Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Q-Basic ne komunicira sa paralelnim portom!!

[es] :: C/C++ programiranje :: Q-Basic ne komunicira sa paralelnim portom!!

[ Pregleda: 2977 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

tsebaj
Tomislav Šebalj
Sisak

Član broj: 19750
Poruke: 31
*.cmu.carnet.hr.

Sajt: www.crazytom.tk


Profil

icon Q-Basic ne komunicira sa paralelnim portom!!17.02.2007. u 15:35 - pre 185 meseci
Otvaram novu temu jer vidim da niko nije dao konkretno riješenje! Znam da je tema o paralelnim portovima na pretek i da bi se mogla napisati ljepa knjiga o njima na ovom forumu!! A sada da pojasnim zašto postavljam ovu temu. Moj problem je u tome što sam na win98 koristio qbasic i sve je radilo bez problem komunicirao je sa interfaceom preko ltp-a bez problema ali kada je došao winxp sve je ošlo kvragu kada instaliram qbasic na xp i pokrenem program za neku robotsku ruku koja je na win98 savršeno radila na xp-u ništa neradi. U početku sam saznao da xp ne dozvoljava pristup portovima i tako da sam odustao od toga. No sve vratilo kada sam dobio tafe programator za atmele i spojio ga na paralelni port, u bascomu (program za programiranje mikrokontrolera indentičan basicu) sam odabrao programator i poslao program na atmela sve je radilo točno po programu kada sam ga stavio u sučelje. U tome i je kavaka bascom može komunicirati preko paralelnog a qbasic ne!! ZAŠTOOO! Može li mi neko pomoći!! Postoji li neki programi za dozvolu da se pristupi ltp-u qbasicom!! Ako jeneko imao isti problem i riješio ga neka mi kaže kako ga je riješio!!


Evo jedan primjer programa u Qbasicu:
Code:

cls
do 
out 888,1
sleep 1
out 888,0
sleep 1
out 888,1
sleep 1
out 888,0
sleep 1
loop


Ovaj program radi na win 98 bez problema ali na xp-u nenene!!! Ubiti on bi trebao paliti gasiti motore ili ledice svaku sek. ali on ne pali ništa na xp-u[/code]
...::::CrazyToM::::...
 
Odgovor na temu

Buffy
Stanko Culaja
Sipovo, BiH

Član broj: 45310
Poruke: 312
*.teol.net.



Profil

icon Re: Q-Basic ne komunicira sa paralelnim portom!!18.02.2007. u 08:10 - pre 185 meseci
Sa XP-om ne mozes direktno pristupiti portovima, moras da napravis driver, ili da koristis vec gotov.
Ja sam koristio gotov driver( ne znam ko ga je napravio) koji se nalazi u dll obliku. Evo i link ka preuzimanju:
http://culaja.googlepages.com/io_p_port-lib.zip

Pozdrav!
 
Odgovor na temu

chupcko
Ima
Beograd

Član broj: 5560
Poruke: 1138

Sajt: www.google.com


+63 Profil

icon Re: Q-Basic ne komunicira sa paralelnim portom!!18.02.2007. u 09:07 - pre 185 meseci
A kakve veze ima ovo sa c-om ?
CHUPCKO
 
Odgovor na temu

tsebaj
Tomislav Šebalj
Sisak

Član broj: 19750
Poruke: 31
*.cmu.carnet.hr.

Sajt: www.crazytom.tk


Profil

icon Re: Q-Basic ne komunicira sa paralelnim portom!!18.02.2007. u 09:48 - pre 185 meseci
Ima male driver je napisan možda u C-u!! A i nema foruma qbasic!! A kako da instaliram taj driver!!
...::::CrazyToM::::...
 
Odgovor na temu

Buffy
Stanko Culaja
Sipovo, BiH

Član broj: 45310
Poruke: 312
*.teol.net.



Profil

icon Re: Q-Basic ne komunicira sa paralelnim portom!!18.02.2007. u 16:23 - pre 185 meseci
ovako, skini dev-cpp ili neko drugo radno okruzenje koji koristi gcc.
Napravi novi projekat i sve fajlove koji se nalazi u ovoj arhivi( skini arhivu sa linka sto sam ti dao) prebaci u folder projekta.
Otidji u project settings->parameters i dodaj biblioteku koja se nalazi u tvom folderu ( *.a ekstenzija).
Ukljuci "io_p_port.h" fajl:
Code:

#include "io_p_port.h";

i onda procitaj nacin koristenja iz tog header fajla.
Ako bude nekih problema slobodno javi.
Pozdrav!
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Q-Basic ne komunicira sa paralelnim portom!!

[ Pregleda: 2977 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.