Vera,moukoko ti je odgovorio.To nam je ta kljucna problematika u toj visini procenta.jer to jeste visok zahtev kada si pocetnik i niko te ne poznaje,ali to je bilo napisano 3 miliona puta na ovom forumu.Tu info si imala samo je kod nas opste poznato da mi verujemo u ono sto nam se vise svidja.Vidi,ja sam dosla u Norge sa jako malo informacija,tada je forum imao nekih 20 tak srana o tome ima li mafije u Lillehammeru,i kakvi su azilantski kampovi,eventualno malo o jeziku.To je ujedno i jedini razlog zbog kojeg sam ja na forumu jer tako je bitno imati informacije...a tvrdim ti da ovaj forum ima mnogo proverenih i tacnih info.U to su se mnogi uverili dolaskom ovde.
Cekanje je svakodnevno "aktivno" stanje ove zemlje...nista se ne desava bez pola godine cekanja.Koje vreme ce koristiti UDI za izdavanje dozvole i koje vreme ce koristiti SAK (safh) za obradu dokumentacije NE ZNAJU ni oni sami,a posebno niko od nas ovde na forumu,a jos ponajmanje to moze biti nasa licna procena.Mi ovde napisemo nasa iskustva sto se cekanja na papire tice,ali to je apsolutno INDIVIDUALNO i to se mora uzeti u obzir kao takvo.Za njih 6 meseci nije nista.
Ne zelim da navodim bilo koga na verovanje preterano ovom forumu,ali polaziste "Cuo sam od mog rodjaka koji zivi u Norveskoj vec 10 godina,proverenu info,pa necu valjda da verujem forumu".Mnogi su nasi ovde dosli samo fizicki,govore norveski samo onoliko koliko im je neophodno za funkcionisanje na poslu,pravila u Norge tokom 10 godina su se drasticno promenila,i klasican i tipican primer jeste Dunjina koleginica koja vec dugo zivi u Norge i kaze dobija se autorizacija za spl,samo posalji.To je klasicna dezinformacija a vrlo je lako proveriti.Ali nasi ovde to ne rade.Ili informacija tipa da zd.radnici traze autorizacije preko Nokuta.To je takodje moguce proveriti.Takve informacije stete.A najgore je sto se njima veruje vise jer su to rekli "nasi".Vodte racuna i imajte u vidu da bez obzira sto je neko vas rodjak i zivi ovde bog te pitaj koliko dugo,ne znaci da je upoznat a posebno ne sa papirologijom koja je toliko promenljiva...
Moja dosta dobra poznanica iz Beograda,ucila norveski jezik i resila da dodje u Norge.Bitan momenat,rodjena sestra joj zivi u Oslu vec 16 godina.Ali tu i tamo je i mene pitala za info.E sad...moje info su bile u suprotnosti sa sestrinim.Sestrine su bile lepse.rekla joj je sledece:"Na sever idu samo oni koji ne znaju jezik,i ne mogu da dobiju posao na jugu,tako da ta tvoja poznanica nema pojma.Oslo jeste najskuplji grad ali apsolutno je trziste rada otvoreno za sve".Normalno da ces da verujes svojoj rodjenoj sestri koja je 16 godina ovde.Ali ona je dosla u vreme neke druge Norveske koja sa ovom danas i nema puno slicnosti,a narocito ne one papiroloske.
Kaze ta moja poznanica meni sledecu recenicu:"Izabrala sam najskuplji grad i civilizaciju".
Ja njoj:"Jesi ti izabrala grad ali grad nece izabrati tebe".Jer mi tu nismo konkurentni za prvi posao,ali sa polozenim Bergen testom i autorizacijom kao spl jesmo.
Zato...nekada mozete vise koristi imati od pukog STRANCA nego od roda rodjenog.
Imajte ovu recenicu negde u potiljku...onako za usput...
Pozdrav!
PS.-Inace seta po Oslu sada i procenjuje oblake...zahvaljujuci "pravoj info iskusne osobe a roda najrodjenijeg".
Cuvaj me Boze familije,a od ovih ostalih cu se cuvati ja sam.
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)