovor na temu

hypnotic85
Novi Sad

Član broj: 46171
Poruke: 108
*.ADSL.neobee.net.

ICQ: 82083065


Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji16.10.2007. u 23:09 - pre 156 meseci
Hvala na ovom tekstu.
Javicu se ako uspem da nadjem neki posao
 
Odgovor na temu

zmau
Dragan Jovanović
programer
Šabac

Član broj: 80834
Poruke: 290
195.46.55.*+80 Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji19.10.2007. u 08:55 - pre 156 meseci
A je l umeš da voziš šleper ?
Mene je baš pre par nedelja za Sloveniju vozio Srbin kamiondžija sa bazom radnog mesta u Mariboru. I bogami čovek pravi jače pare nego što ću ja kao programer u Sloveniji. Doduše, nonstop je na terenu, ali tebi kao mladom momku to i nije neki problem.

Bosanci u Ljubljani mi se žale kako u poslednje vreme ima dosta kojekakvih Bugara i Rumuna koji im prave konkurenciju kao radna snaga za manje stručne poslove. Što bi valjda trebalo da znači da čovek sa evropskim pasošem može lako da upadne tamo.

Ja sam svoj programerski posao bez problema našao preko http://www.mojedelo.com/delo/.
it works on my machine
 
Odgovor na temu

banem
Kikinda

Član broj: 16619
Poruke: 583
77.46.211.*+15 Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji24.10.2007. u 23:07 - pre 155 meseci
Raspitaj se da li Grci mogu slobodno da konkurišu bilo gde u EU slobodno. Koliko se sećam Slovenci i Mađari mogu to od 1. januara og. (ili će to moći tek od sledećeg 1. januara?), ali uglavnom za koji mesec mogu sigurno. Proveri za Grke da li važi isti uslov. Ako da: onda možeš da konkurišeš gde hoćeš, ne samo u SLO ili AUS kao da si njihov državljanin. U tome i jeste ideja Uvropske unije: slobodan protok robe, ljudi, ali i ideja i znanja.
Pozdrav,
Branislav
 
Odgovor na temu

hypnotic85
Novi Sad

Član broj: 46171
Poruke: 108
*.11.vie.surfer.at.

ICQ: 82083065


Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji27.10.2007. u 12:06 - pre 155 meseci
Mogu da rade normalno,brat mi je radio prosle godine u Austriji.
Sad sam u Becu,cimam se da nadjem nesto gde ne treba jezik,ali videcu kako ce da prodje....
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
212.200.240.*

Sajt: www.distrowatch.com


+209 Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji27.10.2007. u 20:00 - pre 155 meseci
Temu si pokrenuo pre 13-tak dana. Za 13 dana si mogao da naucis prilicno nemackog jezika, da si seo i zagrejao stolicu . Naravno, govorim u saljivom tonu, ali nije lose znati nemacki, mnogo ti je veci prostor na kome mozes traziti posao. Radio sam u Sloveniji ranije, od 1971 - 1991 priblizno, ne znam kako je sada tamo, ali bih se ja, da mogu i da treba sada da biram, odlucio za Austriju.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

hypnotic85
Novi Sad

Član broj: 46171
Poruke: 108
*.11.vie.surfer.at.

ICQ: 82083065


Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji29.10.2007. u 10:37 - pre 155 meseci
Pa isao sam ja na kurs nemackog 10 dana :-)
Sad sam video da ovde ima neki intezivni kursevi od po 3 sata dnevno pa mozda i na to odem...
 
Odgovor na temu

hypnotic85
Novi Sad

Član broj: 46171
Poruke: 108
*.ADSL.neobee.net.

ICQ: 82083065


Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji06.12.2007. u 17:50 - pre 154 meseci
Evo da se javim.Vratio se ja iz Austrije.Ipak ne ide tako lako bez jezika.Nasi ljudi su poubacivali sve svoje za te najobicnije poslove,tako da je jako tesko naci nesto.Sad se spremam za Englesku,tu barem necu imati problema sa komunikacijom.
Jel zna neko kako najjeftinije doci do Londona ili Manchestera?Moze da aerodrom bude i u nekoj od okolnih drzava,to mi nije problem.
 
Odgovor na temu

banem
Kikinda

Član broj: 16619
Poruke: 583
79.101.142.*+15 Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji06.12.2007. u 23:07 - pre 154 meseci
Citat:
hypnotic85: Evo da se javim.Vratio se ja iz Austrije.Ipak ne ide tako lako bez jezika.Nasi ljudi su poubacivali sve svoje za te najobicnije poslove,tako da je jako tesko naci nesto.Sad se spremam za Englesku,tu barem necu imati problema sa komunikacijom.
Jel zna neko kako najjeftinije doci do Londona ili Manchestera?Moze da aerodrom bude i u nekoj od okolnih drzava,to mi nije problem.


Busom do Pariza (tamo budeš dan-dva), pa vozom dalje?

Inače, ja sam 9 GODINA učio nemački i opet ga slabo znam (uvek "5"). Vrlo je zeznut, možeš da ga naučiš samo ako živiš u toj govornoj sredini. Mogu da se snađem (osnovno), ali treba vremena da se prisetim.

Tako da priča 10-15 dana mačku o rep, za to vreme ne možeš da upamtiš 50 reči, a kad dođe gramatika kuku i lele. A ona je vrlo bitna. Npr. oni sastavljaju reči - prave složenice tako da često jedna reč sadrži i po četiri reči, a u prethodnim vremenima glagol dođe na kraj rečenice, sa prefiksom "ge" + glagol (Ich habe Deutsche sprache bis 9 Jahre gelerent; lernen = učiti), pa ti povataj. Vrlo teško. Bio sam proletos u Beču i snašao sam se. :)

Na franskuskom znam da se javim :) (vrlo bitno!), a od Grčkog ni da beknem, taj jezik ne liči ni na jedan. ;)
Pozdrav,
Branislav
 
Odgovor na temu

hypnotic85
Novi Sad

Član broj: 46171
Poruke: 108
*.ADSL.neobee.net.

ICQ: 82083065


Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji06.12.2007. u 23:38 - pre 154 meseci
Hehe,sa Grckim nemam problema,al tamo se jako tesko zivi od plate ako se ne snadjes dobro.Rad u Grckoj ostavljam za leto,sad bih na zapad.
 
Odgovor na temu

gajo2
Budapest

Član broj: 62614
Poruke: 518
*.ptt.yu.

Sajt: b.flyingoranges.com


+117 Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji08.12.2007. u 19:40 - pre 154 meseci
Citat:
hypnotic85
Jel zna neko kako najjeftinije doci do Londona ili Manchestera?Moze da aerodrom bude i u nekoj od okolnih drzava,to mi nije problem.

Imas od Sofije do Londona sa WizzAir-om (www.wizzair.com), recimo 15. decembra ti je 60 Evra u jednom pravcu.
 
Odgovor na temu

hypnotic85
Novi Sad

Član broj: 46171
Poruke: 108
*.ADSL.neobee.net.

ICQ: 82083065


Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji06.01.2008. u 02:10 - pre 153 meseci
Uplatih wizzair iz Budimpeste za 28 evra :-)
Hvala na info-u
 
Odgovor na temu

Esprit
Srbija

Član broj: 172358
Poruke: 79
*.vc-graz.ac.at.

Sajt: www.nakeddivorce.com


+3 Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji09.02.2008. u 20:46 - pre 152 meseci
Bas sam htela da ti odgovorim da je tesko naci posao u Austriji ako ne znas jezik, ali vidim da si vec bio i da si se vec i vratio :)

Bez jezika mozes da radis one najgore poslove, ako i to. Ako si jezik ucio u Srbiji, onda zaboravi, dijalekti koji se govore u Austriji nemaju neke velike veze sa Hoch Deutsch. NAravno, posle izvesnog vremena udjes u fazon pa razumes i one najokorelije "seljake", ali generalno je dijalekt koji se govori u Austriji od pokrajine do pokrajine razlicit. Pa se tako oni iz Steiermarka tesko sporazumevaju sa onima iz Kärtnera, Tirola... i obrnuto.
Sve u svemu, ono sto hocu da kazem je da ti se mozda i posrecilo sto ces ipak za Englesku :)
 
Odgovor na temu

hypnotic85
Novi Sad

Član broj: 46171
Poruke: 108
*.popl.cable.ntl.com.

ICQ: 82083065


Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji10.02.2008. u 02:24 - pre 152 meseci
Vec sam u Engleskoj.Super je ovde,ali i ovde mora da se bas cima za posao,samo sto je mnogo lakse kad se zna jezik.
 
Odgovor na temu

Mister Big Time
The Consigliere
enterparadajz
Belgrade

Član broj: 15306
Poruke: 4747

Sajt: www.go2bed.net


+43 Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji17.02.2008. u 01:48 - pre 151 meseci
Ova tema mi lici na nesto tipa "Sinovac Radenko pise pismo svom stricu i opisuje svoje putesestvije po belom svetu". :) NHF naravno ;)


Ono sto medjutim, moram da primetim jeste:
Citat:
hypnotic85: Vec sam u Engleskoj.Super je ovde,ali i ovde mora da se bas cima za posao,samo sto je mnogo lakse kad se zna jezik.


Da li i dalje postoje osobe koje ocekuju da ce otici na 'truli zapad' i da ce ih tamo neko docekati oberucke? Da, pored bujice Rumuna i Bugara (o Pakistancima, Maronakcima i Turcima necemo ni da pricamo uz svo duzno postovanje prema tim nacijama) sada samo im jos fale i Srbi, koji su na "sjajnom" glasu inace...

Dakle samo dobronameran savet da ti ustedim vreme i novac: Svugde na svetu mora da se radi, i da se 'cima' za posao. Ako ocekujes nesto idelno to jednostavno ne postoji. Ali svakako strucno usavrsavanje i mogucnosti su enormno vece u EU/UK nego u Srbiji ili Grckoj.

Kad vec pominjes Grcku, zanima me info o tome sto kazes da je nemoguce ziveti od plate? Citao sam da je prosecan Grk zaduzen unapred 2.5 godine u proseku, znaci vec je potrosio svoje plate unapred za 2.5 godine. Ali bas da ne moze da se zivi od plate, ono.. malo cudno zvuci. Mozda ti nisi mogao od svog temp. letnjeg sezonskog posla... inace da je tako crno Grcka bi odavno propala, verovatno sami Grci bolje prolaze od stranaca na temp poslovima.

Pozz

 
Odgovor na temu

boss21
Banja Luka

Član broj: 188346
Poruke: 1
*.teol.net.Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji23.07.2008. u 22:35 - pre 146 meseci
Cao svima
Zanima me da li neko zna nekakav web sie u austriji na kojoj se moze pronaci nekakav posao? Za Sloveniju znam www.mojedelo.com
boss
 
Odgovor na temu

pepe1986
predrag vuckovic
varcom d.o.o
maribor slovenija

Član broj: 254881
Poruke: 1
*.cable.triera.net.Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji17.03.2010. u 10:04 - pre 126 meseci
zdravo svima


usloveniji sam 2 god i slobodno mogu reci da je drzava do kurca, razocaran sam prvo u nase ljude, jer sam do sada uglavnom nailazio na snobove nemogu reci da sam sreo nekog normalnog. sto se posla tice ovde moras imati vise srece nego pameti da bi nasao posao. o mentalitetu ljudi sto se tice slovenaca nemam sta lepo da kazem. ovo je naj iskrenije da bi znali sta vas ceka kada budete resili da dodjete ovde. poz i Maribora
 
Odgovor na temu

kozbi

Član broj: 184054
Poruke: 274
*.opera-mini.net.+54 Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji25.10.2010. u 23:04 - pre 119 meseci
Pravo zapošljavanja stranaca - Vrste radnih dozvola za Austriju(svi reoni)

Stranci smiju raditi samo ako posjeduju jednu od dolje navedenih dozvola:

* Jednogodišnja dozvola za zapošljavanje/ Beschäftigungsbewilligung
* Dozvola za ključnu radnu snagu/Zulassung als Schlüsselkraft
* Dozvola za otposlane radnike strane firme/Entsendebewilligung
* Potvrda o prijavljenom volonteru, praktikantu/ferijalnom praktikantu, au-pair, zaposlenom u okviru "Joint-Ventures"/Anzeigebestätigung
* Dvogodišnja radna dozvola/Arbeitserlaubnis
* Petogodišnja radna dozvola/Befreiungsschein
* Dozvola za nastanjenje - neograničena/ Niederlassungsbewilligung - unbeschränkt
* Trajni boravak - EG/Daueraufenthalt-EG
* Dokaz o nastanjenju/Niederlassungsnachweishttp://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/raditi/dozvola.htm#jed


Jednogodišnja dozvola za zapošljavanje/Beschäftigungsbewilligung

* važi za jedno prostorno određeno radno mjesto i samo za navedenu vrstu posla
* rok trajanja: najduže godinu dana
* zahtjev podnosi isključivo budući poslodavac
* Važni preduvjeti/preduslovi:
o poslodavac se mora pridržavati propisa o plaćanju i radnim uvjetima/uslovima
o stranac mora posjedovati odgovarajući boravišni naslov
o prije dodjele AMS mora provjeriti da li se na njegovoj evidenciji za taj posao može naći neki drugi nezaposleni koji, na primjer, prima novac za nezaposlene

Odluka da se odvažite na ovaj nimalo jednostavni korak i nastanite u novoj zemlji i gradu kako biste tu zasnovali svoju novu egzistenciju zahtijeva odrješitost i povjerenje. Taj prvi korak Vam olakšavaju informacije o pravu boravka. 1.1.2006. stupio je na snagu novi Zakon o naseljavanju i boravku (Niederlassungs- und Aufenthaltsgesetz - NAG ) koji je sa sobom donio brojne novine. Po ovom Zakonu u boravišne naslove spadaju:


* Boravišna dozvola/Aufenthaltsbewilligung
* Dozvola za nastanjenje/Niederlassungsbewilligung
* Dozvola za nastanjenje-član porodice/obitelji/Angehöriger
* Dozvola za trajni boravak-EZ/Daueraufenthalt - EG
* Dozvola za trajni boravak-član porodice/obitelji austrijskog državljanina/Daueraufenthalt - Familienangehöriger
* Dokument o pravu boravka za državljane EU/Gemeinschaftliches Niederlassungsrecht (Dokumentationen)


http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/pravo/

Doseljavanje u Beč

* Služba za doseljenike, državljanstvo, matični uredi - MA 35 (Einwanderung, Staatsbürgerschaft, Standesamt - MA 35)

http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/pravo/servisni-centar.htm


* Savjetovališta

http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/pravo/savjetovanje.htm


* Naknadno doseljavanje porodice/obitelji - Želio/Željela bih da mi se pridruže članovi moje porodice


http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/pravo/porodica.htm


* Produžavanje boravišnog naslova

http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/pravo/produzavanje.htm* Promjena svrhe boravka

http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/pravo/promjena.htm
* Dozvola za trajni boravak - EZ/"Daueraufenthalt - EG" i dozvola za trajni boravak člana porodice/obitelji austrijskog državljanina/"Daueraufenthalt - Familienangehörige"

http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/pravo/trajanje.htm


* Sklapanje braka sa austrijskim državljaninom/austrijskom državljankom

http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/porodica/vjencanje.htm#braknovo


* Integracioni sporazum/Integrationsvereinbarung


http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/pravo/integracija.htm
 
Odgovor na temu

kozbi

Član broj: 184054
Poruke: 274
212.200.65.*+54 Profil

icon Re: Posao u Austriji ili Sloveniji25.10.2010. u 23:28 - pre 119 meseci
Citat:
Zanima me da li neko zna nekakav web sie u austriji na kojoj se moze pronaci nekakav posao?
"Najveća nacionalna grupa „stranaca“ u prestonici Austrije su Srbi. Poznati su kao nastojnici zgrada, a sve više kao privatni preduzetnici"
"U austrijskim Malim novinama (Kleine Zeitung) na početku reportaže o Srbima, navodi se da su oni najbrojnija etnička grupa „stranaca“ u Austriji, ali se o njima jako malo zna. Novina se bavi životom Milana Milića, koji je u Beču osnovao taksi firmu koja ima 100 vozila.""Nije lako utvrditi tačan broj Srba u Beču, objašnjava Ivanković. Pozdano se zna da sa srpskim pasošem u prestonici Austrije žive 74. 000 žitelja. Oko 35. 000 Austrijanaca sa srpskim korenima ima pravo glasa na predstojećim oktobarskim izborima u Beču"


"Srpska populacija Beča pokazuje zavidan vitalitet u privatnom biznisu. Procena je da je 5-6.000 firmi u Beču registrovano na Srbe."


"Zbog niskog nataliteta austrijske populacije i produženog životnog veka, procena je da će do 2030. biti potrebno, u najskromnijim procenama, najmanje 100. 000 migranata za popunjavanje neophodnih radnih mesta. Dok neke procene idu čak i do milion novih useljenika do 2050."


http://www.politika.rs/rubrike/Posao/Srbi-u-Becu.lt.html


>Sto se tice posla,imas dosta kafica gde dolazi nasi.Sajtovi,portali i ostalo zaobidji.Posao u Becu se dobija putem licnih preporuka ljudi i prijatelja koje upoznas tamo licno.

Kafic u Becu

http://www.youtube.com/watch?v=7uhcLK4k2vo


Evo i ovo:

http://et-ee.facebook.com/grou...php?gid=39321757358&v=wall

>Klik na "Sein",ima tu dosta toga za nas i ovde i onih tamo preko.

 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Posao u Austriji ili Sloveniji

Strane: 1 2

[ Pregleda: 84440 | Odgovora: 31 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.