3. Kada se traži stranica ww
w.pera.com koja se nalazi na IP adresi 100.200.300.400 (ovu adresu koristi za primer, kako bi lakše položio MSCE :-P), postupak teče ovako:
— Program koji čita (npr. IE, Mozila): računare, daj mi adresu za ww
w.pera.com
— Računar (operativni sistem): DNS-e koji si konfigurisan kod mene, daj mi adresu za ww
w.pera.com
— DN server koji se poziva sa ovog računara (bilo lokalni, bilo server kod provajdera): imam li ja u kešu adresu za w
ww.pera.com. Ako imam, proveri da nije istekao TTL (ako je istekao, mora da traži ponovo). Ako nemam ili je istekao TTL, pitaj ROOT NS za .com TLD šta zna o pera.com.
— ROOT NS kaže da podatke za pera.com drže ns1.perindrug.com i ns2.perindrug.com, pa, DNS server traži od npr. ns1.perindrug.com podatke za ww
w.pera.com i dobija IP adresu 100.200.300.400.
— DNS server ovo vraća operativnom sistemu, operativni sistem to prosleđuje programu i sve u vezi sa DNS-om je gotovo
E sad, ako se koristi HTTP protokol (traži se veb stranica), onda se nastavlja ovako:
— Program koji čita: računare, poveži se na 100.200.300.400:80 (port za HTTP je 80)
— Kad se povežeš, pošalji zahtev koji sadrži „Host: w
ww.pera.com“ zaglavlje, npr.
GET / HTTP/1.1
Host: w
ww.pera.com
— I Apache, IIS, ili neki drugi HTTP 1.1 server na osnovu ovog „Host“ polja zna koji si domen tražio, bez obzira na to što se radi o istoj IP adresi. Takođe, ovo neće raditi sa HTTP/1.0 klijentima (zna li neko za neki ovakav ;-), i davaće se uvek ista stranica u zavisnosti od podešavanja servera.
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.