Eh, Trunks sta nam premjesti :)
Da razgranicimo neke stvari:
1) Koristis FP. Da se razumijemo odmah, isti nisam koristio vec tri godine, mada kako sam cuo od poznanika koji isti koriste, program je dozivio promjene uglavnom na polju vizuelnog djela, te da je editor cistog koda malcice poboljsan. U osnovi, koliko sam bar ja upucen, FP nema mogucnosti vizuelnog kreiranja server-side koda (tj. ASP, PHP, ColdFusion, etc.)
2) Koristis vizuelni nacin rada, bez elementarnog poznavanja "cistog" HTML koda
3) Zelis da predjes na neku server-side tehnologiju.
4) Ne zelis da koristis Macromedia produkte.
Imas dvije varijante:
1) Najpreporucljivija. Nauci da pises HTML kod od nule, zaboravi FP, Dreamweaver i ostala vizuelna pomagala. Ako ikada budes radio nesto iole profesionalnije u oblasti WD, sto podrazumjeva i timski rad, bez elementarnog znanja HTML neces apsolutno postici nista.
2) Ako vec naucis recimo da pises neki server-side code od nule, isti je vrlo komplikovano kombinovati sa vizuelno odradjenim HTML kodom, a uz to skoro je nemoguce nauciti server-side ako vec nisi savladao HTML koje je mnogostruko jednostavniji.
Druga varijanta, ako vec zelis da ostanes na WYSIWYG rjesenju:
1) Mozes da zaboravis FrontPage. Tako da ti ostaje Macromedia i Dreamweaver MX.
2) Ja sam prije neke dvije godine radio sa Macromedia Dreamweaver UltraDev 4. Isti program je posjedovao solidne mogucnosti vizuelnog kriranja ASP koda, uz solidan vizuelni rad za bazom podataka. Po mom iskustvo, takve mogucnosti su dovoljne iskljucivo za amaterski rad, za nesto ozbiljnije ipak je potrebno uzeti editor u sake i sve odkucati od nule, time se vracamo na prvu kvaku. Inace, primjer iz prakse:
http://www.domovina.com/ je prema mojim saznjanjima kompletno odradjena u UltraDev 4, posto je u pitanju sajt koji bi se mogao svrstati u e-commerce, zanimljivo je da vidis sta UltraDev na tom polju moze.
3) Nazalost, posto nisam korisnik Dreamweaver ne znam sta u stvari moze na tom polju da uradi verzija MX. Znam sako da je dodata podrska za PHP i ASP.NET (ASP i CF su vec postojale), kako stvarno ne znam. Mada sumjam da je ista iole moguce odraditi ozbiljnije vizuelnim putem.
Inace, vizelno generisani code ima gomilu mana, pored vec navedene nefunkcionalnosti i izvlacenja minimuma iz bilo kog programskom jezika, tu je pitanje sigurnosti, vrlo je nezgodno potpisati se na neki code za koji u osnovi ne znas ni sta sadrzi. I dalje stoji, prvo cisti HTML pa onda sve ostalo.
Za ASP konsultuj
VB&ASP forum, ASP.NET imas
.NET forum, a naravno tu je i
PHP forum. Na istim forumima cess pronaci sve odgovore vezane za tehnologije, kao i medjusobne komparacije.
Nemoj u ovu pricu jos da mjesas
Javu, .NET i Pascal. Sumnjam da ces savladati JAVU i .NET bez znanja obicnog HTML-a, a
Pascal je program star tridesetak godina i u potpunosti nefunkcionalan za bilo sta osim rjesavanje sredjoskolskih zadataka te ucenje osnova programiranja (dje je dosta djelotvoran) tako da mu nije mjesto u ovoj temi, niti na ovome forumu.
Evo ukratko. Nadam se da sam malcice obzanio situaciju :)