Srodne teme
Kliknite za generisanje liste srodnih tema...
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

C++/C

[es] :: C/C++ programiranje :: C++/C

Strane: 1 2

[ Pregleda: 7453 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

CONFIQ
♫♪♥♪♫

Član broj: 4218
Poruke: 1994
*.pop.bezeqint.net.

ICQ: 82327428


+10 Profil

icon C++/C07.09.2001. u 14:11 - pre 243 meseci
Ja sam malo nov u C/C++ (ali ne u skriptovanju) jel neko moze da mi kaze kakva je razlika izmedu C i C++ ?
i Jel neko zna begginer Tut za C++ ?
Hvala Unapred
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.verat.net

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: C++/C07.09.2001. u 15:45 - pre 243 meseci
Citat:
C0NF0RTY je napisao:
Ja sam malo nov u C/C++ (ali ne u skriptovanju) jel neko moze da mi kaze kakva je razlika izmedu C i C++ ?
i Jel neko zna begginer Tut za C++ ?
Hvala Unapred

po netu ima knjiga u html formatu za c++ (potrazi ih na google.com, upisi online books) od kojih su najcesce (a i dobr) c++ za 21 dan, c za 21 dan, c za 24h, whos afraid of c++, thinking in c++,......


Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

Milan Aksic

Član broj: 412
Poruke: 1053
*.ptt.yu



Profil

icon Re: C++/C07.09.2001. u 18:16 - pre 243 meseci
Razlike, izmedju C-a i C++-a su 'male', generalno C++ je automatizovaniji, sto se enkapsuliranja tice a u neku ruku donosi i poboljsanja, koja se najpre ogledaju u samoj velicini i brzini izvrsavanja, mada ovo ne bi trebalo da bude glavna razlika, jer je veoma relativna, sve u svemu zavisi kakav stilvise volis, i sta konkretno hoces da radis. Pravi se podela i kao strukturno orijentisani jezik (c) i objektno orijentisani jezik (c++), bice najbolje da pre nego sto pocnes da ucis, nadjes na netu neki tutorijal o OO programiranju. Inace konkretne razlike su npr. da C u strukturama podrazumeva da su clanovi javni, dok C++ da su clanovi privatni, C enum tipove poistovecuje sa celobrojnim (int) tipovima dos su oni u C++-u posebni tipovi i nisu kompatibilni sa int tipovima, ima jos nekih razlika u konceptima i u sintaxi u osnovi nisu ogromne razlike.
To je sve.
 
Odgovor na temu

CONFIQ
♫♪♥♪♫

Član broj: 4218
Poruke: 1994
*.pop.bezeqint.net.

ICQ: 82327428


+10 Profil

icon Re: C++/C07.09.2001. u 19:23 - pre 243 meseci
E to sam trazio Znaci razlika u opste nije velika kolko sam mislio da je ???
Cuo sam da je sa C napravljen linux jel je to tacno?
i sa kojim programom je napravljen program kao sto je IE?

[Ovu poruku je menjao C0NF0RTY dana 09-07-2001 u 08:25 PM GMT]
 
Odgovor na temu

Milan Aksic

Član broj: 412
Poruke: 1053
*.ptt.yu



Profil

icon Re: C++/C07.09.2001. u 20:36 - pre 243 meseci
Ogromna prednost je sto u C++ kodu mozes koliko hoces da ubacujes C kod znaci mozes da kombinujes. Takvom kombinacijom (mada vise na C-u) se pravi svaki iole ozbiljniji OS pa i Linux. Za IE ne znam, da li je pravljhen u C-u ali mislim da nije vec u nekom rapid. Inace browser kao sto je IE mozes da napravis u VB, Delphi, CBuilder, VC++... za krace vreme.
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: C++/C07.09.2001. u 21:12 - pre 243 meseci
Ovo treba da se objavi u nekim novinama... Ozbiljno. - Ono... smesna strana (jel to bilo u Racunarima ili gde?).

C napisan za Linux, u IE, C/C++ skriptovanje...

Ovo mora da se neko salio.

Deyan

Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

Milan Aksic

Član broj: 412
Poruke: 1053
*.ptt.yu



Profil

icon Re: C++/C07.09.2001. u 22:00 - pre 243 meseci
Citat:
leka je napisao:
Ovo treba da se objavi u nekim novinama... Ozbiljno. - Ono... smesna strana (jel to bilo u Racunarima ili gde?).

C napisan za Linux, u IE, C/C++ skriptovanje...

Ovo mora da se neko salio.

Deyan


Ne znam da li se meni obracas?:( nisam nigde spomenuo skriptovanje, naveo sam neke razlike koji fakti, takodje niko nije napisao da se C pise u IE vec da Internet browser mozes da napravis npr. u Delphi-iju (mogu da postujem listing), isto tako niko nije spomenuo da je C napisan/napravljen za Linux, vec da je Linux napisan na C/C++-u, a inace C je napravljen za UNIX u AT&T laboratoriji sedamdeset i neke.
 
Odgovor na temu

Mikky

Član broj: 18
Poruke: 1563
*.128.EUnet.yu

ICQ: 44582291


+58 Profil

icon Re: C++/C08.09.2001. u 01:24 - pre 243 meseci
Citat:
autoexes je napisao:
po netu ima knjiga u html formatu za c++ (potrazi ih na google.com, upisi online books) od kojih su najcesce (a i dobr) c++ za 21 dan, c za 21 dan, c za 24h, whos afraid of c++, thinking in c++,......



znas li mozda gde ima da se skine whos afraid of c++ ali cela
ja sam ranije nasao samo prva 2-3 poglavlja
inace mnogo je dobra knjiga
-I know UNIX, PASCAL, C, FORTRAN,
COBOL, and nineteen other high-tech
words.
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.verat.net

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: C++/C08.09.2001. u 18:36 - pre 243 meseci
Citat:
Mikky je napisao:

znas li mozda gde ima da se skine whos afraid of c++ ali cela
ja sam ranije nasao samo prva 2-3 poglavlja
inace mnogo je dobra knjiga


Naravno da znam ;)

http://www.steveheller.com/index.html

imas znaci who is afraid of c++, who is afraid of more c++, optimizing c++.. sad se pojavilo jos nesto, al ne znam da l one mogu da se skinu... ja sam ove skino odavno, tako da trebalo bi i sad da moze. Ako budes imo problema vici, okacicemo negde :^)


Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

random
Vladimir Vrzić
Beograd

Član broj: 85
Poruke: 3866
194.106.163.*

Sajt: www.last.fm/user/vrza


+4 Profil

icon Re: C++/C08.09.2001. u 19:19 - pre 243 meseci
Da rezimiramo

o Linux je napisan u C-u (nijedan deo kernela nije pisan u C++-u, mada možda ima ponegde malo asemblera, ali i to jako malo)

o Windows kernel je napisan takođe u čistom C-u

o IE je (rekao bih) napisan u C++-u, i koristi MFC, mada se možda i varam, nagađam

o U Delphiju ne može da se napravi Web browser u 3 reda tako kao što vi mislite, već samo interfejs za browser -- taj "browser" bi i dalje koristio IE rendering engine. Ako vas interesuje kako se zaista pravi kompletan browser, u C++-u pritom, posetite www.mozilla.org ;o).
int rand(void);

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.

Upali lampicu — koristi Jabber!
 
Odgovor na temu

Mikky

Član broj: 18
Poruke: 1563
*.129.EUnet.yu

ICQ: 44582291


+58 Profil

icon Re: C++/C08.09.2001. u 23:01 - pre 243 meseci
Citat:
autoexes je napisao:
Naravno da znam ;)

http://www.steveheller.com/index.html

imas znaci who is afraid of c++, who is afraid of more c++, optimizing c++.. sad se pojavilo jos nesto, al ne znam da l one mogu da se skinu... ja sam ove skino odavno, tako da trebalo bi i sad da moze. Ako budes imo problema vici, okacicemo negde :^)


Who's Afraid of C++?
For an online version of the first four chapters of Who's Afraid of C++?, click here.

nope i ovde su samo prva 4 poglavlja te knjige koju sam citao, izgleda da nisu postavili na web celu knjigu da im ne propadne posao.....ali ok pogledacu ove druge siguran sam da su dobre kao ova


-I know UNIX, PASCAL, C, FORTRAN,
COBOL, and nineteen other high-tech
words.
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.verat.net

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: C++/C09.09.2001. u 12:25 - pre 243 meseci
mikky covece: sad sam gledao na sajtu, i ima samo optimizing c++...
ja sam ranije skinuo who's afraid of c++, dok su to dozvoljavali, okacicu negde pa skidajte....
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16203
*.verat.net



+7005 Profil

icon Re: C++/C09.09.2001. u 12:40 - pre 243 meseci
Citat:
random je napisao:
Da rezimiramo

o Linux je napisan u C-u (nijedan deo kernela nije pisan u C++-u, mada možda ima ponegde malo asemblera, ali i to jako malo)

o Windows kernel je napisan takođe u čistom C-u

o IE je (rekao bih) napisan u C++-u, i koristi MFC, mada se možda i varam, nagađam

o U Delphiju ne može da se napravi Web browser u 3 reda tako kao što vi mislite, već samo interfejs za browser -- taj "browser" bi i dalje koristio IE rendering engine. Ako vas interesuje kako se zaista pravi kompletan browser, u C++-u pritom, posetite www.mozilla.org ;o).


Ovaj, Windows NT Executive (ntoskrnl.exe) je pisan delom u C++, ko ima debug simbole moze da pogleda kako se zovu source fajlovi :) Zasto su to radili ne znam. Dobar deo drajvera i ostalih I/O servisa su pisani u cistom C-u a nesto i u asembleru (HAL)

IE je napisan u C++ (OLE/DCOM zahtevaju C++) i ne koristi MFC (zapravo, malo MS softvera koristi MFC, oni obicno koriste neke njihove interne verzije posto je MFC nepotrebno glomazan, Office je prvi primer)

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16203
*.verat.net



+7005 Profil

icon Re: C++/C09.09.2001. u 12:48 - pre 243 meseci
Ah, da - moram da kazem nesto sto se tice onih koji misle da je Internet browser moguce napisati u igrackama tipa VB ili Delphi - okanite se :)

Prvo, vecina ljudi koja koristi VB i dobar deo onih koji koriste delphi nikad nisu radili low-level Win32(16/64) programiranje. Da bi ste napisali kod koji ce ispucavati jednu HTML web stranu potrebni su meseci rada kao i bar nekoliko stotina kilobajta C koda.

To sto vase RAD alatke imaju "sve gotovo" pa i OLE embeded browser to je jako lepo - ali je i taj embeded browser u stvari IE, koji opet ima hiljade i hiljade linija C/C++ koda. Kad vi na ekranu nacrtate prozor, znajte da Framework ispod toga koji vam to omogucuje radi MNOOOOGO posla (message handling, dispatching, painting, ...) i da je to neko sigurno morao da napise :))))))))) Programi se ne crtaju sami od sebe. Ovo vazi bas za VB ciji je engine (nekada vbrunxxx.dll a sad ni ja ne znam kako se zove) u stvari jedan OGROMAN C/C++ runtime engine koji je radjen godinama.

Kada se radi optimizovana alatka, kao sto je taj IE browser onda se to uvek radi od nule, a ne preko neke RAD alatke zato sto je moguce potpuno kontrolisati procese ispod. Samo tako mozete dobiti maksimalno brz kod koji je portabilan na mnoge platforme bez zavisnosti od nekih run-time engina, itd..

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Milan Aksic

Član broj: 412
Poruke: 1053
*.ptt.yu



Profil

icon Re: C++/C10.09.2001. u 01:25 - pre 243 meseci
Gledaj, ja cak i ne znam da radim u delphiju, video sam text i listing pored njega u knjizi. Pa sada da li moze ili ne moze ne znam jer, opet ne radim u delphiju, vec za sada samo u c-u. Jednostavno pokusao sam da odgovorim na pitanje CONFORTY.


[Ovu poruku je menjao predator dana 09-10-2001 u 01:44 AM GMT]
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16203
*.verat.net



+7005 Profil

icon Re: C++/C10.09.2001. u 12:24 - pre 243 meseci
Ti primeri za Delphi (ili cak za VB) su aplikacije koje koriste framework od Delphi-ja/VB-a za GUI i OLE (COM) kontrolu koja ispucava prozor od IE. Ti preko OLE metoda mozes da kontolises IE prozor - ali je to i dalje IE, a ne Delphi Browser.

Primera radi, ja mogu da napisem engine za, na primer, real-time video processing i da implementiram vezu za programima preko OLE (D)COM interfejsa. Tada bilo ko u jeziku koji podrzava OLE moze da koristi usluge mog engina, ali ne moze da kaze da se video procesor moze napisati u VB-u, zar ne? :)

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Milan Aksic

Član broj: 412
Poruke: 1053
*.ptt.yu



Profil

icon Re: C++/C10.09.2001. u 12:30 - pre 243 meseci
Ma ok, razumem ja tebe odlicno, samo ti kazem da ne radim u Delphiju i da sam ono gore rekao jer sam mislio da je tako. Inace razumemo se :)

Pozdrav.



[Ovu poruku je menjao passanger dana 09-11-2001 u 10:16 PM GMT]
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.etf.bg.ac.yu

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: C++/C10.09.2001. u 18:56 - pre 243 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic je napisao:
Ah, da - moram da kazem nesto sto se tice onih koji misle da je Internet browser moguce napisati u igrackama tipa VB ili Delphi - okanite se :)

Prvo, vecina ljudi koja koristi VB i dobar deo onih koji koriste delphi nikad nisu radili low-level Win32(16/64) programiranje. Da bi ste napisali kod koji ce ispucavati jednu HTML web stranu potrebni su meseci rada kao i bar nekoliko stotina kilobajta C koda.

Hm, e sada se vec ne bih slozio. Kao prvo, Internet browser je u Delphi-u ili VB-u lako napisati. Sam HTML nije toliko komplikovan za implementaciju kao na primer DHTML, DOM, ECMAScript (aka. JavaScript), VBScript i slicno. Sam HTML je SGML aplikacija, pa je potrebno napisati jedan SGML parser i interpreter (kojih ima dosta na Internetu, i koje bi koristio svaki mudriji covek, cak i C programer, umesto da pise svoje rutine), i downloadovati HTML DTD sa w3c.org. Dalje, HTML se sastoji iz toliko jednostavnih elemenata, da bi bilo potrebno maksimalno do dve nedelje da se napravi kompletan browser. Cak bi se u taj vremenski raspon moglo ubaciti i razvijanje CSS-a, posto kada je staticki isto ne zahteva mnogo vremena.

Naravno, malo bi teze bilo napraviti browsere ala Netscape, IE koji i od neispravne strane mogu da daju kakav-takav prikaz. A uz pravu organizaciju, implementacija ECMAScript-a, DOM i DHTML bi bila relativno lako izvodiva (naravno, uz malo veci broj covek-sati).


Citat:

Kada se radi optimizovana alatka, kao sto je taj IE browser onda se to uvek radi od nule, a ne preko neke RAD alatke zato sto je moguce potpuno kontrolisati procese ispod. Samo tako mozete dobiti maksimalno brz kod koji je portabilan na mnoge platforme bez zavisnosti od nekih run-time engina, itd..


"Maksimalno brz kod koji je portabilan na mnoge platforme"??? Od nule bi morao biti ASM, a sumnjam da je IE pisan u ASM-u. Jesi li probao nekad da uporedis brzine Mozilla 0.9.2 i IE5 na starijem racunaru, npr. Pentium MMX 166MHz? Naravno, o portabilnosti nemam reci: portabilan na Windows x86 i... i...

U Delphi-u, niko nije obavezan da koristi VCL, vec moze sve isto kao i u C-u: pomocu WinAPI-ja. A ukoliko je tvoja konstatacija da Delphi ima sporiji kompajler od svih ostalih C kompajlera, grdno se varas.

Toliko.
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.etf.bg.ac.yu

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: C++/C10.09.2001. u 19:04 - pre 243 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic je napisao:
Primera radi, ja mogu da napisem engine za, na primer, real-time video processing i da implementiram vezu za programima preko OLE (D)COM interfejsa. Tada bilo ko u jeziku koji podrzava OLE moze da koristi usluge mog engina, ali ne moze da kaze da se video procesor moze napisati u VB-u, zar ne? :)


Sada samo kratko: koji je to mehanizam nedostupan VB-u a dostupan C-u koji omogucava da se u C-u pisu real-time aplikacije, a ne dozvoljava u VB-u. Koliko sam ja upoznat sa tim, radi se o procesu "schedulinga" poslova i vremenskog ogranicavanja istih.

Uh, zaboravio sam da u VB-u ne mogu da se koriste sistemski tajmeri (citaj: ironija), jedini koji su dostupni C-u. A izmedju ostalog, Win9x se moze koristiti za real-time poslove samo zato sto ima podrsku za DOS, inace je to potpuno neprilagodjen operativni sistem ovakvoj vrsti poslova - scheduler mu je suvise naklonjen desktop upotrebi (pointer misa ima top priority :)), i prema tome moze se desiti da tvoj program ne ispuni zahtev, a da se mis lepo pomera po ekranu, ma u kom jeziku da si pisao taj program.

A s obzirom na poredjenje, jos ce neko da pomisli kako je IE real-time aplikacija. :)

SMEH

Toliko.
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16203
*.verat.net



+7005 Profil

icon Re: C++/C10.09.2001. u 19:41 - pre 243 meseci
Citat:
tOwk je napisao:
Citat:
Ivan Dimkovic je napisao:
Primera radi, ja mogu da napisem engine za, na primer, real-time video processing i da implementiram vezu za programima preko OLE (D)COM interfejsa. Tada bilo ko u jeziku koji podrzava OLE moze da koristi usluge mog engina, ali ne moze da kaze da se video procesor moze napisati u VB-u, zar ne? :)


Sada samo kratko: koji je to mehanizam nedostupan VB-u a dostupan C-u koji omogucava da se u C-u pisu real-time aplikacije, a ne dozvoljava u VB-u. Koliko sam ja upoznat sa tim, radi se o procesu "schedulinga" poslova i vremenskog ogranicavanja istih.

Uh, zaboravio sam da u VB-u ne mogu da se koriste sistemski tajmeri (citaj: ironija), jedini koji su dostupni C-u. A izmedju ostalog, Win9x se moze koristiti za real-time poslove samo zato sto ima podrsku za DOS, inace je to potpuno neprilagodjen operativni sistem ovakvoj vrsti poslova - scheduler mu je suvise naklonjen desktop upotrebi (pointer misa ima top priority :)), i prema tome moze se desiti da tvoj program ne ispuni zahtev, a da se mis lepo pomera po ekranu, ma u kom jeziku da si pisao taj program.

A s obzirom na poredjenje, jos ce neko da pomisli kako je IE real-time aplikacija. :)

SMEH

Toliko.



Ovako

1. VB ima jako los kompajler koji se ne moze porediti sa boljim C++ kompajlerom - nema to veze sa tajmerima, VB jednostavno generise SPOR KOD :)

To ti je prvo sto ti lomi koplje za implementaciju nekog iole tezeg algoritma u VBu (npr: G723, G729, MPEG, 3D rendering API, speech processing, image processing, DSP, i jos mnogo toga...)

2. VB ne podrzava inline assembly

Dakle, ako ti hoces da neki kod (npr: kvantizacija kod G.7xx, brza matematika kod 3D rendering) optimizujes tu ces dobro da se namucis u VB-u, nema to nikakve veze sa tajmerima - tvoj alogirtam nece ni zavrsiti posao u real-time

3. Sto se misa tice, pa mozes ti u C++ napisati kernel-mod servis za Windows NT koji se izvrsava u kernel modu i ima prioritet nad bilo kakvim misem i ostalim glupostima. To u VB-u neces moci da izvedes. Ovo isto vazi i za Windows 95/98 gde mozes lepo napisati VxD drajver.

4. IE nije "real-time" ali je primer jedne optimizovane aplikacije koja ni u snu ne bi mogla da se napise u VB-u.. tj. mogla bi ali bi radila kao puz.

5. VB JE JEBENO NEPORTABILAN - znaci, ti napises code base od 1000000 linija koda i tvoja kompanija odluci da predje na nesto drugo (Linux, Unix, MacOS, tralala) i ti onda dobijes posao da bacis 1000000 linija u djubre i napises novih 1100000 linija u C++ koje ce biti portabilne...

i tako, ad infinitum :)

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C++/C

Strane: 1 2

[ Pregleda: 7453 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Srodne teme
Kliknite za generisanje liste srodnih tema...
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.