Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sta ne valja u ovoj naredbi...

[es] :: MySQL :: Sta ne valja u ovoj naredbi...

[ Pregleda: 2682 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zutibalon
ns

Član broj: 118344
Poruke: 11
*.nscable.net.



Profil

icon Sta ne valja u ovoj naredbi...23.10.2006. u 20:35 - pre 166 meseci
ne znam sta je u pitanju ali ova naredba mi ne funkcionise:

delete from tabela where kolona < (select max(kolona) from tabela) limit 1;
probao sam i
delete from tabela where kolona = (select max(kolona) from tabela) limit 1;

izbaci mi sledecu poruku u oba slucaja:
ERROR 1093 at line 1: you can't specify target 'tabela' for update in FROM clause

u sustini trebao bi da obrisem sve ispod maksimalne vrednosti neke kolone
da li ima jos neki nacin da se komanda postavi.

mysql verzija je 4.1
 
Odgovor na temu

Not now, John!

Član broj: 231
Poruke: 1317
87.250.104.*



+4 Profil

icon Re: Sta ne valja u ovoj naredbi...23.10.2006. u 21:17 - pre 166 meseci
Radi sa dva upita. Ne možeš koristiti SELECT u UPDATE/INSERT upitima nad istom tabelom.
"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day."
- Douglas Adams
 
Odgovor na temu

zutibalon
ns

Član broj: 118344
Poruke: 11
*.nscable.net.



Profil

icon Re: Sta ne valja u ovoj naredbi...23.10.2006. u 21:22 - pre 166 meseci
Uf, kako bi to izgledalo ako nije problem da mi das primer...
 
Odgovor na temu

Not now, John!

Član broj: 231
Poruke: 1317
87.250.104.*



+4 Profil

icon Re: Sta ne valja u ovoj naredbi...24.10.2006. u 01:15 - pre 166 meseci
SELECT @maksimum:=MAX(kolona) FROM tabela;
DELETE FROM TABELA WHERE kolona < @maksimum;

"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day."
- Douglas Adams
 
Odgovor na temu

zutibalon
ns

Član broj: 118344
Poruke: 11
195.252.100.*



Profil

icon Re: Sta ne valja u ovoj naredbi...24.10.2006. u 01:46 - pre 166 meseci
Svaka ti cast Not now,John!

Ne da radi, nego rastura :) extra...

Samo me zanima da li je moguce navesti kao 3 ili 4 vrednosti ispod maximuma
nesto kao

DELETE from tabela WHERE kolona < @maximum - 3;

da li je izvodivo.

Ali iako nije nema veze mnogo si mi vec pomogao.


Hvala ti puno.

 
Odgovor na temu

Not now, John!

Član broj: 231
Poruke: 1317
87.250.104.*



+4 Profil

icon Re: Sta ne valja u ovoj naredbi...24.10.2006. u 01:55 - pre 166 meseci
Sigurno. Pročitaj.
"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day."
- Douglas Adams
 
Odgovor na temu

zutibalon
ns

Član broj: 118344
Poruke: 11
195.252.100.*



Profil

icon Re: Sta ne valja u ovoj naredbi...24.10.2006. u 10:47 - pre 166 meseci
Komanda super radi.
Ali jel postoji nacin da se ona ubaci nekako u notepad pa da se izvrsava na taj nacin
kao batch file.

Ubacio sam na seledeci nacin ali nema efekta:
mysql -h localhost -u root -ppassword -e "select @maksimum:=max(broj) from mojatabela" bazapodataka

a u drugi batch:
mysql -h localhost -u root -ppassword -e "delete from mojatabela where broj < @maksimum" baza podataka


i u treci batch file
call (ime prvog batcha)
call (ime drugog batcha)

Direktno iz promta radi extra ali ovako nisam uspeo.
 
Odgovor na temu

Not now, John!

Član broj: 231
Poruke: 1317
87.250.104.*



+4 Profil

icon Re: Sta ne valja u ovoj naredbi...24.10.2006. u 11:10 - pre 166 meseci
Tako ne radi, jer su te promjenjive vezane za konekciju i korisnika, tj. nakon izvršenja prve komande promjenjive se ponište.
Stavi sve SQL naredbe u jedan txt fajl pod nazivom npr. "komande.sql":
Code:
select @maksimum:=max(broj) from mojatabela;
delete from mojatabela where broj < @maksimum;

Poslije toga, sve SQL komande izvršavaš pomoću:
Code:
mysql -u root -ppassword bazapodataka < komande.sql

Pošto radiš pod Windowsom, nisam siguran da će gornja komanda da radi što se tiče redirekcije "<".
Nadam se da hoće.
"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day."
- Douglas Adams
 
Odgovor na temu

zutibalon
ns

Član broj: 118344
Poruke: 11
195.252.100.*



Profil

icon Re: Sta ne valja u ovoj naredbi...24.10.2006. u 11:52 - pre 166 meseci
Ej radi i pod windowsom. odlicno je.

Hvala ti na vremenu Not now, John!. Pozdrav
 
Odgovor na temu

[es] :: MySQL :: Sta ne valja u ovoj naredbi...

[ Pregleda: 2682 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.