Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kreiranje klasa u Access/VBA?

[es] :: Access :: Kreiranje klasa u Access/VBA?

[ Pregleda: 3228 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

konstantin

Član broj: 17262
Poruke: 132
*.telekomsrpske.com.



Profil

icon Kreiranje klasa u Access/VBA?22.11.2006. u 13:39 - pre 181 meseci
Nije mi Access programiranje nikad bio primarni zadatak, ali često zatreba neka bazica i malo programiranja da pomogne u poslu. Pošto nemam preveliko iskustvo sa Acces/VBA programiranjem interesuje me postoje li neki gotovi primjeri kreiranja klasa u VBA koje se mogu iskoristiti za neki program?
P.S. Topike sa Objektno orjentisano programiranjem i kreiranjem klasa nisam našao pretraživajući ovaj forum (Access/VBA), pa molim za informaciju ukoliko neko ima nešto na ovu temu.
Hvala.

 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.100.46-69.q9.net.



+79 Profil

icon Re: Kreiranje klasa u Access/VBA?23.11.2006. u 13:54 - pre 181 meseci
Access VBA nije objektno orjentisan jezik u smislu VB ili C++. Ne znaci da se ne koriste objekti i klase, znaci da nema toliko potrebe da sam developer kreira klase. Access je napravljen sa idejom da sve sto bi moglo developeru da zatreba kao objekt, vec je predefinisano i postoji - tabele, forme, kveriji, izvestaji. Ako bas hoces da pravis klase sve je isto kao u VB, ato je valjda slicno ka u ostalim 'objektnim' jezicima.

Dobro si primetio da nema topika na ovomforumu o klasama u VBA. To je valjda zato sto se to u Accesu i ne radi u praksi bas mnogo. Molim te da zapazis da Access nije samo VBA, nije dakle programski jezik. Access je platforma, ili sistem, sa dve komponente - database engine plus programski jezik, VBA. Uspesan rad je moguc ako i samo ako se obe komponente poznaju dovoljno dobro. Iz iskustva mogu da posvedocim da je komponenta 'database engine' 80% a VBA 20% od uspeha. Drugim recima, treba biti dobar poznavalac relacionih baza podataka, pa tek onda dobar programer, da bi se postigao uspeh sa Accessom. Nazalost, najcesce je slucaj obrnut. Ja sam uvek dvostruko oprezan kad procitam ili cujem 'često zatreba neka bazica'. To ukazuje da se vec u startu ne poklanja dovoljno paznje data modelu, vec se akcenat stavlja na programiranje. Pokusaji da se dobrim programiranjem nadoknade mane data modela na kratak rok moze da donese uspeh, ali na duzi rok vodi u propast.

Ukratko, da bi koristio Access, cela prica o klasama, onako kako je ispricana u VB ti uopste ne treba. To ne treba da te sprecava da pocnes da radis. Da li imas ostale neophodna predznanja za rad u Accessu, to ne znam, ali klase nisu ono sto ce te spreciti da koristis Access.

Srecan rad :-)
 
Odgovor na temu

konstantin

Član broj: 17262
Poruke: 132
*.telekomsrpske.com.



Profil

icon Re: Kreiranje klasa u Access/VBA?23.11.2006. u 14:17 - pre 181 meseci
Znanje iz relacionih baza mi nije baš na niskom nivou, samo što mi access/vba programiranje nije prioritet. Koristim ga za "bazice" u smislu da se naprave izvjesne evidencije koje mogu ispratiti nešto što nemamo u zajedničkom informacionom sistemu, a access je tu pogodan za sve korisnike u mojoj firmi.

I pretpostavljao sam zbog čega je nestašica topika vezana za OOP na podforumu access, ali sam čisto htio da upitam nekoga ko zna više za odnos AccessVBA VS OOP.
U svako slučaju hvala na odgovoru!
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Kreiranje klasa u Access/VBA?

[ Pregleda: 3228 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.