Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Da li se Vector jos koristi???!!!!!

[es] :: Java :: Da li se Vector jos koristi???!!!!!

[ Pregleda: 3441 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

augustus
Novi Sad - Beograd

Član broj: 101581
Poruke: 358
*.dynamic.sbb.co.yu.



+46 Profil

icon Da li se Vector jos koristi???!!!!!19.04.2007. u 09:13 - pre 192 meseci
Poslodavac mi rece da vise ne koristim Vector klasu jer je to odavno zastarelo! U gomili primera sam vidjao da ljudi i dalje koriste Vector(ja pogotovu :))

Zanima me koliko vas koristi Vector klasu.
"Čovek je biće koje se na sve navikava, i ja mislim da je ovo njegova najbolja definicija."
Fjodor M. Dostojevski
 
Odgovor na temu

anon315

Član broj: 315
Poruke: 1657
*.antegra.com.



+13 Profil

icon Re: Da li se Vector jos koristi???!!!!!19.04.2007. u 09:37 - pre 192 meseci
Koliko ja znam, Vector ti je thread-safe kolekcija, dakle sinhronizovana je, pa je mozes bezbedno koristiti u konkurentnom programu. Ako ti to ne treba, koristi ArrayList.
 
Odgovor na temu

augustus
Novi Sad - Beograd

Član broj: 101581
Poruke: 358
*.dynamic.sbb.co.yu.



+46 Profil

icon Re: Da li se Vector jos koristi???!!!!!19.04.2007. u 10:10 - pre 192 meseci
Jeste thread safe...i cesto mi treba :).. zanima me da li ljudi koriste ove klasu. Niko mi jos nije rekao da je ne koristim, a na poslu napravise imbecila od mene zbog ovoga...popizdeo sam kao zver...:) ceo faks sam koristio Vector i niko da mi kaze da ga ne koristim....
"Čovek je biće koje se na sve navikava, i ja mislim da je ovo njegova najbolja definicija."
Fjodor M. Dostojevski
 
Odgovor na temu

rj444
Radomir Jakovljevic
Beograd

Član broj: 48212
Poruke: 354
*.ETF.BG.AC.YU.



Profil

icon Re: Da li se Vector jos koristi???!!!!!19.04.2007. u 10:33 - pre 192 meseci
Ja ne koristim Vector, jednostavno zato sto sam navikao da koristim ArrayList. Ali kakve god da sam primere citao na netu, a da je bilo potrebe za kolekcijama podataka, koristili su cesce Vector, nego ArrayList.

BTW, nisam znao da je Vector, synchronized klasa, hvala na toj informaciji.
 
Odgovor na temu

Mali Misha
Mihajlo Anđelković
NBGD

Član broj: 79396
Poruke: 379
89.190.198.*

ICQ: 195487525
Sajt: cpptea.com


+1 Profil

icon Re: Da li se Vector jos koristi???!!!!!19.04.2007. u 10:40 - pre 192 meseci
Na stranici java.util.Vector ne vidim da se kaže da je nešto u vezi sa ovom klasom "Deprecated", kao što je to slučaj sa java.util.Date.

Što se pacijenata tiče, bilo ih je i biće.
Ipak se ++uje.
 
Odgovor na temu

Mister_rap
SE at Viacom

Član broj: 8822
Poruke: 2540
*.crnagora.net.

Jabber: mister_rap@jabber.com


+21 Profil

icon Re: Da li se Vector jos koristi???!!!!!19.04.2007. u 15:16 - pre 192 meseci
Ja bas koristim Vectore tako da...
 
Odgovor na temu

river
System Architect

Član broj: 12566
Poruke: 62
*.com
Via: [es] mailing liste



+1 Profil

icon Re: Da li se Vector jos koristi???!!!!!19.04.2007. u 15:17 - pre 192 meseci
Vektor ljudi ne koriste zato što je sporiji, i zato što je thread
safety diskutabilan u njegovom slučaju. Na Vektoru jesu metodi
sinhronizovani, ali to ne čini kolekciju thread safety. I plus List
implementacije iz collection framework-a su brže od starih
implementacija.

Just my 2¢.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - AA
 
Odgovor na temu

trodon
Nebojsa Brindic
CTO
Bincode Entertainment
Beograd

Član broj: 14115
Poruke: 219
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: bincode-entertainment.com


Profil

icon Re: Da li se Vector jos koristi???!!!!!19.04.2007. u 18:55 - pre 192 meseci
Brate, meni je pomogao u gomili sluchajeva jer je jako lagan za korishcenje, i nisam imao bilo kakvih problema koristeci ga. Nishta mu ne fali, nije "Deprecated", tako da ga slobodno mozesh koristiti. Shto se brzine tiche, u to nisam upucen, ali ostatak je sasvim cool.
 
Odgovor na temu

anon315

Član broj: 315
Poruke: 1657
*.adsl-1.sezampro.yu.



+13 Profil

icon Re: Da li se Vector jos koristi???!!!!!19.04.2007. u 19:29 - pre 192 meseci
Pogledajte sta kaze artikal na JavaWorld:

http://www.javaworld.com/javaw...2001-06/03-qa-0622-vector.html
 
Odgovor na temu

Mister_rap
SE at Viacom

Član broj: 8822
Poruke: 2540
*.crnagora.net.

Jabber: mister_rap@jabber.com


+21 Profil

icon Re: Da li se Vector jos koristi???!!!!!19.04.2007. u 22:39 - pre 192 meseci
Citat:

Sometimes Vector is better; sometimes ArrayList is better;


Mislim skroz jednostavno :)))
 
Odgovor na temu

perun

Član broj: 1518
Poruke: 6
*.dsl.pltn13.pacbell.net.



Profil

icon Re: Da li se Vector jos koristi???!!!!!20.04.2007. u 08:10 - pre 192 meseci

Imaj na umu da je Vector 'legacy' klasa, koja je naknadno uglavljena u kolekcije.
To samo po sebi nije problem, a i ne odgovara na tvoje pitanje :)

Odgovor nije jednostavan i zavisi od mnogo cega. Na primer politike i programskih standarda
tvoje firme. To nije nimalo za zapostavljanje. Licno sam odusevljen da cujem da neka firma
u Srbiji (nadam se samo da je domaca) ima i postuje sopstvene standarde.

Ako nemas takvih ogranicenja onda odgovor zavisi od verzije JDK koju koristis. U realnom
svetu je slabo verovatno da ces imati priliku da koristis uvek ono sto zelis. Ja sam radio ne
na jednom projektu za zaista velike firme (SUN, Symantec, Motorola) gde je zahtevan standard
za JDK bio veoma nizak.

Ako imas tu nesrecu da je JDK 1.1 na primer, i nemas neki izbor.

Ako to nije ogranicenje, opet bih preskocio koriscenje Vector klase.

Prednost koju neko navodi jeste da je Vector sinhronizovan. Ali ako nemas
potrebe za veoma visokim stepenom multithreading aplikacije, mozes da
koristis Collections.synchronizedCollection(Collection c).

Primeti da sam napomenuo "ako nemas potrebe za visokim stepenom
multithreadinga". Ako je to slucaj, recimo razvijas server koji treba da podrzi
veliki broj istovremenih TCP konekcije zaboravi i Vector i Collections.synchronizedCollection(Collection c).
Oba zato sto ce puci prilikom velikg broja klijenta, a Vector i zato sto su mu
performanse (bar do verzije 1.4, nisam posle probao) bile lose u slucaju da treba da
radis ista osim da dodajes nove klijente u listu.

U tom slucaju koristi java.util.concurrent (od verzije 1.5, imas originalni kod u verziji 1.4).

Ali sta god koristio uvek je odlicna ideja da razdvojis interface (List) i implementaciju. Tako
da cak i ako se zeznes uvek mozes da promenis implementaciju bez promene bilo cega drugog
u tvojoj aplikaciji.

Odlicna knjiga za razumevanje problematike je:

http://www.javaconcurrencyinpractice.com/


Pozdrav, Srdjan



 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: Da li se Vector jos koristi???!!!!!

[ Pregleda: 3441 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.