Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Video igre u Delphiu?

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Video igre u Delphiu?

Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 12910 | Odgovora: 63 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

vladaboy93
Vladimir Makaric
Novi Sad

Član broj: 137777
Poruke: 376
*.041net.co.yu.

Sajt: vladimirmakaric.110mb.com


Profil

icon Video igre u Delphiu?17.03.2007. u 21:20 - pre 177 meseci
Počeo sam da pravim igre u delphiu7 i možete mi reći nešto osnovno o pravljenju igara u delphiu i štami sve treba osim delphia.Takoće bi mogli da mi nabrojite neke tutorijale.

I uostalom da li uopšte vredi praviti igre u delphiu ili preći na nešto drugo?

 
Odgovor na temu

Nemanja_666
Nemanja Tatic
Gradiska

Član broj: 116292
Poruke: 221
217.23.204.*



+19 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?17.03.2007. u 22:39 - pre 177 meseci
Pogledaj temu vise:

TOP: Kako koristiti GLScene
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?18.03.2007. u 14:01 - pre 177 meseci
Igru je najbolje pisati u jeziku koji dobro poznajes. Ne vredi ti da imas ultra giga mega engine koji jede malu decu za dorucak ako ne umes da pozoves glavnu petlju, definises promenljive, kreiras objekte i sl. Ako odlicno znas Delphi onda u njemu pisi igre, a ako imas vremena da ucis nov jezik, nauci C++ i mnogo manje ce te boleti glava... bar u pocetku

U svakom slucaju, u pocetku UVEK koristi gotov engine... za delphi uzmi GLScene, a za C++ je Ogre 3D sasvim pristojan i besplatan engine.

Ako pocnes da pises igru, nemoj da te mrzi da otvoris temu i da postujes kod, informacie o napretku, kao i da trazis pomoc, jer je mnogo ljudi na forumu zainteresovano za pravljenje igara.

Kakvu igru si poceo da pravis? Koristis li neki graficki API (DirectX, OpenGL, Mesa,...)?
 
Odgovor na temu

vladaboy93
Vladimir Makaric
Novi Sad

Član broj: 137777
Poruke: 376
*.041net.co.yu.

Sajt: vladimirmakaric.110mb.com


Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?18.03.2007. u 16:17 - pre 177 meseci
Počeo sam da pravim klasičnu tenk igru(cilj igre je da se pobede svi neprijateljski tenkovi i sačuva svoja baza).
Napravio sam Multyplayer verziu igre u Game Makeru i video sam koliko je ograničen pa sam počeo da pravim tu igru na delphiu7 jer već imam nešto malo iskustva u delphiu.

Probao sam da instaliram GLscene (nisam siguran ni da li mi treba jer je igra 2D) i uspeo sam da instaliram samo dve komponente ostale nešto neće da se instaliraju.
A kad pokrenem neki GLscene demo onda mi uvek kaže da mi treba neki VectorGeometry,..

Video sam tvoj tutorijal o GLscenu SVAKA ČAST!!!

U ostalom naišao sam na par problema u vezi igre probao sam da namestim da mi se tenk kreće na arowkeys (gore dole levo desno) mada nigde nisam našao ASCII code za to u prošloj igrici koju sam pravio u delphiu(pogledaj temu pomoć oko igre u delphiu) objekat se kretao na W,A,S,D i to me je strašno nerviralo, pa ako neko zna kako da napravim da mi se objekat kreće na arowkeys UNAPRED HVALA!

[Ovu poruku je menjao vladaboy93 dana 18.03.2007. u 17:29 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?19.03.2007. u 09:16 - pre 177 meseci
Nemoj koristiti ASCII kodove neko Virtual kodove. Ako se dobro secam, OnKeyXXX eventi ti daju virtualni kod tastera i jednostavno ga uporedis sa VK_UP, VK_DOWN, VK_LEFT ili VK_RIGHT. Pogledaj kompletnu listu virtualnih kodova (imas je u Delphi helpu) za kodove za ostale tastere.

Mozemo li da vidimo neki demo?

P.S. GLScene ti nije potreban. Za tu igru i obican GDI moze da posluzi.
 
Odgovor na temu

vladaboy93
Vladimir Makaric
Novi Sad

Član broj: 137777
Poruke: 376
*.041net.co.yu.

Sajt: vladimirmakaric.110mb.com


Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?19.03.2007. u 14:06 - pre 177 meseci
Hvala na dosadašnjoj pomoći!

Izvini što te gnjavim ali ne znam šta znači GDI i demo ću poslati za par dana samo da nešto prvo završim.

Da li postoji način da se animacije ubace u delphi iz recimo 3D Max-a Ne mislim na neke fensy 3D animacije nego neke skromne npr. kretanje gusenica,...

Kod crtanja pozadine nije bitno koje da li je moguđe u delphiu da pozadina objekta koji se kreće bude ista sa pozadinom forme u delphiu koja nije jednobojna nego je na pozadini neka slika,..

Kada god se moj objekat (tenk) kreće (za 4 piksela) on uvek secka (refrešuje se) ova pojava nema veze sa brzinom računara,grafičke kartice itd. jer sam ga probao i na najačim računarima i svuda je isto.

[Ovu poruku je menjao vladaboy93 dana 19.03.2007. u 15:21 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Član broj: 32202
Poruke: 4384
194.106.174.*

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?19.03.2007. u 14:18 - pre 177 meseci
Pogledaj: http://delphi.about.com/library/bluc/text/uc052102a.htm
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?19.03.2007. u 15:01 - pre 177 meseci
Dovoljno je da izrenderujes par frejmova u niz slika i da ih u programu prikazujes u odredjenom redu (prva, druga, treca, prva, druga,... itd). U praksi se obicno svi frejmovi vezani za jedan objekat nalaze u jednoj slici, a program samo prikazuje deo koji odgovara odredjenom frejmu iz animacije.

Posalji kod koji imas pa da vidimo zasto secka.
 
Odgovor na temu

vladaboy93
Vladimir Makaric
Novi Sad

Član broj: 137777
Poruke: 376
*.041net.co.yu.

Sajt: vladimirmakaric.110mb.com


Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?22.03.2007. u 20:38 - pre 177 meseci
Kod je malo dugačak pa evo ti ceo projekat.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?23.03.2007. u 10:37 - pre 177 meseci
Fajl koji si poslao je prazan

Bilo bi lepo kad bi zajedno sa fajlom postavio par slicica i napisao par reci o tome kako si pravio igru (na koje si probleme naisao, sta si naucio, koje si komponente koristio,...).
 
Odgovor na temu

vladaboy93
Vladimir Makaric
Novi Sad

Član broj: 137777
Poruke: 376
*.041net.co.yu.

Sajt: vladimirmakaric.110mb.com


Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?25.03.2007. u 10:19 - pre 177 meseci
izvini za prazan fajl, evo ti exe.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?25.03.2007. u 21:56 - pre 177 meseci
Nije lose za pocetak, ali...

Prvo sto bi mogao da uradis je da poziciju objekta ne menjas na OnKeyPress jer se zbog toga javlja seckanje, a i brzina kojom ce se taj event javljati zavisi od podesavanja na racunaru (zavisi od repeat delay i repeat rate podesavanja za tastaturu) i zbog toga se tenkic prvo pomeri samo malo, pa malo cekas (repeat delay) pa onda pocne da se krece, ali u skokovima (repeat rate).
Resenje bi bilo da pre iscrtavanja proveris da li je taster za, recimo, dole pritisnut i ako jeste onda pomeris objekat, a ako nije iscrtas ga na istoj lokaciji. Obrati paznju da ce se na ovaj nacin objekat kretati brze na brzim, a sporije na sporijim racunarima, ali se to vrlo lako resi tako sto brzinu objekta ne meris pixelima, centimetrima ili nekom drugom jedinicom za duzinu po frejmu, nego pixel po sekundi.

[Ovu poruku je menjao Srki_82 dana 26.03.2007. u 10:18 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?06.04.2007. u 20:04 - pre 176 meseci
Desavali se nesto sa igrom?
 
Odgovor na temu

vladaboy93
Vladimir Makaric
Novi Sad

Član broj: 137777
Poruke: 376
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: vladimirmakaric.110mb.com


Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?24.04.2007. u 11:23 - pre 176 meseci
Crko mi je internet na neko vreme pa nisam mogao da ti saljem podatke o igri i umedjuvremenu sam naisao na problem.

kada hocu da stavi neku moju pozadinu na tablu nemogu da podesim da pozadina tenka bude ista sa pozadinom table.

unapred hvalla.
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
212.200.34.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?24.04.2007. u 11:52 - pre 176 meseci
Odavno nisam radio sa TImage i TBitmap, ali, ako se dobro secam, moguce je da postavis transparentnu boju za sliku. Pozadinu tenka postavis na neku boju koju ne koristis (pink ce da posluzi) i postavis da je ta boja transparentna. Prilikom crtanja tenka, iscrtace se svi pikseli cija boja je razlicita od transparentne i pozadina ce se lepo videti.
 
Odgovor na temu

Nemanja_666
Nemanja Tatic
Gradiska

Član broj: 116292
Poruke: 221
217.23.204.*



+19 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?24.04.2007. u 13:13 - pre 176 meseci
Jos treba reci da Delphi za transparent boju uzima donji lijevi pixel. Znaci kad se transparent stavi na true svi pixeli boje kao donji lijevi pixel bice providni.

Nemoj raditi tako igru jer ces dobiti treptanje slike dok se tenk pomjera.
 
Odgovor na temu

Nemanja_666
Nemanja Tatic
Gradiska

Član broj: 116292
Poruke: 221
217.23.204.*



+19 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?24.04.2007. u 13:38 - pre 176 meseci
Evo da stavim i ja jednu svoju igru. Nije raditi u Enginu, ili OpenGL/DirectX.

Radio sam je na osnovu BeJeweled 2. Mnoge slike i zvukovi su pokradeni, ali sta se moze. Nije mi se dalo crtati i praviti zvucni efekti.
Da bi radila ispravo otpakujte datoteku prekopirajte font koji je u njoj u \Windows\Fonts\ i pokrenite igru i uzivajte.

Ako zelite source javite.

Link: http://rapidshare.com/files/27658575/Jewel.rar
 
Odgovor na temu

bojan21
Bojan Zukic
Beograd

Član broj: 101113
Poruke: 251
*.cpe.vektor.net.



+6 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?24.04.2007. u 17:43 - pre 176 meseci
Citat:

Resenje bi bilo da pre iscrtavanja proveris da li je taster za, recimo, dole pritisnut i ako jeste onda pomeris objekat, a ako nije iscrtas ga na istoj lokaciji. Obrati paznju da ce se na ovaj nacin objekat kretati brze na brzim, a sporije na sporijim racunarima, ali se to vrlo lako resi tako sto brzinu objekta ne meris pixelima, centimetrima ili nekom drugom jedinicom za duzinu po frejmu, nego pixel po sekundi.


Tri stvari mi nisu jasne! Na koji event da pomeram objekat (tj. tenkic u ovom slucaju)? Kad kazesh da ga "iscrtam na istoj lokaciji", sto da ga iscrtavam, jel mogu da ga ostavim takav kakav je - tj na se nista ne izvrsava u slucaju kad nije pritisnut taster (gresim li?)? I josh, kad kazes da koristim pixel po sekundi, da li da koristim tajmer sa odvojenom niti (zbog moguceg seckanja)?
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?24.04.2007. u 20:04 - pre 176 meseci
1. Ako hoces da ti igra sto manje secka, iscrtavaj sve kad god aplikacija nema sta da radi. Ako se dobro secam, postoji OnIdle event.

2. Zamisli da, recimo, nesto prelece preko tenka... to sto je nacrtano preko tenka ce obrisati deo njegove slike... tenk se ne pomera, ti ga ne crtas ponovo... i... dobijes sliku koja ne izgleda bas lepo.

3. Ne treba ti tajmer... dovoljno je da u svakom OnIdle eventu vidis koliko je vremena proslo od poslednjeg crtanja (GetTickCount moze da posluzi).

BTW zasto koristite VCL za pravljanje igara?
 
Odgovor na temu

bojan21
Bojan Zukic
Beograd

Član broj: 101113
Poruke: 251
*.cpe.vektor.net.



+6 Profil

icon Re: Video igre u Delphiu?24.04.2007. u 21:22 - pre 176 meseci
Hvala na odgovoru! Ja koristim VCL jer igru moram da napravim u delphiju (za shkolu), pa moram da donesem source! Nastavnik ni da cuje za GL Scene ;)))!
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Video igre u Delphiu?

Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 12910 | Odgovora: 63 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.