Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9552631 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

toi
snekker
oslo

Član broj: 294060
*.teol.net.

Jabber: snekker-maler

+10 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?13.04.2012. u 21:39 - pre 159 meseci
Pozdrav drugari.
Imam pitanje, opet vezano za moju struku- stolariju, trebao bih do Osla na razgovor, pa me zanima gdje bih mogao naci nazive stolarskih masina na norveskom (tipa: dihtarica, šlajferica, frezer, cekular, oblarica i td...) da se spremim koliko toliko?

Odgovor na temu

kelly_oslo

Član broj: 297303
*.215.22.190.getinternet.no.

+51 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?13.04.2012. u 22:13 - pre 159 meseci
pa u recniku... verovatno ima neki on line recnik ako googl oversetelse ne moze da pomogne
ko zna zasto je to dobro :)

Odgovor na temu

Sale 011
Bergen, Norveška

Član broj: 248947
*.190.251.212.customer.cdi.no.

+55 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 01:44 - pre 159 meseci
.. ajde, na vas dve sam se i navikao, manje više :), na Miru odavno al Kelly je novija pa mi trebalo vremena.
Nego, ovaj "premijer" sa postovima na norveškom "udavi gnjurca" poslednjih dana. :). Oće piki, neće piki.
Vi ste male mace :)
"Premijer" u avion i njih obaraj sa nogu sa znanjem, verujem iskreno da hoćeš, samo ne čekaj da sklopiš sam baš sve kockice,jer ih nećeš sam sve nikada sklopiti, pusti i Boga da odradi svoj deo posla i da ti On uklopi one kockice koje nisi sam stigao, mogao i ostalo, jer niko ko je ovde nije čekao savršenu situaciju pa da je došao tek tada, već su svi u hodu veći deo posla odrađivali, bar ja tako mislim, sistem te vodi i sve se polako kocka.

Ne brini Kelly, neću vas opet kritikovati, Uskrs je, ne valja se to al posle... :)))). Doduše, Jensa sam sada malo, al to je više dobronamerno.

Srećan Uskrs svima.

Odgovor na temu

rsasanis
Nis
Nis,Srbija

Član broj: 297882
217.16.133.*

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 08:38 - pre 159 meseci
Zligor,ako sam dobro skontao ti si sa zavrsenim srednjom skolom trazio autorizaciju za sykepleiera?Zanima me koliko vazi ta licenca sto si je dobio?To bi trebalo da pise na njoj ,je li tako?

Odgovor na temu

gerrard burler

Član broj: 297419
*.adsl.net.t-com.hr.

+1 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 09:43 - pre 159 meseci
Ajde ako je netko od vas upoznat sa ovim pitanjem da mi odgovori bit ču zahvalan svako malo mi padne nešto na pamet pa moram pitati.
Recimo ovako da sam dobio autorizaciju i počeo raditi kao Helsefagarbeider kolika je razlika između našeg i njihovog obrazovanja tj dali je nekom poznato koliko bi imao razlike u predmetima da bi došao do Sykepleier-a i kako bi to izgledalo oko nastavka školovanja tamo?

Odgovor na temu

cveyoni

Član broj: 226810

+94 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 11:28 - pre 159 meseci
rsasanis,
Slusaj druze,mislim ako vec trazis licencu da ti ne treba da stikliras kao sto je Mirjana rekla autorizaciju za sykepleiera,nego licencu...Ukoliko stikliras autorizaciju,ti ces najverovatnije dobiti avslag,ili odbijenicu u kojoj ce ti pisati kolko i sta treba da odradis da bi dobio autorizaciju (praksa+nasjonal fag),nece ti oni prebaciti i dati licencu ukoliko ne ispunjavas uslove za autorizaciju.Mozda ja buncam,ali sam poprilicno siguran da je tako,nek me neko ispravi ako gresim.Ako stikliras licencu,postoji mogucnost da je dobijes(ustvari nisam siguran).Ja imam isto Visu medicinsku skolu koju sam zavrsio u Cupriji 2006 godine,i sa njom sam potrazivao autorizaciju pre nekih 6 meseci,jos sam u procesu,ali sam poprilicno siguran da necu dobiti licencu,nego da cu dobiti odbijenicu u kojoj ce stajati sta sve moram da uradim.Opet kazem,mozda ja buncam,ali.......
SRECAN USKRS!!!!

Odgovor na temu

kelly_oslo

+51 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 11:58 - pre 159 meseci
aman ljudi Uskrs je bio prosli vikend sada je VASKRS.... pricajmo Srpski i cestitajmo kako nam ga je po veri ako cem ovec i tu da urezujemo nokte.... i nemojte mi uopste gvoriti da je isto jer nije isto... ni Bajram i Bozic nije isto... tako da....

Sale nisma ni mislila na tvoju kritiku kad sam onu gore prethodno napisanu kritiku spomenula

Citat:
rsasanis: Zligor,ako sam dobro skontao ti si sa zavrsenim srednjom skolom trazio autorizaciju za sykepleiera?Zanima me koliko vazi ta licenca sto si je dobio?To bi trebalo da pise na njoj ,je li tako?

tesko da je sa srednjom jer sa srednjom ne moze da se dobije licenca... i najcesce vredi 2 godine...

Citat:
gerrard burler: Ajde ako je netko od vas upoznat sa ovim pitanjem da mi odgovori bit ču zahvalan svako malo mi padne nešto na pamet pa moram pitati.
Recimo ovako da sam dobio autorizaciju i počeo raditi kao Helsefagarbeider kolika je razlika između našeg i njihovog obrazovanja tj dali je nekom poznato koliko bi imao razlike u predmetima da bi došao do Sykepleier-a i kako bi to izgledalo oko nastavka školovanja tamo?

ja ne razumijem sta ti pitas? razlika koje skole s kojom skolom? kakva sad razlika ispita? kako mislis nastavka skolovanja? malo su ti pitanja presiroka pa ne razumem sta pitas uopste...

Citat:
cveyoni: rsasanis,
Slusaj druze,mislim ako vec trazis licencu da ti ne treba da stikliras kao sto je Mirjana rekla autorizaciju za sykepleiera,nego licencu...Ukoliko stikliras autorizaciju,ti ces najverovatnije dobiti avslag,ili odbijenicu u kojoj ce ti pisati kolko i sta treba da odradis da bi dobio autorizaciju (praksa+nasjonal fag),nece ti oni prebaciti i dati licencu ukoliko ne ispunjavas uslove za autorizaciju.Mozda ja buncam,ali sam poprilicno siguran da je tako,nek me neko ispravi ako gresim.Ako stikliras licencu,postoji mogucnost da je dobijes(ustvari nisam siguran).Ja imam isto Visu medicinsku skolu koju sam zavrsio u Cupriji 2006 godine,i sa njom sam potrazivao autorizaciju pre nekih 6 meseci,jos sam u procesu,ali sam poprilicno siguran da necu dobiti licencu,nego da cu dobiti odbijenicu u kojoj ce stajati sta sve moram da uradim.Opet kazem,mozda ja buncam,ali.......
SRECAN USKRS!!!!

ovo je bilo na snazi kad sma ja to ganjala, sta je sada ne znam... ali licencu sa srednjom skolom ne moze niko da dobije.... a u moje vreme oni s visom koji su hteli licencu moral isu datraze licencu,jer oni koji su trazili autorizaciju dobili su avslag s popratnim pismom sta treba da urade za dobijanje iste autorizacije.... e sada kako je s danasnjim datumom ja nisam sigurna....ovo sto napisah je bilo pre 2 godine....

Odgovor na temu

milicakaraburma

Član broj: 301914
*.dynamic.sbb.rs.

+2 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 12:38 - pre 159 meseci
jeste stvarno u zaru pitanja i smorenom stanju zaboravih da kazem fakultet bezbednosti,zvanje diplomirani menadzer bezbednosti.Od 500 konkursa gde sam konkurisao bio sam pozvan na sest intervjua dok sam bio u Norveskoj i jedan sam obavio preko skajpa odavde.Svaki put sam mislio da sam ostavio dobar utisak,medjutim ocito nesto ne valja.Pisite sta mislite o trazenju bilo kakvog posla i ako ga dobijem kakve su mi sanse za radnu i boravisnu?Mnogo sam brate ulozio u ovaj projekat,evo u junu ce biti tri godine kako sam poceo da se spremam,tj kada sam upisao sagu.Nervi su mi pri kraju.Pomagajte nekim savetima ili primerima.

Odgovor na temu

cveyoni

+94 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 12:41 - pre 159 meseci
kelly oslo,
VASKRS-VASKRSENJE GOSPODA ISUSA HRISTA(USKRS) je isto zar ne,bitno da sam cestitao praznik,meni je isto i meni je ove nedelje praznik,ne prosle....Znaci,ipak sam u pravu sto se licence tice,zar ne...Ili sacekajmo jos malo,pa videcu kako ce meni odgovoriti...

Odgovor na temu

kelly_oslo

+51 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 13:04 - pre 159 meseci
cveyoni Hristos Vaskrse kazu Pravoslavci... Hristos Uskrese kazu Katolici... prema tome Vaskrs i Uskrs.... nego je to Uskrs nas narod pokupio i skupljao svih ovih godina pa se sad nikom nista ne moze dokazati...a cude se danas kad deca pricaju bolje hrvatski nego srpksi.... nije ni cudo kad ni roditelji ne znaju sta je ispravno... ni u crkvenim kalendarima ne pise Uskrs nego Vaskrs.... http://www.pravoslavnikalendar.iz.rs/index.php daleko od tog da ja imam nesto protiv ovoga ili onoga... ali brate dosta smo skupljali turcizme sad nam samo hvale i hrvatizmi.... kako niko nekom islamske veroispovesti ne cestita Bajram sa srecan Bozic.... ja mojim prijateljima islamske veroispovesti ne cestitam sa Sretan Bajram nego im kazem Bajram Serif Mubarek Olsun... to je osnovna kultura i postovanje prema tom nekome....

vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista- Uskrs je opet neko nepismen napisao.... pise Vaskrsenje dakle Vaskrs... da pise Uskrsenje bio bi Uskrs

Da li si u pravu za licencu ili nisi kak osada stvari stoje ja ne znam... tako je bilo u moje vreme

Odgovor na temu

kelly_oslo

+51 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 13:07 - pre 159 meseci
Citat:
milicakaraburma: jeste stvarno u zaru pitanja i smorenom stanju zaboravih da kazem fakultet bezbednosti,zvanje diplomirani menadzer bezbednosti.Od 500 konkursa gde sam konkurisao bio sam pozvan na sest intervjua dok sam bio u Norveskoj i jedan sam obavio preko skajpa odavde.Svaki put sam mislio da sam ostavio dobar utisak,medjutim ocito nesto ne valja.Pisite sta mislite o trazenju bilo kakvog posla i ako ga dobijem kakve su mi sanse za radnu i boravisnu?Mnogo sam brate ulozio u ovaj projekat,evo u junu ce biti tri godine kako sam poceo da se spremam,tj kada sam upisao sagu.Nervi su mi pri kraju.Pomagajte nekim savetima ili primerima.

pa trebao si prvo ispitati jel se moze s tom diplomom dobiti posao ovde ili ne moze pre nego sto si krenuo u projekat... napisala sam ti vec da ne mozes raditi nista drugo jer nisi clan EU tacnije nije tvoja drzava.... mozes raditi sam oono za sta si skolovan... i sto se toga tice sanse nemas uopste... jer radnu i boravisnu dozvolu dobiti nikad neces dok tvoja maticna drzava ne udje u EU e onda mozes raditi bilo koji posao....

Odgovor na temu

medicman

Član broj: 266486

+121 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 13:13 - pre 159 meseci
Pre svega, srecan Vaskrs svim pravoslavnim vernicima...

A drugo: za mene je Uskrs i Vaskrs isto. Svako ima svoj praznik, ali za mene smo svi mi isti. Nekada smo svi ziveli zajedno, i bili jedno. KOliko vidim, zadnjih godina su aktuelne podele: pravoslavci, katolici, muslimani, bosanski jezik, crnogorski, hrvatski, srpski... Ustanovljavamo svako svoj identitet polako, ali za mene smo svi mi isti LJUDI. Tako da, pozdrav za sve koji citaju ovaj forum, zelim vam lep i opusten vikend, slavili vu Vaskrs, Usrkrs ili Bajram... Uzivajte...

Odgovor na temu

milicakaraburma

Član broj: 301914
*.dynamic.sbb.rs.

+2 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 13:19 - pre 159 meseci
Pa jesam se ja raspitao o svemu i posla ima medjutim posle godinu dana intenzivnog trazenja nista,napisao sam na koliko konkursa sam konkurisao a zvali me samo na par intervjua.Pitam se da li je svima nama ipak veliki balast to sto smo odavdei imam utisak da nam je to najveca prepreka.Cak posle jednog intervjua kada sam pitao zasto nisam primjen dali su mi takav odgovor koji bi bio smesan da nije tuzan.

Odgovor na temu

cveyoni

+94 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 13:21 - pre 159 meseci
Kelly sestro
ok,opusteno samo...Srecan praznik Kelly :-)

Odgovor na temu

gerrard burler

Član broj: 297419
*.dsl.optinet.hr.

+1 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 13:41 - pre 159 meseci
@kelly_oslo negdje sam uhvatio informaciju da je srednje škola u Norveškoj 3 godine možda griješim ,a mi imamo 4 godine pa kada dođem gore želio bih nastaviti školovanje dalje (šta je tu čudno ništa majku mu) pa me zanima ako ja imam godinu viška,a poznato je da je Hrvatsko i Srpsko školstvo pretrpano predmetima u odnosu na druge zemlje znači možda imamo i puno više priznatih predmeta nego što mislimo tj možda nam malo treba učenja i prakse do Sykepleier-a.

@cveyoni ,@medicman hvala vam na lijepim željama povodom uskrsa ili vaskrsa u pravu ste što ste rekli svi smo mi ljudi bili prije i takvi trebamo ostati bez predrasuda važna je namjera i dobra volja jer ne razumiju svi sve ali evo malo pojašnjenje.

Mi pravoslavci čestitamo Hristos Vaskrs ili u prevodu Hrist se rodi odgovor je Vaistinu ili u prevodu uistinu,zaista itd.
Katolici čestitaju jednostavno sretan Uskrs odgovor je sretan Uskrs i tebi ili blagoslovljen Uskrs tebi i tvojoj obitelji.

sve se svodi na isto bitna je dobra namjera svatko slavi što mu je drago i to treba poštovati i dok je tako bio to uskrs,vaskrs,bajram ili nešto drugo nema veze.

Odgovor na temu

kelly_oslo

+51 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 14:43 - pre 159 meseci
e pa jbg sada, ja lepo napisala ne pisem to ni zbog ovog ni onog misleci bas na ovu religijsku podelu... nemojte biti smesni... za mene postoje sam odobri i losi ljudi... ja sam prva najvecim delom ateista... ja pricam o jeziku... ne o religiji.... religija je najveca glupost koja se nalazi u svetu i zbog koje izbijaju ratovi... to moje Vaskrs nema nikakve veze s religijom nego s pismenoscu srpskog jezika... nemojte mi trpati reci u usta i izvrtati moje... kak ose ni jednom hrvatu ne cestita sa sretan vaskrs... sve i jedna ce reci ja slavim uskrs... a kod nas sta god da kazes dobr oda si ista reko... ma vala nije...

gerarde... tu temu smo apsolvirali jedno 20 puta na forumu... vrati se unazad pa procitaj... predas papire safhu i trazis autorizaciju za sykepleiera dobijes odgovr od njih odradis praksu polozis nasjonalefag i to je to... detalje procitaj unazad... da se ne repetiramo nizasta....
kad se kaze nastaviti skolovanje dalje svi misle na fakultet a ne na autorizovanje diplome... to tvoje se ne zove nastavak skolovanja nego autorizacija diplome

Odgovor na temu

kelly_oslo

+51 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 14:57 - pre 159 meseci
Citat:
medicman: Pre svega, srecan Vaskrs svim pravoslavnim vernicima...

A drugo: za mene je Uskrs i Vaskrs isto. Svako ima svoj praznik, ali za mene smo svi mi isti. Nekada smo svi ziveli zajedno, i bili jedno. KOliko vidim, zadnjih godina su aktuelne podele: pravoslavci, katolici, muslimani, bosanski jezik, crnogorski, hrvatski, srpski... Ustanovljavamo svako svoj identitet polako, ali za mene smo svi mi isti LJUDI. Tako da, pozdrav za sve koji citaju ovaj forum, zelim vam lep i opusten vikend, slavili vu Vaskrs, Usrkrs ili Bajram... Uzivajte...

pa ti drug sada pomesa ovde i debele zabe i mrsave babe....

Vaskrs i Uskrs su isto/slicno u globalu gledano na nacin kako se slave, na nacin sta je to sto se slavi itd... to niko i ne spori... ovo svako ima svoj praznik ti je tacno ali isto tako svako ima i svoj nacin na koji se taj praznik cestita... Zivel izajedno jesmo,bili jedno nazalost nismo ocito jer da jesmo nebi bilo danas ovde gde jesmo... nebi ziveli u ratu je**nom toliko godina i toliko neduzni ljudi pobijeno na sve strane... Podele pravoslavci,katolici,muslimani nisu aktuelne zadnjih godina sve su to pripadnici religija koje su postojale oduvek cak i u jugoslaviji sam ose nije pridavalo toliko vaznosti,svi su slavili sve kod prijatelja,rodbine (ja i dan danas to tako slavim).... Srpsko - Hrvatski jezik je takodje oduvek postojao i to nije nista novo, samo su se razdvojili... ali dakle od veka i pamtiveka postojali su... novi jezici su bosanski,crnogorski... al oce ljudi svoju drzavu a samim tim imaju pravo na svoj jezik... Ne radi se u ustanovljavanju identiteta, svi znamo ko smo i sta smo... ko nije do sad ustanovio ni nece nikad.... svi smo mi LJUDI to je tacno ali da smo svi isti to bogme i nismo... ima nas i dobrih i losih LJUDI.... svi smo ljudi ali malo ko je COVEK...

opet kazem pricam o ispravnosti jezika ne religiji....inace....

ovo gore napisah jer su se babe i zabe pomesale

Odgovor na temu

uzmi ili ostavi
stolar

Član broj: 301416
*.ptt.rs.

+3 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 15:19 - pre 159 meseci
Citat:
Mi pravoslavci čestitamo Hristos Vaskrs ili u prevodu Hrist se rodi odgovor je Vaistinu ili u prevodu uistinu,zaista itd.

Pazi ovako Rodjenje tj. Bozic i Vaskrsenje tj.Vaskrs nije isto,Na bozic se cestita "Hristos se rodi" a odgovara "Vaistinu se rodi" a na Vaskrs se cestita "Hristos vaskrese" a odgovara "Vaistinu Hristos vaskrese" Tako da si po-prilicno dezorijentisan povodom veroispovesti.A ko je koje vere to je nesto sasvim drugo i za postovanje,takodje i ko je ateista to je slobodan izbor bas kao i teista i njima postovanje.

Odgovor na temu

Sale 011
Bergen, Norveška

Član broj: 248947
*.190.251.212.customer.cdi.no.

+55 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 15:49 - pre 159 meseci
Kelly, pa ti si kao i onaj margarin - u sve se mešaš- a i genije si izgleda, sve znaš i za sve si u pravu. Hm..

Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

Član broj: 206551

Jabber: mihaleks

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?14.04.2012. u 16:02 - pre 159 meseci
A ti si preterao sa svojim komentarom o njoj i nije to zasluzila. Nigde ne pise niti se ovde diskutovalo o svemu pa da Kelly svuda nesto napise da bi se moglo reci da se ona razume u sve. Inace kometari su joj uglavnom razumni i ispravni.

[Ovu poruku je menjao mihaleks dana 14.04.2012. u 18:12 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao mihaleks dana 14.04.2012. u 18:12 GMT+1]

Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9552631 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.