Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?
(TOP topic, by X Files)
Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 28791 | Odgovora: 53 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
212.200.34.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?16.05.2007. u 14:22 - pre 171 meseci
Pretpostavljam da mislis da tim princiom racunamo da li neko ima 3 povezana znaka.

Zamisli ovu situaciju:

x o -
- o o
x - x

X je na redu... kad saberem 3 polja na kojem je o dobijem 21, kad saberem polja na kojima je X dobijem 18... vec oba igraca imaju vise od 15. To bi znacilo da mora da se uradi kombinacija za svaka 3 razlicita polja i da se vidi da li neka od tih kombinacija daje zbir 15.

U svakom slucaju, zanimljivo resenje
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
77.46.198.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?16.05.2007. u 14:37 - pre 171 meseci
Znaci... da uzmemo najbolje iz oba predlozena tipa podatka za cuvanje sobe:
Code:
const
  CNorth = 1;
  CWest = 2;
  CSouth = 3;
  CEast = 4;

type
  TRoom = record
    Decription: String;
    Doors: array[CNorth..CEast] of Integer;
  end;

  TRooms = array of TRoom;

Podatke o tome gde vode koja vrata cuvamo u nizu pa cemo na osnovu komande koju korisnik izabere (idi na sever) moci lako da nadjemo gde treba da idemo (umesto da pisemo if Command = CWest then Room.West... bice dovoljno da napisemo Room.Doors[CWest]...).

Treba nam samo jos snimanje i ucitavanje.

Edit: Zaboravih da napomenem, rad sa fajlovima lako moze da podje naopako (korisnik nema prava pristupa, disk je read-only, disk je pun,...). Kod koji upisuje u fajl ili cita iz fajla ne bi trebalo jednostavno da pukne ako dodje do greske, nego treba lepo da zatvori fajl ako je otvoren, oslobodi sve zauzete resurse i vrati vrednost koja oznacava da je doslo do greske. Imajte to u vidu kada budete pisali kod.

[Ovu poruku je menjao Srki_82 dana 16.05.2007. u 15:50 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Nemanja_666
Nemanja Tatic
Gradiska

Član broj: 116292
Poruke: 221
217.23.204.*



+19 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?16.05.2007. u 15:06 - pre 171 meseci
Jovane to sto si napisao je isto sto i moje uz razliku sto ja informacije cuvam u nizu a ti u cetiri varijable.

Srki ne kontam kako mislis da memorija samo bude ogranicenje. Ako je tako smjestanje u jedan veci niz i mjenjanje RoomsCount sa 1000 u neki jako velik broj nije dovoljno. Trebalo bi:

Code:

type
  TRoomPok = ^TRoom;
  TRoom = record
    Decription : string[255];
    Doors : array[North..East] of TRoomPok;
  end;


Ali nemam ideju kako ovo sacuvati u fajl, tj. pokazivace nikad nisam cuvao u neki fajl. Druga mogucnost je kreiranje neke baze sta je veoma tesko uraditi samo u FreePascal(Barem ja mislim tako).

EDIT: Nisam video tvoj zadni post kad sam pisao ovo. Moze i tako(dinamicki niz).
 
Odgovor na temu

Jovan Prokopović
Jovan Prokopović
Niš

Član broj: 43689
Poruke: 31
213.137.127.*



Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?16.05.2007. u 15:39 - pre 171 meseci
Da, shvatio sam kad sam poslao odgovor, samo sam na brznu pogledao tvoj kod, i pogresno zakljucio zato sto sam video da si kreira konstante za pravce i pretpostavio da ces njih da cuvas u nizu.

Sto se tice cuvanja podataka cinimi se da je najlakse da se ovo sacuva kao textualni fajl (npr. kao ini fajl).
Mozda nije efikasno u smislu zauzeca prostora na disku, ali je jednostavno za implementaciju.
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?16.05.2007. u 15:46 - pre 171 meseci
Probaj da napravis... ja vec imam implementaciju koja lepo radi (podaci ne moraju da pocinju na samom pocetku fajla tako da je moguce cuvati bilo sta ispred i iza podataka o sobi, lepo se snalazi sa greskama).

Vezano za prvi tutorial, evo mog koda. Vec sam rekao da nije savrsen i namerno sam ga ostavio takvog... pa ko zeli moze da izvuce ono najbolje iz Nemanjinog i mog programa i napravi jedan bolji od oba
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

viking13
Aleksandar Milanovic
SBB
Novi Beograd

Član broj: 131741
Poruke: 190
*.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?16.05.2007. u 15:59 - pre 171 meseci
Citat:
Srki_82: Pretpostavljam da mislis da tim princiom racunamo da li neko ima 3 povezana znaka.

Zamisli ovu situaciju:

x o -
- o o
x - x

X je na redu... kad saberem 3 polja na kojem je o dobijem 21, kad saberem polja na kojima je X dobijem 18... vec oba igraca imaju vise od 15. To bi znacilo da mora da se uradi kombinacija za svaka 3 razlicita polja i da se vidi da li neka od tih kombinacija daje zbir 15.

U svakom slucaju, zanimljivo resenje :)


Niko nije rekao da je 15 maksimalna vrednost. Igra se dok neko od igrača ne skupi 15 ili dok se ne popuni cela tabela.

Znači za pobedu je potrebno TAČNO 15! To je jedini način.

Potrebne su dve provere posle svakog poteza da bi znao na čemu si:

1. Provera da li bilo koji igrač ima 15.
2. Provera da li ti je tabela puna.

Zašto je logika ispravna?

Ne postoji način da oba igrača imaju 15 u isto vreme.

Ako jedan ima 3 spojena po dijagonali drugi nema teorije da skupi 3 na bilo koji drugi način, jel tako?

Jedino bi obojica mogli da imaju po 15 u ovoj situaciji:

x x x
- - -
o o o

A ovo je već gotova igra potez pre toga. :)

Zaključak

Posle prve provere znaš da li imaš pobednika, a posle druge da li je kraj igre sa nerešenim rezultato ili se igra sledeći potez.
viking ®
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?16.05.2007. u 16:12 - pre 171 meseci
@viking13
Mislio sam da pricas o tome kako da znamo da li je u X-O 3 u nizu, a ne o novoj igri
 
Odgovor na temu

viking13
Aleksandar Milanovic
SBB
Novi Beograd

Član broj: 131741
Poruke: 190
*.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?16.05.2007. u 16:18 - pre 171 meseci
Citat:
Srki_82: @viking13
Mislio sam da pricas o tome kako da znamo da li je u X-O 3 u nizu, a ne o novoj igri :)


Pa o tome i pričam sve vreme, ako neko ima TAČNO 15, onda ima 3 u nizu i on je POBEDNIK!

Aj malo se koncetriši, please. :)


viking ®
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?16.05.2007. u 16:29 - pre 171 meseci
@viking13

Idemo korak po korak...:
x - -
- - -
- - -
X ima 4, O ima 0 - Niko nema 15, niko nije pobedio

x o -
- - -
- - -
X ima 4, O ima 9 - Niko nema 15, niko nije pobedio

x o -
- - -
- - x
X ima 10, O ima 9 - Niko nema 15, niko nije pobedio

x o -
- o -
- - x
X ima 10, O ima 14 - Niko nema 15, niko nije pobedio

x o -
- o -
x - x
X ima 18, O ima 14 - Niko nema 15, niko nije pobedio

x o -
- o o
x - x
X ima 18, O ima 21 - Niko nema 15, niko nije pobedio

x o -
- o o
x x x
X ima 19, O ima 21 - Niko nema 15, niko nije pobedio

Vidis... ta situacija mi nije jasna... zato kazem da mora da se odradi provera za svaku kombinaciju u kojoj su 3 razlicita polja da bi videli da li je neko pobedio, tj da li neko ima 15.

Mozda samo ne razumem kako to treba da radi.
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?16.05.2007. u 22:06 - pre 171 meseci
Dok cekamo da neko napise kod za snimanje i ucitavanje sobe, neko sa bujnom mastom moze da napise opise za svaku sobu. Da se podsetimo kako su sobe rasporedjene:



Ako niko ne napise nista, moracete da se zadovoljite tekstom koji mi bude pao na pamet kad budemo pisali kod za unos soba sa tastature
 
Odgovor na temu

Bojan Kopanja
Bojan Kopanja
Senior Web Developer, ZeusSoftware
Stara Pazova

Član broj: 6155
Poruke: 507
77.46.230.*

ICQ: 346697685
Sajt: www.zeussoftware.rs


Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?16.05.2007. u 22:21 - pre 171 meseci
Ljudi pa vi ste ludi :D... Nema me 1 dan zbog faxa, a vi sve skoro zavrsili :D. Idem da analiziram sta je napisano danas pa cu se sutra posle faxa verovatno i prikljuciti ;).
 
Odgovor na temu

Nemanja_666
Nemanja Tatic
Gradiska

Član broj: 116292
Poruke: 221
217.23.204.*



+19 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?18.05.2007. u 22:41 - pre 171 meseci
Posto nitko nije napisao evo pisem ja kod za ulaz/izlaz. Nisam mastovit pa necu moci napisati opise soba.

Code:

program sobe;
{$mode objfpc}
const
  CNorth = 1;
  CWest = 2;
  CSouth = 3;
  CEast = 4;

type
  TRoom = record
    Decription: String;
    Doors: array[CNorth..CEast] of Integer;
  end;

  TRooms = array of TRoom;
  
var
  Rooms : TRooms;
  RoomsCount : longint;
  
  
procedure SaveData(FileName : string);
var
  fRoom : file of TRoom;
  i : integer;
begin
  AssignFile(fRoom, FileName);
  Rewrite(fRoom);
  for i := 0 to RoomsCount - 1 do
    Write(fRoom, Rooms[i]);
  CloseFile(fRoom);
end;

procedure LoadData(FileName : string);
var
  fRoom : file of TRoom;
begin
  AssignFile(fRoom, FileName);
  Reset(fRoom);
  RoomsCount := 0;
  repeat
    Inc(RoomsCount);
    SetLength(Rooms, RoomsCount);
    Read(fRoom, Rooms[RoomsCount - 1]); 
  until FilePos(fRoom) = FileSize(fRoom);  
  CloseFile(fRoom);
end;

begin
  RoomsCount := 10;      //stavio sam ovo kao da postoji 10 soba
  SetLength(Rooms, 10);
  //cuvanje
  try
    SaveData('c:\test.dat');
  except
    Writeln('Greska prilikom cuvanja!');
    
  end;
  //ucitavanje
  try
    LoadData('c:\test.dat');
  except
    Writeln('Greska prilikom ucitavanja!');
  end;    
end.
 
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
77.46.177.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?19.05.2007. u 08:45 - pre 171 meseci
@Nemanja_666
Rekli smo da necemo nikakva ogranicenja osim memorije za cuvanje podataka o sobama. Ovog puta nisi ogranicio niz, ali si iskljucio podrsku za velike stringove (stringovi u tvom programu mogu da imaju najvise 255 slova jer si iskljucio {$H+} direktivu). Nacin na koji ti snimas podatke je ok kada znas koliko ce mesta zauzeti koji podatak, ali fora je bas u tome da jedna soba moze da ima opis od 10 slova, a druga od 10000000 slova. Ukljuci podrsku za velike stringove.

BTW kada se koriste veliki stringovi onda je string tip ustvari pointer na memorijsku lokacijku na kojoj se nalazi string i obicno snimanje recorda samo snimi taj pointer. Moras snimiti ono sto se nalazi na memorijskoj lokaciji na koju string pokazuje, a ne sam pointer.
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?19.05.2007. u 16:02 - pre 171 meseci
Fora kod upisivanja podataka ciju velicinu ne znate prilikom kompajliranja programa je da pre podatka upisete i njegovu velicinu. Tako ce kod koji bude citao podatke znati koliko mesta je potrebno da bi se podatak uspesno ucitao.

Evo kako sam napisao funkcije za snimanje i ucitavanje soba:
Code:
const
  // Header fajla u kojem se snimaju sobe (ROOM)
  CROOM_HEADER = $4D4F4F52;

// Ucitavanje soba iz fajla
function LoadRooms(FileName: String; var Rooms: TRooms): Integer;
var
  HFile: File;
begin
  // Pretpostavimo da ce doci do greske
  Result := -1;
  
  // Otvaramo fajl
  Assign(HFile, FileName);
  try
    Reset(HFile, 1);
    // Ucitaj iz fajla
    Result := LoadRooms(HFile, Rooms);
  finally
    // Zatvori fajl
    Close(HFile);
  end;
end;

function LoadRooms(var HFile: File; var Rooms: TRooms): Integer; overload;
var
  Header: Cardinal;
  // Broj fajlova procitanih iz fajla
  ReadCount: Cardinal;
  Count: Integer;
  I: Integer;
  Len: Integer;
begin
  // Pretpostavimo da ce doci do greske
  Result := -1;

  // Ucitavanje headera
  BlockRead(HFile, Header, SizeOf(Header), ReadCount);
  if (ReadCount <> SizeOf(Header)) or (Header <> CROOM_HEADER) then
    Exit;
    
  // Citamo broj soba
  BlockRead(HFile, Count, SizeOf(Count), ReadCount);
  if ReadCount <> SizeOf(Count) then
    Exit;
    
  // Postavljamo velicinu niza
  SetLength(Rooms, Count);
    
  // Ucitavanje soba
  for I := 0 to Count - 1 do
  begin
    // Citamo duzinu opisa
    BlockRead(HFile, Len, SizeOf(Len), ReadCount);
    if ReadCount <> SizeOf(Len) then
      Exit;

    // Postavljamo duzinu opisa
    SetLength(Rooms[I].Decription, Len);
    
    // Citamo opis sobe
    BlockRead(HFile, Rooms[I].Decription[1], Len, ReadCount);
    if ReadCount <> Len then
      Exit;

    // Citamo prolaze do drugih soba
    BlockRead(HFile, Rooms[I].Doors, SizeOf(Rooms[I].Doors), ReadCount);
    if ReadCount <> SizeOf(Rooms[I].Doors) then
      Exit;
  end;

  // Sve je uspesno zavrseno
  Result := Count;
end;

// Snimanje soba u fajl
function SaveRooms(FileName: String; var Rooms: TRooms; Count: Integer): Integer; overload;
var
  HFile: File;
begin
  // Pretpostavimo da ce doci do greske
  Result := -1;

  // Otvaramo fajl
  Assign(HFile, FileName);
  try
  Rewrite(HFile, 1);
  // Snimi u fajl
  Result := SaveRooms(HFile, Rooms, Count);
  finally
  // Zatvori fajl
  Close(HFile);
  end;
end;

function SaveRooms(var HFile: File; var Rooms: TRooms; Count: Integer): Integer; overload;
var
  // Broj bajtova upisanih u fajl
  WriteCount: Cardinal;
  I: Integer;
  Len: Integer;
begin
  // Pretpostavimo da ce doci do greske
  Result := -1;
  
  // Upisemo header
  BlockWrite(HFile, CROOM_HEADER, SizeOf(CROOM_HEADER), WriteCount);
  if WriteCount <> SizeOf(CROOM_HEADER) then
    Exit;
    
  // Uzimamo broj soba iz niza ako korisnik nije nista uneo
  if Count = 0 then
    Count := High(Rooms) + 1;
    
  // Upisujemo broj soba
  BlockWrite(HFile, Count, SizeOf(Count), WriteCount);
  if WriteCount <> SizeOf(Count) then
    Exit;

  // snimanje soba
  for I := 0 to Count - 1 do
  begin
    // Upisujemo duzinu opisa
    Len := Length(Rooms[I].Decription);
    BlockWrite(HFile, Len, SizeOf(Len), WriteCount);
    if WriteCount <> SizeOf(Len) then
      Exit;

    // Upisujemo opis sobe
    BlockWrite(HFile, Rooms[I].Decription[1], Len, WriteCount);
    if WriteCount <> Len then
      Exit;
      
    // Upisujemo prolaze do drugih soba
    BlockWrite(HFile, Rooms[I].Doors, SizeOf(Rooms[I].Doors), WriteCount);
    if WriteCount <> SizeOf(Rooms[I].Doors) then
      Exit;
  end;
  
  // Sve je uspesno zavrseno
  Result := Count;
end;

Na ovaj nacin je moguce snimiti podatke u bilo koji fajl (korisnik moze da prosleti funkciji otvoren handle fajla i podaci ce tu biti upisani). Posto se u fajl upisuje broj soba funkcija za citanje lako moze da odredi koliko iz fajla treba da procita. Na pocetku fajla se upisuje header (ovo nije uvek potrebno) da bi se lakse detektovao ostecen fajl.

Kada imamo ove funkcije, treba nam editor za sobe. Neki najjednostavniji editor bi trebalo da moze da snimi i ucita sobe sa diska, doda nove i promeni ili izbrise postojece.

Snimanje i ucitavanje smo vec sredili.
Kreiranje novih soba je prilicno lako. Dovoljno je da povecamo niz i ubacimo podatke za sobu. Ovakav nacin je definitivno spor jer prilikom prosirenja niza FPC mora da kreira nov niz i da u njega prekopira podatke iz onog koji smo vec napunili. Zbog toga se obicno zauzme malo vise prostora kad god se popuni niz, a treba jos da se doda. Npr: niz je prazan, a mi hocemo da dodamo jednu sobu. Program bi mogao da zauzme mesta dovoljno za 5 soba, a da popuni samo prvu. U nekoj internoj promenljivoj cuva da ima samo jednu popunjenu sobu. Dodavanje druge, trece, cetvrte i pete sobe se svodi samo na popunjavanje podataka i povecavanja interne promenljive za 1. Kada budemo hteli da ubacimo sestu sobu, program bi opet mogao da zauzme mesta za jos 5 i opet iz pocetka...
Menjanje sobe je lakse nego kreiranje. Sve sto treba je da zamenimo vrednosti novim i to je to.
Brisanje sobe je najkomplikovanije. Pre nego sto uopste obrisemo sobu, moramo u svim ostalim sobama da podesimo gde vrata vode. Ako neka vrata vode u sobu koju cemo da obrisemo, ta vrata ce voditi u nepostojecu sobu i moramo da postavimo da ta vrata vise nikuda ne vode. Posto cemo izbaciti jedan element iz niza, svi koji se nalaze iza njega ce se pomeriti na jednu poziciju nize i time ce indexi prostorija na koje vrata pokazuju biti pogresni pa i njih moramo smanjiti za 1 za sva vrata koja vode u sobe koje imaju index veci od sobe koju brisemo. Kada sve to zavrsimo, mozemo da obrisemo sobu. Prvo sve sobe koje se nalaze iza sobe za brisanje pomerimo za jedno mesto u nazad i na kraju smanjimo niz za jedno msto. Naravno, svako pomeranje elemenata i smanjivanje niza je prilicno sporo i zato te operacije treba sto manje koristiti. Postoje specijalni nizovi kod kojih je brisanje vrlo brzo (povezane liste), ali je pozicioniranje na neki slucajni element prilicno sporo, ili nizovi koji brzo mogu da dodaju ili brisu elemente samo na pocetku ili kraju niza... na programeru je da odluci kakav niz mu najvise odgovara za odredjeni problem.

Napisao sam jedan vrlo jednostavan editor koji radi u textualnom modu. Nema nikakvih optimizacija i kod je vrlo lak za razumevanje. Sledece sto nas ocekuje je pravljenje editora u grafuckom okruzenju (GUI). Od sada cemo da radimo sa Lazarusom i da koristimo njegov LCL za kreiranje programa.

Cekamo da neko napravi editor za sobe u grafickom okruzenju pa cemo da predjemo na pravljenje igre koja ce koristiti fajl sa sobama koji cemo kreirati u editoru.


Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Nemanja_666
Nemanja Tatic
Gradiska

Član broj: 116292
Poruke: 221
217.23.204.*



+19 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?19.05.2007. u 16:56 - pre 171 meseci
Ovdje opet postoji ogranicenje. Ako imamo vise od 264 + 1 probijamo ogranicenje tipa int64, ti si ovde koristio integer(razumnije bi bilo da si koristio word jer nam negativni brojevi netrebaju) koji ima jos manji opseg. Uz to mnogo si zakomplicirao, puno lakse bi bilo da si naprvavio jos jedan niz karaktera i sa njim cuvao opis.

Napravi bez niza, da se sve cuva u dinamickim promjenjive.
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?19.05.2007. u 17:15 - pre 171 meseci
Kad pogledas da je velicina TRoom sa praznim opisom 5 * 4 (4 integera i jedan pointer... to je kad nema ni jedan znak u opisu), a MaxInt je 2147483647, to znaci da mozemo da kreiramo skoro 40Gb promenljivih tipa TRoom (opet naglasavam da je to ako nema ni jedan znak u opisu). Ako uzmemo da svaka soba u proseku ima vise od 10 slova to znaci da sa MaxInt mozemo da popunimo oko 400Gb memorije. Sad... ne znam da li cemo do ogranicenja stici zbog toga sto koristimo Integer ili zato sto ce nam nestati memorije.

BTW Integer u FPC o objfpc modu moze da prikaze broj 2147483647 sto je mnogo vise nego sto moze da prikaze WORD (65535). Mogao sam koristiti Cardinal, ali je i Integer sasvim dovoljan.

PS stvarno ne znam sta sam to zakomplikovao? Mislis na snimanje?
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
77.46.196.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?24.05.2007. u 14:17 - pre 171 meseci
Je l' odustajemo od tutoriala? Javite mi da znam... bezveze pisem dalje ako vas ovo ne zanima.
 
Odgovor na temu

Bojan Kopanja
Bojan Kopanja
Senior Web Developer, ZeusSoftware
Stara Pazova

Član broj: 6155
Poruke: 507
77.46.177.*

ICQ: 346697685
Sajt: www.zeussoftware.rs


Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?24.05.2007. u 15:19 - pre 171 meseci
Mene naravno zanima, ali ne stizem puno da uradim posto imam sad 2 kolokvijuma i 3 projekta da spremam tako da ne znam ni sam gde mi je glava, a gde drugi kraj :(.

U svakom slucaju ja za neke 2 nedelje zavrsavam sa predavanjima na faxu tako da od onda imam vise vremena, pa mozes ako hoces ( ako se niko vise ne interesuje za ovu temu ) da stopiras sve do tada posto pretpostavljam da vecini koji idu u neku skolu/fax vise odgovara taj termin zbog slobodnog vremena :).
 
Odgovor na temu

Nemanja_666
Nemanja Tatic
Gradiska

Član broj: 116292
Poruke: 221
217.23.204.*



+19 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?24.05.2007. u 16:30 - pre 171 meseci
Slicno i kod mene. Necu imati vremena najmanje dvije i po sedmice. Do tada pozz.
 
Odgovor na temu

Nikolavlasotince
Nikola Stojiljkovic
Vlasotince/Beograd

Član broj: 139391
Poruke: 109
212.200.100.*



+1 Profil

icon Re: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?29.05.2007. u 16:20 - pre 171 meseci
I ja sam zainteresovan, samo sto sam trenutno zauzet. Skola se zavrsava za neki dan i prijemni takodje tako da cu se za jedno nedelju dana i ja prikljuciti.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Tutorial :: Pravljenje igara u Pascal-u... moze?
(TOP topic, by X Files)
Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 28791 | Odgovora: 53 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.