Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

dll-ovi... parametri funkcije

[es] :: C/C++ programiranje :: dll-ovi... parametri funkcije

[ Pregleda: 3196 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

borquee

Član broj: 10401
Poruke: 58
*.aorta.net



Profil

icon dll-ovi... parametri funkcije21.05.2003. u 19:13 - pre 225 meseci
Pokusavam da pozovem funkciju iz dll-a ali mi stalno prijavljuje da ima previse parametara.

pozivam dll sa LoadLibrary, i funkciju nalazim sa GetProcAddress...

funkcija ima dva parametra enum i unsigned int

greska je
error C2197: 'int (__stdcall *)(void)' : too many actual parameters
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16233
*.dip.t-dialin.net



+7040 Profil

icon Re: dll-ovi... parametri funkcije21.05.2003. u 22:49 - pre 225 meseci
Citat:

error C2197: 'int (__stdcall *)(void)' : too many actual parameters


Ocigledno je nisi implicitno deklarisao kao (enum, unsigned int) vec samo kao (void)

Code:

typedef HANDLE (*MOJAPROCEDURA)(enum, unsigned int);

MOJAPROCEDURA proc1;

todo: loadlibrary() i ostalo...

proc1 = (MOJAPROCEDURA)GetProcAddress( ... )

i pozivas kao:

(proc1)( parametri )...



DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

borquee

Član broj: 10401
Poruke: 58
*.aorta.net



Profil

icon Re: dll-ovi... parametri funkcije21.05.2003. u 23:28 - pre 225 meseci
Hvala,
Pomoglo je...

ovo je exportovana funkcija iz dll-a... a sta raditi kad je u pitanju ovako nesto

class neka_klasa* funkcija(enum A,unsigned long B)

ima li smisla umesto klase poturiti npr. char pointer, pa posle malo provaljivati sta se desava? (jeste malo reversing... izvinjavam se moderatoru)
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16233
*.dip.t-dialin.net



+7040 Profil

icon Re: dll-ovi... parametri funkcije21.05.2003. u 23:54 - pre 225 meseci
E tu ti vec ne mogu pomoci, to vec zahteva 1337 sKilZ
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Jovan Marjanovic
HP GmbH
Stuttgart

Član broj: 942
Poruke: 456
*.net.external.hp.com

ICQ: 42
Sajt: www.hp.com


Profil

icon Re: dll-ovi... parametri funkcije22.05.2003. u 10:03 - pre 225 meseci
Evo necega sto moze da pomogne (uzeto iz koda koji sam pisao pre par godina):


Code:


// svi include fajlovi ...
#include <nesto.h>
#include <svasta.h>

//struktura koja ce drzati sve pointere na funkcije
//(volim da pisem ovakve stvari

struct FUNC_TABLE_T
{
    char *name;
    void *func;
}lib_table[] = {
    {"nitialize_something",NULL},
    {"end_something",NULL},
    {"assign_something", NULL},
    {"remove_something",NULL},
    {"get_something", NULL},
    {NULL,NULL}
};

//globalna promenljiva koja ce imati pointer na otvoreni dll

HMODULE hndl_api = NULL;

int main (int argc, char **argv)
{

//definicije i prototipi
//naime, ovde pravis definises kako ce izgledati prototip funkcije koju ces da
//loadas iz dll-a sa tacnim parametrima koje ce funkcija da primi, i sa tipom
//promenljive koju ce funkcija da ti vrati

    typedef int (*FPROT1) (char*, char*);
    typedef int (*FPROT2) (void, unsigned long);
    typedef int (*FPROT3) (char*);
    typedef char* (*FPROT4) ();

//placeholderi za pointer na funkciju:

    FPROT1 initialize_something;
    FPROT2 end_something;
    FPROT3 assign_something;
    FPROT3 remove_something;
    FPROT4 get_something;

//ovde pokusavas da otvoris handle na dll, ako nema dll-a ode sve u pm.
//naravno, dll treba da bude ili u windows system direktoriju, ili u diru odakle
//radi tvoj softver

    hndl_api = LoadLibrary(_T("neki.dll"));
    if(hndl_api == NULL)
    {
        printf("dll ne postoji. bla bla bla\n");
        return 0;
    }

//ovde mapiras void pointere funkcija iz dll-a u strukturu koja je definisana
//ranije 
    lib_table[0].func = (void *) GetProcAddress (hndl_api, lib_table[0].name); 
    lib_table[1].func = (void *) GetProcAddress (hndl_api, lib_table[1].name); 
    lib_table[2].func = (void *) GetProcAddress (hndl_api, lib_table[2].name); 
    lib_table[3].func = (void *) GetProcAddress (hndl_api, lib_table[3].name); 
    lib_table[4].func = (void *) GetProcAddress (hndl_api, lib_table[4].name);

    if(lib_table[0].func == NULL ||
       lib_table[1].func == NULL ||
       lib_table[2].func == NULL ||
       lib_table[3].func == NULL ||
       lib_table[4].func == NULL)
    {
         printf("funkcije pogresno izmapirane, ili ne postoje...\n");
          return 0;
    }

//za coup de grace: casting void pointera na funkcije prema prototipu koji
//je definisan

    initialize_something = (FPROT1) lib_table[0].func;
    end_something = (FPROT2) lib_table[1].func;
    assign_something = (FPROT3) lib_table[2].func;
    remove_something = (FPROT3) lib_table[3].func;
    get_something = (FPROT4) lib_table[4].func;
    
//sada mozes da koristis te funkcije koje si izmapirao iz dll-a:

    if ((*initialize_something) (argv[1], argv[2]) <0)
    {
        printf("nesto nije u redu ...\n");
        return 0;
    }

//ovde ide puno koda koji radi nesto sa svim tim funkcijama

//oslobodi pointer na library
    FreeLibrary(hndl_api);

//kraj
    return 0;
}





Ovaj primer je naravno crippleware koda koji se nalazi u nasem produktu, jer ipak nesmem da kazem sve, ali mislim da potpuno objasnjava kako se mapiraju funkcije iz dll-a i kako se prave prototipi i kako se pravilno casta iz void pointera koji se dobije u pointer na definisani prototip.
Ista procedura moze da radi na drugim OS-ovima, jedina razlika je koje funkcije ce se koristiti za otvaranje biblioteke sa funkcijama i za mapiranje.

(iz dis 1337 sKilZ or wot? :P)
Za automatsko dobijanje Super Moderatorskog statusa na Elitesecurity forumima pritisnite Alt+F4
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16233
*.dip.t-dialin.net



+7040 Profil

icon Re: dll-ovi... parametri funkcije22.05.2003. u 10:30 - pre 225 meseci
Citat:

(iz dis 1337 sKilZ or wot? :P)


Mislim da je decko hteo da mapira neke funkcije koje vracaju klasu, i imaju tzv. "C++ mangled" names, a to su za mene vec 1337 sKilZ :)


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.client.attbi.com



+18 Profil

icon Re: dll-ovi... parametri funkcije22.05.2003. u 10:50 - pre 225 meseci
Ako ti je dll COM objekat, onda naravno mozes da koristis i #import da ga importujes, ili da izvuces tlb. Time dobijas i klase, koje naravno moraju da budu COMovske (ne mozes svaku C++ klasu da pretvoris u COM ali zato mozes obrnuto).
 
Odgovor na temu

borquee

Član broj: 10401
Poruke: 58
*.aorta.net



Profil

icon Re: dll-ovi... parametri funkcije22.05.2003. u 10:58 - pre 225 meseci
mangled names nisu problem, iz dependency viewer-a (v2.1) se vide parametri... problem je samo sto on vrati nepoznatog klasu...

klasa bi trebala da resi posao. ono sto klasa vrati je 8 bajtova (koji lice na dva int-a) i nesto teksta, iza texta sledi neki junk koji se ponavlja...

B.
 
Odgovor na temu

borquee

Član broj: 10401
Poruke: 58
*.aorta.net



Profil

icon Re: dll-ovi... parametri funkcije22.05.2003. u 11:02 - pre 225 meseci
cini mi se da nije...
kako prepoznati da li je dll COM objekat?
 
Odgovor na temu

Jovan Marjanovic
HP GmbH
Stuttgart

Član broj: 942
Poruke: 456
*.net.external.hp.com

ICQ: 42
Sajt: www.hp.com


Profil

icon Re: dll-ovi... parametri funkcije22.05.2003. u 11:05 - pre 225 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:

(iz dis 1337 sKilZ or wot? :P)


Mislim da je decko hteo da mapira neke funkcije koje vracaju klasu, i imaju tzv. "C++ mangled" names, a to su za mene vec 1337 sKilZ :)



Da je hteo da mapira funkcije koje vracaju klasu u imaju mangled names, linker bi prijavio nesto drugacije. A da se to izbegne, funkcija koja vraca klasu u dll-u treba da bude deklarisana ovako:

Code:

#DllExports.h koji sam napisao pre par meseci bas za takav slucaj
#ifndef DLLEXPORTS_H
#define DLLEXPORTS_H

#ifdef __dll__
#define IMPEXP __declspec(dllexport)
#else
#define IMPEXP __declspec(dllimport)
#endif     // __dll__

#include "ObjStorage.h"
#include "ObjStorageInterface.h"

extern "C"
{
    IMPEXP ITestObject* CreateTestObjectClassInstance();
}
#endif    // DLLEXPORTS_H


Funkcija CreateTestObjectCLassInstance() vraca pointer na klasu, a mapira se u C++ kodu isto kao u prethodnom primeru.
Kako izmapirati klasu:
Code:

        //here write the object stream !!!!
        try
        {
            typedef ITestObject* (*FPROT1) ();
            HINSTANCE hndl = NULL;
            FPROT1 Ser;
            ITestObject* pTestObject = NULL;

            hndl = LoadLibrary("ObjStorage.dll");
            Ser = (FPROT1) (GetProcAddress(hndl, "CreateTestObjectClassInstance"));

            pTestObject =  /*static_cast<ITestObject*>*/ (Ser());

            (*pTestObject).Serialize(tmp);
            
            FreeLibrary (hndl);
        }
        catch(...)
        {
            cout << "Attempt at loading object and serialization failed!\n";
            cout.flush();
            return 0;
        }


A ako se pitate sta je ITestObject u mom kodu, evo ga:

Code:

class __declspec(dllexport) ITestObject
{
public:
    virtual void Serialize(char*) = 0;
    virtual void DeSerialize(char*) = 0;
};

Naime, napravljena je interface klasa...
Ali da ne duzim pricu, mangled C++ names treba izbegavati, i pravilno pisati DLL-ove, sa pravilno eksportovanim funkcijama.
Za automatsko dobijanje Super Moderatorskog statusa na Elitesecurity forumima pritisnite Alt+F4
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: dll-ovi... parametri funkcije

[ Pregleda: 3196 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.