Malo odgovaram, malo pitam
!
ADSL sam dobio februara 2005, i to kod provajdera koji NIJE davao modem + spliter (moj izbor). Kupio sam ono sto mi je tad bilo najjeftinije - 60 eura(!) - D-Link Ethernet modem DSL-300T. Provajder mi je rekao da ga podesim kao Bridge, a svi moji pokusaji da ga podesim kao pppoe su bili neuspesni.
Koristim Linux i vecina Linuxa ima potreban program i za rad pod Bridge. Princip potseca na winmodem - jeste da je Ethernet modem, ali mu ipak treba neki program iz racunara. Postepeno sve cesce cujem rec "ruter" i najzad fleshujem svoj modem i on se nakon toga ponasa kao ruter, bar po pitanju konekcije - u njegov setup sam upisao korisnicko ime i sifru i ono 8/35 i sad se povezuje odmah, bez ikakvog programa iz racunara ili dodatnog podesavanja.
Jedan modem, jedan racunar, jedna mrezna kartica. Kad uradim ifconfig pokazuje da je adresa kartice identicna Internet adresi - recimo 212.200.240.78. Buduci da se u sve to ne razumem previse, meni to bilo OK.
Od nedavno (mesec dana) sam na Telekomu. Sticajem okolnosti ponude mi oni USB modem, a kao moram nesto da uzmem i ja ga uzmem. Pre nekoliko dana zatrazim od njih Ethernet modem umesto ovog USB-a. Uleteo sam bas u vakuum - starih rutera, Alkatel/Thomson im vec ponestalo, a novi, kineski, jos nisu stigli i tako dobijem neki "ostatak" Thomson 510, bez kutije, dokumentacije, nista. Racunam - snaci cu se.
Ukljucim, radi. Kako to, kad nisam nista u njega upisivao? Mora biti da su oni u Telekomu uneli moje podatke i - adio - nemam sifru, ne mogu nista do podesavam, menjam itd. Mislio sam da je to zbog toga sto je bio "ostatak" ali se ovde javio jos jedan njihov korisnik i isto tako nema sifru.
Sada glavna stvar: kad sad uradim ifconfig, mrezna kartica ima adresu 10.0.0.1, sto je cak i meni jasno da nije original Internet adresa, nego da je to lokalna adresa.
Razmisljam i nagadjam: onaj moj stari modem je nesto izmedju, i jeste i nije ruter, ili ruter samo za jednu mreznu karticu, cim se adresa racunara vidi kao adresa mrezne kartice? Novi modem je pravi ruter, jer karticu tretira kao deo mreze? Jedan korisnik Telekoma je vec probao modem + switch i funkcionise mu, valjda ce i meni.
Svakako cu kasnije nabaviti switch pa probati (imam jos jedan, rezervni, racunar). Bas me zanima kako ce stvar ispasti sa onim starim modemom. Njegova adresa za setup je 192.168.1.1 i kad mrezna kartica ima adresu 192.168.1.2 mogu da pristupim setupu modemu ali onda nema Interneta ni slucajno, nikada.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!