Mapiranje služi da neki mrežni disk označiš kao svoj lokalni, upravo zbog načina pristupa podacima. Dosta programa ne rade ako nisu na lokalnim diskovima, ili ne rade kako treba, baš kao i tvoj.
Otvori Network (My Network Places, ili kako je već kod tebe kršteno), pa lociraj drajv koji želiš da mapiraš. Desni klik na njega, izabereš "Map Network Drive", pa slovo po volji. Po potrebi i ostalo (User/Pass, Reconnect...)
"Slovo po volji" je naravno jedno od preostalih u tvom računaru. Ovde može da se javi pomenuti problem, tj. da program referencira podatke sa izričitim imenom diska. Tu nema pomoći ako se radi o C: disku. Doduše, kod XP-a ne moraju slova hard diskova da budu sukcesivna, ali nisam probao i ne mogu da tvrdim da C: ne može da se zameni.
Takođe, proveri da li postoji neki konfiguracioni fajl za program, nekad se i na taj način kaže programu gde su podaci.
Još jedna stvar o kojoj treba da vodiš računa su imena fajlova, uglavnom se DOS programi ne snalaze sa LFN iako su u navodnicima, pa moraš da daš u 8.3 obliku bez razmaka \progra~1\mojeba~1\
Ja sam ti RDC pomenuo kao najjednostavnije rešenje, a podržano od OS. Ima i drugih programa za ovu namenu (ima neke diskusije ovde na forumu na tu temu, čini mi se pod "Windows mreže"), pa potraži. Jedan od njih je RAdmin koji trenutno testiram.
RDC naravno ne podržava Alt-Enter jer nema mogućnost full screen. Kod Radmina se prebacuje sa full na prozor i obratno, ali sa opisanim efektom crnog ekrana.
Ja sam za ovu priliku testirao program QEdit. On se sastoji od dva dela, q.exe i qq.exe. Osnovni program je q.exe i upotrebljiv je samostalno. qq.exe je nadgradnja i poziva q.exe da bi mogao da radi. Ako preko mreže pokrenem qq.exe, dobijam grešku da q.exe ne može biti lociran. Ako mapiram drajv, startuje se normalno.
Ako ga pokrenem sa remote računara preko Radmina, onda ide spooooooro. A q.exe je program koji je svojevremeno bio popularan upravo zbog brzine, male veličine (50KB) i malo potrebnih resursa.
Mislim da se zaključak sam nameće: ako ne uspeš sa mapiranjem, biće ti program slabo upotrebljiv korišćenjem remote desktopa. Nisam još stigao da probam druge mogućnosti Radmina, telnet recimo, pa ne znam da li možda postoji bolje rešenje.