Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Laicko pitanje vezano za MySQL?

[es] :: MySQL :: Laicko pitanje vezano za MySQL?

[ Pregleda: 2573 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

MatezYU

Član broj: 4114
Poruke: 1586
*.adanet.co.yu.



+17 Profil

icon Laicko pitanje vezano za MySQL?29.01.2007. u 06:02 - pre 182 meseci
E ovako, interesuje me kada sa client racunara posaljem SELECT upit, da li se meni preko mreze vraca samo rezultat iz MySQL baze ili on vuce sve podatke iz te tabele na client racunar i onda mi odatle selektuje rezultat?
Logicnije bi mi bilo da MySQL server samo vraca rezultate...
Ako je tako za cega onda sluze ugnjezdene procedure?
 
Odgovor na temu

misk0
.: Lugano :. _.: CH :.

SuperModerator
Član broj: 634
Poruke: 2824
*.adsl.ticino.com.

ICQ: 46802502


+49 Profil

icon Re: Laicko pitanje vezano za MySQL?29.01.2007. u 07:56 - pre 182 meseci
Naravno da ti vraca samo rezultat query-ja, a ne sve podatke, tome i sluzi SQL. Ne bi imalo smisla da radi drugacije - da prevlaci sve podatke na klijenta pa ih onda obradjuje.
Nisam siguran, ali mySQL nema nested (ugnjezdjene) procedure. Stored i nested nije isto. Stored procedure ti omogucavaju da odredjenu obradu podataka izvrsis NA serveru i da onda rezultate te obrade vratis klijentu. Znaci obrada koja je veca od jednog SELECT-a.

:: Nemoj se svadjati sa budalom, ljudi cesto nece primjetiti razliku ::
 
Odgovor na temu

MatezYU

Član broj: 4114
Poruke: 1586
*.adanet.co.yu.



+17 Profil

icon Re: Laicko pitanje vezano za MySQL?29.01.2007. u 11:06 - pre 182 meseci
Oket. Nije mi jasno da li ce mi brzi rezultat dati neka procedura na serveru ili SELECT upit? Mislim na neku prostu operaciju?
Da li mi je recimo:

SELECT * from roba where rb=10

isto sa procedurom koja je na serveru?

Interesuje me da li on preko mreze prebacuje celu tabelu pa mi onda kao rezultat daje taj rezultat ili mi preko mreze vraca sam taj rezultat?

Da li se procedure koriste za samo neke komplikovanije sql izraze?
 
Odgovor na temu

bigjatovic
Bozidar Ignjatovic
Nis

Član broj: 7134
Poruke: 20
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Laicko pitanje vezano za MySQL?29.01.2007. u 13:20 - pre 182 meseci
Sql engine, koga koristi sql upit je po pravilu brzi od pl/sql engine-a koga koristi stored procedura. Zavisno od arhitekture aplikacije, moze se traziti da odredjeni layer pirstupa bazi preko procedura tj da ne koristi direktne selecte nad bazom. Ipak najbolji (najbrzi i najneposredniji) nacin za dobijanje reluztata o kojima ti pricas je sql upit, s tim da i enkapsulacija tih upita kroz procedure moze biti ispravan pristup.
"Nisam siguran, ali mySQL nema nested (ugnjezdjene) procedure. Stored i nested nije isto."
Uzgred sta su to nested procedure?
BIgnjatovic
 
Odgovor na temu

bigjatovic
Bozidar Ignjatovic
Nis

Član broj: 7134
Poruke: 20
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Laicko pitanje vezano za MySQL?17.02.2007. u 22:21 - pre 181 meseci
@misk0: "Nisam siguran, ali mySQL nema nested (ugnjezdjene) procedure. Stored i nested nije isto."
Da ne otvaram novu temu, ali moze li kratko objasnjenje za nested procedure. Nisam na to naleteo po dokumentaciji?
Hvala unapred
BIgnjatovic
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.1.14.vie.surfer.at.

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: Laicko pitanje vezano za MySQL?17.02.2007. u 23:35 - pre 181 meseci
Evo ti jedan najobicniji primjer ugnjezdjene procedure (Nested procedure) u Oracleu:
Code:
CREATE OR REPLACE PROCEDURE transakcija_log (
   pID IN NUMBER,
   pDatum IN DATE,
   pIznos IN NUMBER
)
IS
   vIme1 VARCHAR2(32);
   
   PROCEDURE getIme(pID IN NUMBER, pIme OUT VARCHAR2)
   IS
      vIme2 VARCHAR2(32);
   BEGIN
     SELECT ime
        INTO vIme2
        FROM osobe
      WHERE osobaID = pID;
     
     pIme := vIme2;

   EXCEPTION
     WHEN OTHERS THEN
         pIme := NULL;
   END getIme;
   
BEGIN
  -- iz glavne procedure pozivas ugnjezdjenu proceduru getIme
  -- kako bi dobio ime od osobe pod tim ID-em: 
  getIme(pID, vIme1);

  INSERT INTO transakcije_log(id, ime, iznos, datum)
  VALUES(pID, pIznos, vIme1, pDatum);

EXCEPTION
  WHEN OTHERS THEN
      ROLLBACK;
END transakcija;
/   

Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

bigjatovic
Bozidar Ignjatovic
Nis

Član broj: 7134
Poruke: 20
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Laicko pitanje vezano za MySQL?18.02.2007. u 21:07 - pre 181 meseci
@Dejan Topalovic
Bas ti hvala! Napisao sam ih bar milion, a nisam znao da se takod zovu :)))) Ostao bih nepismen!


BIgnjatovic
 
Odgovor na temu

[es] :: MySQL :: Laicko pitanje vezano za MySQL?

[ Pregleda: 2573 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.