Citat:
Deluje kao tržišna utakmica i daje mogućnost Domu Zdravlja da odabere koji IS će koristiti
Kolega ovo bi trebalo podvući...stvarno deluje kao tržišna utakmica. Daje mogućnost izbora u okviru onih softvera koji su zadovoljili pravilnikom postavljene zahteve. Mada ni svi softveri ne zadovoljavaju sve postavljene kriterijume po pravilniku...ali ajde to smo mi - Srbija druže - transparentno što bi rekli. Zanima me iz kojih sredstava će DZ platiti uvođenje softvera, a još više me zanima odakle će plaćati održavanje kako softvera tako i celokupnog IS-a, jer podsetiću te u ugovorenim sredstvima koje FOND RZZO plaća domovima zdravlja ne postoji stavka Informacioni Sistem. Možda će projekat DILS obezbediti pare za uvođenje, ali to nije dovoljno da jedan sistem živi. Potrebni su i informatičari u ustanovi koji će u lokalu otklanjati kvarove i probleme u radu, a naravno da svi proizvođači softvera traže da im se plati i održavanje softvera, tj update i ostale zahteve za prilagođavanje.
Citat:
Obrati se proizvodjačima neposredno i čućeš njihov odgovor.
Naravno ta opcija postoji ako imaš živaca da slušaš hvalospeve kako samo njihov softver je super i ok i extra i td...
Citat:
ali meni je potrebno malo detaljnije o nekim resenjima kao sto je trazeno 3 resenja znaci sta ti softveri pruzaju delovanje u kojim oblastima rada.
Svi navedeni softveri bi morali da funkcionišu u svim službama Primarne zdravstvene zaštite, a to su upravo one koje si naveo, mada ti neki nude mnogo više, prvenstveno koliko para toliko i muzike...
E sada kad ti asistent kaže
Citat:
"Preduzeće KodSofting želi da izađe na tržište sa kompletnim rešenjem za uvođenje elektronskog kartona u ustanove primarne zdravstvene zaštite u Srbiji. Cilj je izraditi fleksibilno i skalabilno rešenje koje će biti konkurentno sa postojećim rešenjima na tržištu. Sledeća verzija ovog dokumenta između ostalog treba da pruži i uporednu analizu tri postojeća rešenja na tržištu i da istakne potencijalne prednosti našeg. Rešenje obuhvata informacioni sistem, obuku i tehn. podršku, instalaciju i uspostavljanje informacionog sistema. Rešenje treba da bude spremno za prvo javno nadmetanje za 1. jun 2011. godine. Plan projekta treba da pruži i projekciju cene zavisnu od veličine sistema koji se nudi (tabelu ili formule). Dokument zahteva treba da precizira i zahteve za povratak investicija."
Ti treba da mu pokažeš ovo :
DILS-konkurs
Što se tiče upoređivanja mislim da je bolje da prvo staviš na papir šta želiš da obrađuješ, tj koliki obim podataka-pa prema tome biraš tip i vrstu baze podataka kao i servera, zatim da definišeš minimum bezbednosnih standarda. Kad čujem da je za neki IS potreban server na microsoftovoj platformi dobijem ospice, a kad čujem da radi na access-ovoj bazi onda počnem i da se smejem. Vrlo bitna prednost bi bila ukoliko bi aplikativni korisnički deo softvera bilo moguće naterati da radi na nekoj linux mašini(ušteda 200 jura po radnoj stanici) da ne pričam da ne sanjaš o virusima i sl glupostima. Kad izvršiš definisanje svih zahteva i potreba videćeš najveću foru : o povratku investicija ne vredi ni da sanjaš, pogotovo što nema ko da plati. :)
ZA ostale sapatnike:
Informatičari u zdravstvenim ustanovama i dalje nemaju nijedno udruženje koje bi moglo da zastupa njihove interese. Da li ćemo i dalje da ćutimo ili ćemo da se udružimo pa da vidimo koliko možemo???
Zasto tako kad je bolje naopako