Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Video igre u C++?

[es] :: GameDev - Razvoj Igara :: Video igre u C++?

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 13621 | Odgovora: 58 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

kiklop74
Darko Miletić
Buenos Aires

Član broj: 78422
Poruke: 569
*.uvcms.com.

Sajt: ar.linkedin.com/pub/darko..


+13 Profil

icon Re: Video igre u C++?21.06.2007. u 21:29 - pre 166 meseci
Citat:
NastyBoy: Samo SVE next-gen konzole? :)
Nevermind...


Tako mi i treba kad vezujem igranje samo za PC. Potpuno sam ispustio iz vida konzole :)
Tko leti vrijedi
 
Odgovor na temu

Filip Strugar
Filip Strugar
Leamington Spa, UK

Član broj: 9871
Poruke: 383
*.demon.co.uk.

Sajt: www.rebellion.co.uk


+1 Profil

icon Re: Video igre u C++?25.06.2007. u 12:36 - pre 166 meseci
Citat:
kiklop74: Tako mi i treba kad vezujem igranje samo za PC. Potpuno sam ispustio iz vida konzole :)

Konzole su _mnogo_ bitnije za razvoj igara od PC-a (nazalost) :)

(eto, Mr. NastyBozhane, trazili ste poruku od mene ;) )
 
Odgovor na temu

mbabuskov
Milan Babuškov
Subotica

Član broj: 4718
Poruke: 217
82.208.250.*

Sajt: www.comp.rs/izradasajta


+6 Profil

icon Re: Video igre u C++?25.06.2007. u 18:18 - pre 166 meseci
Citat:
kiklop74: Za razvoj windows igara u C/C++ nema smisla koristiti nijedan drugi kompajler osim Microsoftovog jer svi moguci primeri, hederi. biblioteke i dokumentacija su upravo radjeni za njega. Svaki drugi kompajler implicira dodatni posao vezan za prilagodjavanje primera, hedera i biblioteka.


Ako koristis samo i iskljucivo DirectX onda se slazem. Medjutim ja ne bih predlagao nikome da koristi DirectX direktno. Jednostavno, ima puno posla koji moras uraditi: DirectX API je slican Windows API-ju i ima dosta stvari tipa 'inicijalizuj strukturu, prosledi je nekoj funkciji', dakle nije bas objektno orijentisano (bar je tako bilo kada sam zadnji put gledao DX, ako sada nije ispravite me).

Za pocetnika je mnogo lakse da koristi neki wrapper kao na primer SDL za 2D ili Ogre za 3D. Prvo ce mu ustedeti dosta vremena, i drugo i SDL i Ogre imaju prednost sto rade na vise platformi (Linux i neke konzole). I trece, SDL i Ogre se koriste sa raznim kompajlerima, pa tako moze ustedeti puno para ako koristi GCC koji je potpuno besplatan (ili Borlandov besplatni kompajler). Naravno, ostaje da je MSVC najbolji kompajler za Windows platforum trenutno, ali ne treba ignorisati alternative.

 
Odgovor na temu

mbabuskov
Milan Babuškov
Subotica

Član broj: 4718
Poruke: 217
82.208.250.*

Sajt: www.comp.rs/izradasajta


+6 Profil

icon Re: Video igre u C++?25.06.2007. u 18:22 - pre 166 meseci
@tosa
Citat:
Ogre je đubre, irrlicht takođe. OpenGL na Windows-u? NE.


Moze li neki argument zasto je Ogre đubre? Ja sam bas hteo da ga koristim za sledeci projekat, ali sada si me zabrinuo.


 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4882
*.dynamic.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+629 Profil

icon Re: Video igre u C++?25.06.2007. u 19:48 - pre 166 meseci
Tosa je trenutno nije on-line, najverovatnije ce se pojaviti sutra (26.06) ...
 
Odgovor na temu

Filip Strugar
Filip Strugar
Leamington Spa, UK

Član broj: 9871
Poruke: 383
..nge86-149.btcentralplus.com.

Sajt: www.rebellion.co.uk


+1 Profil

icon Re: Video igre u C++?25.06.2007. u 21:57 - pre 166 meseci
Citat:
mbabuskov:Moze li neki argument zasto je Ogre đubre? Ja sam bas hteo da ga koristim za sledeci projekat, ali sada si me zabrinuo.

Nije đubre, zavisi za šta ti treba i kakva ti je podloga što se znanja i iskustva sa takvim stvarima tiče. Za početak - besplatan je, i radi određeni posao, relativno je jednostavan, ima gomilu tutoriala, nekakav content pipeline, i živ je - ima community, nove projekte, itd. Ne znam dal' postoji još neki besplatni tog tipa.

Toša verovatno pod đubretom misli na to da korišćenjem OGREa nećeš napraviti A naslov jer je ipak par generacija iza ozbiljnijih engina - tako da, sve zavisi od tvoje trenutne situacije!

Evo linka na dva komercijalna projekta koji koriste OGRE:
http://www.pacific-storm.net/gallery/
http://www.ankh-game.com/
 
Odgovor na temu

mbabuskov
Milan Babuškov
Subotica

Član broj: 4718
Poruke: 217
82.208.250.*

Sajt: www.comp.rs/izradasajta


+6 Profil

icon Re: Video igre u C++?25.06.2007. u 23:52 - pre 166 meseci
Citat:
Filip Strugar:
Toša verovatno pod đubretom misli na to da korišćenjem OGREa nećeš napraviti A naslov jer je ipak par generacija iza ozbiljnijih engina - tako da, sve zavisi od tvoje trenutne situacije!


Moja trenutna situacija je takva da hocu da napravim svoju prvu igru u 3D-u a da ne moram da pisem svoj engine od nule. Razlog je sto mi je programiranje igara trenutno vise hobi nego neka ozbiljna zanimacija. Sem toga, nemam ambicije da pravim neki A naslov jer (osim nesto malo grafike) sve ostalo radim sam, a za A naslov ti treba tim.

I da, zaboravih da napisem: ako engine postoji i za Linux, to mu je dodatni plus kod mene.
 
Odgovor na temu

tosa
上海, 中国

Član broj: 1811
Poruke: 1339
..w.sh.dynamic.163data.com.cn.

ICQ: 14293955
Sajt: https://github.com/milost..


+46 Profil

icon Re: Video igre u C++?26.06.2007. u 04:51 - pre 166 meseci
Filip je lepo formulisao ono sto sam rekao :)
Ako je za prvi projekat ili za upoznavanje sa konceptima 3d endzina onda je, kapiram, ok.
Ja sam licno zealot protiv 3rd party resenja, ali za to trebaju uslovi :(
 
Odgovor na temu

vladaboy93
Vladimir Makaric
Novi Sad

Član broj: 137777
Poruke: 376
*.3.eunet.yu.

Sajt: vladimirmakaric.110mb.com


Profil

icon Re: Video igre u C++?26.06.2007. u 12:49 - pre 166 meseci
Evo i mene

Kreno sam da ucim C++ i dosta mi dobro ide (brze ide kad znam pascal)

Nego ja sam iznstaliro Dev C++ cisto da vezbam neke zadatke u knjizi i po mom misljenju Dev C++ je tesko djubre nema nikakav debug ni nista ja napisem kod isto istacko ko i u knjizi i on kaze da ne valja...... strasno...........

treba mi cisto konzolni kompajler, koji bi mi vi predlozili? za vezbu cisto... kasnije cu verovatno nabaviti VS ili express

 
Odgovor na temu

mbabuskov
Milan Babuškov
Subotica

Član broj: 4718
Poruke: 217
*.subotica.net.

Sajt: www.comp.rs/izradasajta


+6 Profil

icon Re: Video igre u C++?26.06.2007. u 14:22 - pre 166 meseci
Citat:
treba mi cisto konzolni kompajler, koji bi mi vi predlozili? za vezbu cisto... kasnije cu verovatno nabaviti VS ili express


Za Windows platformu?

Od konzolnih sam koristio Borlandov Free C++ Compiler (ima da se skine na njihovom sajtu - par MB) i GCC (instaliras MinGW i MSys). Borland radi mnogo brze (otprilike kao MSVC) ali nekad linker puca kada je projekat jako velik (citaj 100+ MB .obj fajlova). GCC bolje postuje C++ standard (verovatno bolje i od MSVC-a) ali je dosta sporiji. Prednost mu je i sto posle za kompajliranje na Linuxu ili konzolama ne moras puno menjati u kodu.

Evo ti i linkova:

http://www.mingw.org/
http://www.borland.com/bcppbuilder/freecompiler/

 
Odgovor na temu

Sladjan2S
RS

Član broj: 68050
Poruke: 121
*.teol.net.



Profil

icon Re: Video igre u C++?26.06.2007. u 14:36 - pre 166 meseci
Citat:
vladaboy93: Nego ja sam iznstaliro Dev C++ cisto da vezbam neke zadatke u knjizi i po mom misljenju Dev C++ je tesko djubre nema nikakav debug ni nista ja napisem kod isto istacko ko i u knjizi i on kaze da ne valja...... strasno...........



Probaj Code::Blocks, meni je mnogo bolji IDE nego Dev-C++ . Adresa je http://www.codeblocks.org/
 
Odgovor na temu

dobrota

Član broj: 130449
Poruke: 199
217.24.27.*



+2 Profil

icon Re: Video igre u C++?26.06.2007. u 14:52 - pre 166 meseci
Citat:
mbabuskov:
Za pocetnika je mnogo lakse da koristi neki wrapper kao na primer SDL za 2D ili Ogre za 3D. Prvo ce mu ustedeti dosta vremena, i drugo i SDL i Ogre imaju prednost sto rade na vise platformi (Linux i neke konzole). I trece, SDL i Ogre se koriste sa raznim kompajlerima, pa tako moze ustedeti puno para ako koristi GCC koji je potpuno besplatan (ili Borlandov besplatni kompajler). Naravno, ostaje da je MSVC najbolji kompajler za Windows platforum trenutno, ali ne treba ignorisati alternative.


Gde mogu da skinem SDL?
3x Osc
 
Odgovor na temu

vladaboy93
Vladimir Makaric
Novi Sad

Član broj: 137777
Poruke: 376
*.216.eunet.yu.

Sajt: vladimirmakaric.110mb.com


Profil

icon Re: Video igre u C++?26.06.2007. u 15:50 - pre 166 meseci
Znamza codeblocks MNOOOOOOGo zauzima za moj internet ali nekako cu valda izdrzati....
 
Odgovor na temu

mbabuskov
Milan Babuškov
Subotica

Član broj: 4718
Poruke: 217
82.208.250.*

Sajt: www.comp.rs/izradasajta


+6 Profil

icon Re: Video igre u C++?27.06.2007. u 00:20 - pre 166 meseci
Citat:
dobrota: Gde mogu da skinem SDL?


http://www.libsdl.org/
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.hsd1.wa.comcast.net.



+18 Profil

icon Re: Video igre u C++?04.07.2007. u 03:48 - pre 166 meseci
Ok, da se i ja malo ubacim (dosta vise lurkovanja :))

Cela stvar pocinje od toga sta zelis da naucis, odnosno zasto zelis da pravis igre.

* Ukoliko zelis da naucis o samim igrama, kako rade (kako se reaguje na igraca, kako izgleda glavna petlja, kako sa assetima, itd.), a ako je jezik manje bitan, ja bih ti preporucio XNA Studio.
* Ukoliko zelis da naucis C++, a igre koristis kao lep cilj i motivaciju, pogledaj VS2005 Express (dzabe je) i neki od enginea koji su ti preporucili drugi na ovom threadu.

Pravljenje velikih (AAA) igara je vrlo komplikovan posao; metodologija koja se koristi za tim od 120 ljudi (+QA) nije ista kao ona koja je prikladna timu od dva-tri coveka. Slicno je i sa alatima, veliki alati zahtevaju citave pod-timove da ih odrzavaju samo da bi mogli da funkcionisu i da bi omogucili ostalim clanovima tima da rade svoj posao. Ulaziti u diskusiju u cemu je pisan World of Warcraft jeste interesantno, ali verovatno nije relevantno.

XNA Studio je inace Microsoftova platforma za casual games, i ima par stvari koju je cine interesantnom:
* Jezik je C#, koji ti generalno omogucava da lako pises kod i da se vise brines o igri nego o jeziku. Pravljenje igara je dovoljno problematicno samo po sebi, tako da je ova pomoc dobrodosla.
* XNA Studio moze da targetuje PC (dzabe) ili Xbox 360 (placa se odvojeno). Igre se prave tako da su na neki nacin portabilne izmedju te dve platforme, i to je dobar nacin da se naviknes na konzole - ako nista drugo, barem preko APIja i pristupa igrama (recimo: profili, kontroleri, itd).
* Postoji web sajt gde se kace igre sa gotovim kodom i gotovim assetima (grafika, zvuk, itd.) tako da mozes da ih modifikujes ili napravis svoje igre bazirane na postojacim projektima. Ovo je sjajan nacin da pocnes i da relativno brzo postignes neki rezultat.
* 3D se radi preko Direct3Da, sto je sasvim ok.
* Microsoft povremeno organizuje takmicenja, i obicno mozes da pokupis sors i assete od barem nekih igara; ovo je dobar nacin da naucis 'kako to rade drugi'

Evo ti par linkova:
XNA Creators' Club: http://creators.xna.com/
Engine za XNA (nije ti potreban, ali imaju lepe screenshotove): http://www.blade3d.com/

Hope that helps.
 
Odgovor na temu

hardcastle
marko mirić
osijek

Član broj: 92758
Poruke: 20
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: Video igre u C++?08.07.2007. u 15:20 - pre 166 meseci
@vladaboy93
Dev-C++ itekako ima debug. Dev-C++ je dobar za početnike jer nije previše kompliciran i brzo se može naučiti kako njime rukovati.

MS VS mi je malo glup jer me tako naživcirao. Zamislite promjenim brzinu kretenja spritea kompajliram bez greške i pokrenem kad brzina ostala ista k'o u prethodnoj verziji.
 
Odgovor na temu

2stamlers

Član broj: 142487
Poruke: 128
*.ADSL.neobee.net.



Profil

icon Re: Video igre u C++?09.07.2007. u 23:52 - pre 166 meseci
Citat:
hardcastle: Zamislite promjenim brzinu kretenja spritea kompajliram bez greške i pokrenem kad brzina ostala ista k'o u prethodnoj verziji.


Pre ce biti da je greska do coveka (citaj tebe), nego do studija :)
 
Odgovor na temu

Stefan Markic

Član broj: 82674
Poruke: 748
*.dynamic.sbb.co.yu.



+68 Profil

icon Re: Video igre u C++?14.07.2007. u 02:13 - pre 166 meseci
Izvinjavam se za offtopic,

Šta vam znači to "A" Game kada spominjete velike igre?
 
Odgovor na temu

bkaradzic
Branimir Karadžić
ArenaNet
Seattle, WA

Član broj: 14953
Poruke: 1630
67.151.201.*

Sajt: https://github.com/bkarad..


+11 Profil

icon Re: Video igre u C++?14.07.2007. u 02:26 - pre 166 meseci
Obično igre koje imaju budžet $10M pa naviše.
 
Odgovor na temu

[es] :: GameDev - Razvoj Igara :: Video igre u C++?

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 13621 | Odgovora: 58 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.