Ne bih puno da se mesam u ovu novu (po ko zna koji put zapocetu raspravu) o mogucnostima chip tuninga - mislim da je resenje jednostavno: ko ne veruje (ili ne zna) ne mora ni da veruje.
Kriva je nova tehnologija upravljanja motorima, pa sad oni koji misle da se dodatna snaga moze dobiti samo spustanjem glave, vecim karburatorom, slobodnijim izduvom, ostrijom bregastom itd. itd., ne mogu da se osveste. "Zaboga, pa kako", pitaju se. To sto oni ne znaju, ne znaci da to i ne moze.
Hajde da uprostimo stvari.
Ako na motor Yuga 55 stavite dvogrli Veber karburator DMTR 30/32 i sprint-filter dobicete jedno 5KS. Sa tim se slazu svi pobornici teorije da je chip tuning shit. E sad sta se u stvari promenilo na motoru stavljanjem tog karburatora? Pa jednostavno, u cilindre se pomocu njega ubacuje veca kolicina smese benzina i vazduha.
Ako sad zamislimo da taj YUGO nema karburator nego ima MPI ubrizgavanje, koje kontrolise racunar, i isto ima 55KS, da li mu se moze obezbediti bolje punjenje? Moze. Kako? Pa prosto, promenama parametara u mapama racunara....
Dakle, mozete biti protivnik chip tuninga, mozete smatrati da on ima neke stetne posledice (pre svega po dzep vlasnika) ali ga ne mozete proglasavati nemogucim.... Evo zamislite da, recimo, ja smatram da je "navijanje" procesora racunara bezveze. Ili da ne znam kako to funkcionise. I sta sad? Da kazem da je nemoguce. Da kazem " da je to tako trebalo fabrika bi to vec uradila"???
A koliko se chip tuningom dobija - pa to se jednostavno moze izmeriti. Odete u servis, na mootornu kocnicu - izmerite snagu i obrtni moment motora, uradite chip tuning pa opet izmerite...
Ili, za neverne Tome:
Kako objasnjavate da VW-Audi u svom programu ima sledece motore:
1.8 T - 150 KS (Passat, A6, Golf IV)
1.8 T - 170 KS ( A4 od 2000.g.Golf IV od 2001 ....)
1.8 T - 200 KS ( Audi TT)
1.8 T - 225 KS (Audi TT rodster)
a svi oviu motori su "hardverski potpuno isti" - isti cilindri, klipovi, blok, bregasta, radilica, dizne...... cak i isti racunar. Samo je SW malo "drugaciji".
Pa valjda fabrika zna sta radi!
** rec DEMOKRATIJA je nastala od grcke imenice "demos" sto znaci NAROD i srpskog
glagola KRATITI **