Ipak bez prospekta ,tesko je govoriti,za Yamahu si i sam procitao sta mozes i kako to da uradis,samo cu ti reci jos jedno,ukoliko prikljucis na pojacalo na jedan izlaz(stereo) 4 oma,tacno dobices vecu snagu,ali ponavljam ti jacina zvuka se meri u db ne u vatima,tako da ako bi na isto pojacalo prikjlucio 4 zvucnika od 8 oma i prekopcao na A+B odnosno sva 4 kanala(pod uslovom da i 4-omski i 8-omski zvucnici imaju istu osetljivost recimo 89db) dobices istu jacinu zvuka ili snagu kako ti kazes kao i sa dva 4-omska zvucnika prikljucena na samo jedan izlaz(stereo).Veca snaga se postize bridzom-mostnim spojem ako to dozvoljava pojacalo, a ako imas pojacalo odredjene snage i hteo bi jaci zvuk tu ti mogu pomoci zvucnici vece osetljivosti,tako da napr.ako si prikljucio zvucnike od 4 oma onako kako si opisao i pri 100W daju 103db jacinu zvuka, a onda prikljucis 8 omske zvucnike naravno isto samo dve kutije, snaga ce biti onda 50W ali ako su veoma osetljive kutije pri 50W takve kutije mogu dati isto 103 pa mozda i 106 db i osecaces -cuti jaci zvuk iako su 8-omske kutije.Znaci jacina zvuka zavisi od osetljivosti zvucnika,sto osetljiviji zvucnici to i jaci zvuk.
Mozda sam te zbunio ali o ovome moze mnogo da se pise,a posebno druge moje kolege na forumu koje o ovome mnogo vise znaju.
Hteo sam da ti kazem da nemora da znaci da ce 4 omske kutije mnogo biti jace od nekih 8-omskih ukoliko su ove vece osetljivosti a pojacalo ce ti biti zahvalno na tome,sto veca impendansa manje opterecnje za pojacalo i bolja kontrola zvucnika-damping faktor.
Moj savet pokusaj da nadjes na netu oznaku tvog pojacala i sve sto mozes o njemu,posebno ako znas engleski na stranim forumima,ili mozes da experimentises i molis boga da ce proraditi termicka zastita ako se pregreju izlazni tranzistori,jer predpostavljam da imas nameru da ga malo ostrije vozis-jace slusas muziku, ako ces za sobno slusanje i samo ponekad malo jace a to znaci da pojacalo ne klipuje mozes terati i sa 4 omskim zvucnicima,samo smatram da bi trebalo da su napisali na poledjini kako sta mozes da povezes i koje impendanse kao sto obeleze kako povezati dva kanala u bridge-most,cini mi se da si ti rekao da je pisalo min, 8 oma,ali ako imas dva izlazna para 2X8 oma = 4 oma ali to podrazumeva 4 kutije po 8 oma,ne znam kako ces povezati 4 omske kutije na samo jedan izlazni par,treba ili da otvoris pojacalo i da pogledas kako su povezani izlazni terminali i da preklopnik samo preklapa na A izlaz sa pojacivaca,na B ili A+B,klasican preklopnik ili to ide elektronskim putem,u svakom slucaju budi obazriv,ako nenadjes nista o tvom pojacalo,mozda bi bilo bolje da ga teras sa 8 omske kutije ili stavi 4 kutije po 8 oma,ili ako prikljucujes 4 oma na jedan izlazni par terminala pazi na pregrevanje pojacala i cliping ako ima indikator.Pozdrav!
Blago onome ko zna da ne zna, a hoce da zna.
Covek se uci dok je ziv, pa opet lud umre.