evo da i ja malo posvedočim o domaćoj softverskoj industriji, iz svog skromnog iskustva.. (samo par godina, i to do pre godinu dana -- odustao sam ;)
postoji dva tipa fundamentalno različitih SW firmi ovde. one koje rade za domaće tržište, i one koje rade za strano tržište. vrlo retke su firme koje kombinuju blizu pola-pola.
najveći broj gazda firmi koje rade za domaće tržište slabo plaćaju programere baš zato što i sami slabo naplaćuju svoje usluge. ako nemaju jake političke/rodbinske/* veze, onda uopšte nemaju pristup bolje plaćenim poslovima. oni su relativno pošteni u poslu, ali nažalost, plaćaju malo jer i sami malo zarađuju.
druga grupa firmi koje rade za domaće tržište su obično u vlasništvu ljudi koji imaju ili veliki kapital, ili jake veze, pa dobijaju jače poslove. nažalost, oni najčešće nisu programeri, i ne razumeju se u posao, pa sa ponašaju čisto kapitalistički i izrabljuju ljude koji rade za njih, što na kraju rezultira opet malim platama za programere.
totalno druga sorta su ljudi/firme koje rade za izvoz ;). to su obično ljudi koji su već bili preko koju godinu, stekli neko znanje, (ali još važnije kontakte) i vratili se u srbiju iz raznih razloga (nije im se svidelo, nisu uspeli, hoće da izrađaju decu u srbiji.. ;)
kod njih, uslovi za rad su uglavnom značajno bolji. tu mislim na sve, počev od plata, pa do opreme i odnosa u poslu (koji je mnogo profesionalniji). ali i među njima ima onih "lakomih" kojima se oslade dolari i evri, pa polako i sami pređu u "kapitalističke izrabljivače" (opet rezultat je nepovoljan po programere ;(
e to je neko moje gledište zašto domaće firme nisu konkurentne na domaćem tržoštu. oni koji mogu da prodaju velike poslove, oni slabo plaćaju programere, pa je i kvalitet programa srazmeran tome. na kraju kada se to otkrije, potencijalnom klijentu se više isplati (sigurnije je) da partnere traži među strancima...
(u međuvremenu, ja nisam imao više strpljenja da čekam i da da se nadam da će nešto da se promeni, pa sam odustao.. sada sam "svoj gazda" i radim gotovo isključivo za "izvoz"... i... ne žalim se ;))