rcoma01 Zemun
Član broj: 41327 Poruke: 68 *.ppp-bg.sezampro.yu.
|
Što se tiče pravljenja pločica ništa nije unapred definisano, sve zavisi od osobe koja pravi, menjanjem jednog parametra (više kiseline, više ili manje kaustične sode, temperature ferihlorida) menjaju se krajnji rezultati. Evo neki saveti od mene koji će vam pomoći.
ECOVANJE
Kod ecovanja nije striktno koji je odnos hidrogena i kiseline koristite, možete kiselinu napraviti mešanje HCL i H2O u pomenutim odnosima, ali možete kupiti i sonu kiselinu koja se koristi kao sanitetsko sredstvo u kupatilu. Najbolje je napraviti rastvor HCL i H2O. Preporučujem vam da u apoteci kupite 30% hidrogen koji će vam ubrzati postupak nagrizanja, možete nabaviti i blaži hidrogen ali onda morate dodati više hidrogena u kiselinu kako bi ecovanje bilo brže. Da bi ste utvrdili da li ste napravili dobar odnos za nagrizanje uzmite parče pločice, markerom, selotejpom ili lakom za nokte iscrtajte jednu liniju. Tu pločicu stavite u rastvor i postepeno dodajte hidrogen,
niko vam ne može reći kako to da ispravno uradite morate sami probati; potopite pločicu, ako za dva tri minuta ne primetite promenu na pločici dodajte hidrogena i tako dva do tri puta, ako kada kapnete hidrogen na pločicu i ne primetite da pločica burno oksidira napravili ste slabu kiselinu, u tom slučaju dodajte HCL. Ovaj postupak nije problematičan (pazite samo kako razblažujete kiselinu) morate ga sami izvesti jer samo tako možete da utvrdite odnos po kome će te praviti štampane pločice. SVAKI ELEKTRONIČAR RADI PO SVOM POSTUPKU KOJI JE VIŠE ILI MANJE MODIFIKOVAN U ODNOSU NA OVO ŠTO STE PROČITALI NA FORUMU, NE PLAŠITE SE DA SAMOSTALNO PRAVITE PROBE JER ĆE TE SAMO TAKO POSTIĆI NAJBOLJE REZILTATE.
Drugo sredstvo za nagrizanje je ferihlorid kupite ga u radioklubu, to je crvenkasta supstanca u koju možete prste da stavite, posledica ne bi trebalo da bude osim što će te dobiti žutu boju oko noktiju tako da taj dan nikome ne pružajte ruke. Temperatura nije striktna, optimalna je oko 25-30 C. Brzina ecovanja zavisi od zasićenja ferihlorida bakrom koji ostaje u njemu posle nagrizanja; ja sam ferihlorid zagrevao i do 50 C jer je bio prezasićen bakrom i sve je ispalo kako treba. Probajte ferihlorid njega samo sipate u posudu i pločicu okrenete pluta. Ovo je najbolje rešenje jer tako delovi bakra otpadaju i padaju na dno posude, ovo je takođe najbrži postupak nagrizanja.
Najbrži postupak izrade pločica je laserski štampač i fotopapir, verujte mi na reč sve sam probao, na forumu postoji link ka dokumentu koji vam postupno objašnjava postupak izrade, cela štampa je gotova za 20 minuta, a ne treba vam nikakva lampa ni kaustična soda koje je opasna na oči. Sve ljude koje zanima izrada pločica neka obavezno probaju taj postupak sve što je potrebno je bilo koji foto papir, pegla i voda, probajte neće te se pokajati.
Foto postupak daje izuzetne rezultate ali samo kada uđete u štos, dok se to ne desi imaćete velikih poteškoća sa pločicama.
Želim vam puno sreće i kvalitetnih pločica, samo ne zaboravite da morate sami da sve probate jedino tako će te uspeti.
Pozdrav svima,
Marko
|