Samo da dopunim, i ja se cudim zasto se ovde ljudi toliko drze toga da se automatski dobija drzavljanstvo tamo gde si se rodio(-la).
Pa nije valjda da ce Nemci davati drzavljanstva ako se netko porodi za vreme turisticke posete Njemackoj ili u njenom vazdusnom prostoru... :)
Ako se u Google prosto upise 'german citizenship conditions' evo sta daje odmah prvi link:
http://www.germany.info/relaun...es/background/citizenship.html
(ovo izgleda kao Nemacka ambasada u Washingtonu pa valjda oni znaju)
A evo i citata koji tebe zanima:
As the law now stands, a child becomes a German citizen automatically upon birth if at least one parent is a German citizen. A child born in wedlock after January 1, 1975, is German if either parent was a citizen at the time of the child's birth. Children born before January 1, 1975, received German citizenship only if the father was a German citizen at the time of the child's birth.
Znaci, posto si napisala da si rodjena 1970, ispada da mozes dobiti drzavljanstvo samo ako je otac u to vreme bio Nemacki drzavljanin. Ili ja ne razumem engleski dobro...
I pored ovoga, naravno da mozes slobodno kod advokata samo pazi da ne naletis na nekog koji ce uzeti slucaj znajuci da ti zakon ne dozvoljava drzavljanstvo. Onda lepo uzme neke pare za trud i kaze ti sorry, ne moze. Po zakonu advokati ne bi smeli to raditi ako znaju unapred da nemas sanse ali daleko od toga da su na zapadu svi posteni...
Nisam expert za Njemacku ali ovaj link sto sam nasao nazalost zvuci kao da nemas sanse. Sorry.
Pozdrav.