Srodne teme
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Windows programi

[es] :: C/C++ programiranje :: Windows programi

[ Pregleda: 6816 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Kreso

Član broj: 7301
Poruke: 8
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Windows programi09.01.2003. u 11:41 - pre 215 meseci
Radim u Borland C++-u 6.Dosad sam radio konzolne programe,a volio bih početi raditi win programe.Jel tko zna kakvu stranicu za izradu programa u prozorima ili ima netko tko bi me malo uveo u izradu takvih programa.
 
Odgovor na temu

Mrav
Aleksandar Mraović
.net programer u Wireless Media
Beograd

Član broj: 6532
Poruke: 279
*.beg.sezampro.yu

ICQ: 197419540


Profil

icon Re: Windows programi15.01.2003. u 19:04 - pre 215 meseci
Kako bi lako počeo preporučujem da uzmeš neku knijgu o MFC klasama, mogao bi da počneš i sa nekom knjigom tipa visual c++ za tot dana ali ti ne preporučujem da se kompletno oslanjaš na tako nešto, iako je dobro za početak. Kasnije ćeš možda želieti da proučiš malo i win API (MFC je skup c++ klasa sagrađen iznad win API-ja).

Takođe ne preporučujem da se potpuno oslanjaš na ono što možeš naći na net-u iako to može biti korisno kao dopuna (sem ako ne naiđeš na neku upotrebljivu e-knijigu).

U svakom slučaju da bi počeo da programiraš u win-u moraš da poznaješ (razumeš) objektno orijentisamo programiranje (npr. prozor ili dijalog su predstavljeni kao klasni objekat, kao i npr. sama aplikacija), a verujem da će ti brzo postati jasam i princip event driven programiranja koji je osnovni model po kome rade windows programi (za razliku od konzolnih programa koji su proceduralno orijentisani).

Znači knjiga glavu čuva!
Lepota je u jednostavnosti.

Cis.
 
Odgovor na temu

MAD-MAX
Marko Mitic

Član broj: 351
Poruke: 1060
195.252.107.*

Jabber: MAD-MAX@jabber.com
ICQ: 65811355


Profil

icon Re: Windows programi15.01.2003. u 23:10 - pre 215 meseci
Kreso: Ja nisam mnogo koristio BCB 6 ali mi je nesto trebalo i koristio sam help. Mogu da ti kazem da je odlicno napisan i mozes dosta da naucis iz njega. (mene je Leka na to uputio :))

Mrav: Btw. jel znas neku knjigu na srpskom o WinAPI-ju ili ako ne to onda neku english u electronskom izdanju (i naravno odalke da se skine)?
"If you do what you always did! - You will get what you always got!"
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16054
*.dip.t-dialin.net



+6811 Profil

icon Re: Windows programi16.01.2003. u 07:59 - pre 215 meseci
Citat:

U svakom slučaju da bi počeo da programiraš u win-u moraš da poznaješ (razumeš) objektno orijentisamo programiranje (npr. prozor ili dijalog su predstavljeni kao klasni objekat, kao i npr. sama aplikacija), a verujem da će ti brzo postati jasam i princip event driven programiranja koji je osnovni model po kome rade windows programi (za razliku od konzolnih programa koji su proceduralno orijentisani).


Mala korekcija -

Prozor i dijalog su "sakrivene" strukture (HWND) koje se prikazuju samo kao pointeri koji se prosledjuju WinAPI funkcijama. Na ovom nivou nije potrebno znati objektno orijentisano programiranje, ali nije bas pametno razvijati velike aplikacije sa glomaznim korisnickim interfejsom samo na nivou WinAPI-ja. Vecina WinAPI mehanizama pociva na event-driven principu gde prilikom inicijalizacije, recimo prozora, biva dat tzv. "dispatcher" tj. funkcija koja ce hvatati poruke (WM_CREATE, WM_DESTROY, ..) i obradjivati ih.

MFC je "framework" - koji predstavlja set C++ klasa koje su napisane kako bi se olaksalo programiranje i ubrzao proces razvoja aplikacije. MFC predstavlja sve relevantne WinAPI "objekte" kao klasicne C++ klase - u tom slucaju umesto jednog dispatchera koji prima poruke, MFC interni dispatcher poziva member funkcije, recimo OnCreate() prilikom poruke WM_CREATE, itd..

Citat:

Mrav: Btw. jel znas neku knjigu na srpskom o WinAPI-ju ili ako ne to onda neku english u electronskom izdanju (i naravno odalke da se skine)?


I MSDN library koji se dobija sa svim novijim VC++ kompajlerima je vrlo dobar izvor informacija, ima i dosta tutorijala kako da se rade neke osnovne (i malo naprednije stvari) i, naravno, gomilu primera.



DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

Mrav
Aleksandar Mraović
.net programer u Wireless Media
Beograd

Član broj: 6532
Poruke: 279
*.beg.sezampro.yu

ICQ: 197419540


Profil

icon Re: Windows programi17.01.2003. u 14:46 - pre 215 meseci
Dobro ne moramo da sitničarimo onaj ko koristi samo MFC "vidi" delove aplikacije kao objekte klase i nemora da ga zanima unutrašnja reprezentacija u okviru WinAPI-ja, naravno da mi je poznato da je MFC samo "wrapper" za sve to iako nisam dublje ulazio u problematiku.
Lepota je u jednostavnosti.

Cis.
 
Odgovor na temu

BONESPARK
Mario Knezovic
Düsseldorf, SR Njemacka

Član broj: 6758
Poruke: 15
*.D1.srv.t-online.de

Sajt: www.bonespark.com


Profil

icon Re: Windows programi31.01.2003. u 00:54 - pre 215 meseci
Citat:
Kreso:
Radim u Borland C++-u 6.Dosad sam radio konzolne programe,a volio bih početi raditi win programe.Jel tko zna kakvu stranicu za izradu programa u prozorima ili ima netko tko bi me malo uveo u izradu takvih programa.


Ako hoces da programiras direktno Windows API bez MFC-a ili takvih nesretnih stvari, pogledaj knjigu "Programming Windows" od Charles Petzold-a. To je klasicna knjiga za pocetak.

Na netu pogledaj http://msdn.microsoft.com/

Ima tu dosta interesantih stvari, samo malo potrazi.

Pozdrav,
Mario

Mario Knezovic
CTO/external projects manager

BONESPARK Software Artistic

www.bonespark.com
poslovne ponude: [email protected] | licno: [email protected]
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
..g-c5300-1.dialup.nethere.net



+6 Profil

icon Re: Windows programi01.02.2003. u 19:20 - pre 214 meseci
Ako želiš da se baviš Windows GUI programiranjem, moj savet ti je da batališ C++ i nađeš neku produktivniju alatku za tako nešto - npr Delphi ili VB. A ako već hoćeš C++ onda nemaš kud - MFC jedini pruža koliko-toliko produktivan rad. Raditi GUI programe sa Win32 API-jem je čist mazohizam, osim ako ne znaš šta ćeš sa slobodnim vremenom.
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.client.attbi.com



+18 Profil

icon Re: Windows programi01.02.2003. u 19:34 - pre 214 meseci
Naravno, tu je i neizbezni C#, a gorepomenuti Petzold ima i knjigu za to ( http://www.amazon.com/exec/obi...lance&s=books&n=507846 ). Jos jedna varijanta je MC++, koji od Visual Studia v7.1 koji izlazi za koj mesec ce moci da koristi WinForms, i imace kompletan forms editor.
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
..g-c5300-2.dialup.nethere.net



+6 Profil

icon Re: Windows programi01.02.2003. u 20:42 - pre 214 meseci
Lično, još uvek ne verujem da bih pravio desktop aplikacije sa .NET-om, posebno za tržište u Srbiji. Koliki je procenat kompjutera u stanju da ljudski potera tako nešto?
 
Odgovor na temu

aster

Član broj: 1565
Poruke: 197
*.beotel.net



Profil

icon Re: Windows programi01.02.2003. u 22:28 - pre 214 meseci
A zasto je MFC jedino prohvatljiv izbor na primer cuo sam da mnogi preporucuju WTL umesto MFCa koji je vec zastareo? Ja sam poceo da ucim MFC i nije mi islo najbolje pa su mi neki iskusniji programeri rekli da je WTL laksi i da je u nekim stvarima bolji od MFCa. Sta vi mislite?
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
..ndg-pm4-1.dialup.nethere.net



+6 Profil

icon Re: Windows programi02.02.2003. u 01:03 - pre 214 meseci
WTL jeste sa tehničke strane daleko bolji od zastarelog MFC-a. Međutim, ako govorimo o produktivnosti (alatima), MFC je mnogo bolje integrisan u Visual Studio i lakše je praviti GUI aplikacije sa njime. WTL uopšte nije podržan od strane Microsoft-a.
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.client.attbi.com



+18 Profil

icon Re: Windows programi02.02.2003. u 02:01 - pre 214 meseci
Citat:
Dragi Tata:
Lično, još uvek ne verujem da bih pravio desktop aplikacije sa .NET-om, posebno za tržište u Srbiji. Koliki je procenat kompjutera u stanju da ljudski potera tako nešto?

Verovatno jako mali. Medjutim, ako se neko sada za to interesuje, znaci da mu treba recimo godinu dana da to nauci, plus dok se nadje projekat, onda dok se iskristalise na kojem ce hardveru taj projekat da radi - sve u svemu prodje dosta vremena. Za godinu i po ili dve, ta crta ce se dosta pomaci unapred. Slicna prica je bila kada se pojavio i VB.

Uostalom, kada neko uci neki jezik / tehnologiju, treba da uzme u obzir i potencijalni zivotni vek te tehnologije. Naravno da tu ima rizika, jer moguce je da C# zavrsi tamo gde je zavrsila i Java, ali zato i dobit moze da bude velika.

I konacno, da razmotrimo legalizaciju softvera: legalizacija ubrzava razvoj hardvera, jer ljudi nece hteti da uloze par stotina dolara / evra u kompjuter koji kosta isto toliko, vec ce verovatno da urade upgrade koji bi i ovako i onako morali da urade u narednih n meseci i da uz to uzmu OEM licence.

Tako da sve zajedno, ako neko sada pocinje da uci, i ako ima nameru da to znanje posle i proda (dakle ne racuna na one koji nemaju para), mislim da komotno moze da uci nove tehnologije koje pritom i povecavaju produktivnost.
 
Odgovor na temu

aster

Član broj: 1565
Poruke: 197
*.beotel.net



Profil

icon Re: Windows programi02.02.2003. u 12:34 - pre 214 meseci
Citat:
Dragi Tata:
WTL jeste sa tehničke strane daleko bolji od zastarelog MFC-a. Međutim, ako govorimo o produktivnosti (alatima), MFC je mnogo bolje integrisan u Visual Studio i lakše je praviti GUI aplikacije sa njime. WTL uopšte nije podržan od strane Microsoft-a.

Ako mi pravljenje GUI treba samo za mali deo aplikacije cisto da ne bude bez GUI znaci ne treba mi neko preterano sminkanje ili neke napredne mogucnosti GUI sta bi ste mi preporucili WTL ili MFC drugacije sta je lakse i breze da se savlada ali da postoji mogucnost isto tako lakog kombinovanja sa API kodom?
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
..ndg-pm4-1.dialup.nethere.net



+6 Profil

icon Re: Windows programi02.02.2003. u 22:28 - pre 214 meseci
Ako ti je bitno da taj GUI deo bude "lagan" (recimo ako nameravaš da distribuiraš program preko interneta) onda svakako WTL. Ako veličina exe fajla nije bitna, onda MFC.
 
Odgovor na temu

aster

Član broj: 1565
Poruke: 197
*.beotel.net



Profil

icon Re: Windows programi03.02.2003. u 00:25 - pre 214 meseci
Da znam za raliku u velicinama WTL i MFC programa ali mi to nije toliko bitno. Ne nameravam da pravim dosta napredne GUIe vec samo da brzo i lako naucim to pravim (mnogi su mi savetovali da se WTL mnogo lakse i brze uci od glomaznog MFCa) i da u tom kodu mogu da lako kombinujem sa API kodom, to je sve. Znaci otprilike pravim neki program koji nema veze sa grafikom i na kraju mi treba neki prost GUI koji bih brzo "smandrljao" :) cisto da obezbedim nekakav interfejs dok sminku i neke napredne stvari ostavljam drugima. Sta onda u ovom slucaju izabrati?
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
..ndg-pm4-1.dialup.nethere.net



+6 Profil

icon Re: Windows programi03.02.2003. u 02:22 - pre 214 meseci
Verovatno MFC. Ima mnogo više dokumentacije za njega, kao i gotovih primera na web-u.
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
62.162.102.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Windows programi03.02.2003. u 09:56 - pre 214 meseci
A zasto da ne i borlandov VCL?
GUI programiranje sa CBuilderom, je stvarno lako, a imas i svu moc C++ na raspolaganju.
People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Windows programi

[ Pregleda: 6816 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Srodne teme
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.