Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem sa fontovima

[es] :: PHP :: Problem sa fontovima

[ Pregleda: 2441 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

cicke
IT Manager, Poseidon Beograd
Beograd

Član broj: 83776
Poruke: 12
212.62.61.*



Profil

icon Problem sa fontovima28.09.2006. u 16:32 - pre 191 meseci
Pozdrav svima!

Imam problema sa ćiričnim fontovima kod prikazivanja sadržaja iz Oracle baze 9.2 koja koristi UTF8 kodnu stranu.
Koristim Apache/2.0.58 i PHP/5.1.4

Oracle baza
NLS_CHARACTERSET AL32UTF8
NLS_NCHAR_CHARACTERSET AL16UTF16

U http.conf sam doddao
AddDefaultCharset UTF-8

PHP skripta sadrži
PutEnv("NLS_LANG=AMERICAN_AMERICA.CL8MSWIN1251");
$conn = oci_connect("***", "***", "***");

Ima li neko iskustva?
 
Odgovor na temu

R-Byter

Član broj: 8221
Poruke: 344
*.absolutok.com.



+1 Profil

icon Re: Problem sa fontovima02.10.2006. u 18:32 - pre 191 meseci
Napisi ako mozes konkretnije kakvih to problema imas, da li su ti karakteri na stranici lose prikazani, da li se ispravni dobijaju upitom...
Poz
 
Odgovor na temu

cicke
IT Manager, Poseidon Beograd
Beograd

Član broj: 83776
Poruke: 12
212.62.61.*



Profil

icon Re: Problem sa fontovima02.10.2006. u 19:50 - pre 191 meseci
Karakteri se prikazuju, ali u nerazumljivom obliku. Očigledno da sam ih prikazivao koristeći nepravilnu kodnu stranu. U medjuvreneu sam rešio problem tako što zadajem ćiriličnu kodnu stranu:

{print '<td>'.($item?htmlentities($item,ENT_COMPAT,'cp1251'):'&nbsp;').'</td>';}

Sada imam drugi problem, kako da prikažem više kodnih strana istovremeno, pošto u bazi imam imena napisana na više jezika (Srpska, Ruska, Češka, Madjarska ...)
 
Odgovor na temu

R-Byter

Član broj: 8221
Poruke: 344
*.absolutok.com.



+1 Profil

icon Re: Problem sa fontovima02.10.2006. u 20:10 - pre 191 meseci
Hm, a zasto nisi u startu stavio utf-8 pa da lepo pokrijes sve karaktere?
:)
 
Odgovor na temu

cicke
IT Manager, Poseidon Beograd
Beograd

Član broj: 83776
Poruke: 12
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Problem sa fontovima02.10.2006. u 20:17 - pre 191 meseci
Kažem ti, nov sam u ovome. Ako može jedan mali primer gde se vidi kako koristiš utf-8
 
Odgovor na temu

R-Byter

Član broj: 8221
Poruke: 344
*.absolutok.com.



+1 Profil

icon Re: Problem sa fontovima02.10.2006. u 21:23 - pre 191 meseci
Ovako sam ja isforsirao svaki browser da pravilno prikazuje karaktere. Npr. za IE je bilo dovoljno da stavis charset u meta tagove (u vecini slucajeva), dok za operu i mozillu nije. Ova linija se stavlja na sam vrh strane:

Code:
header("Content-Type: text/html; charset=UTF-8");


Nadam se da ti je od neke koristi trenutno. E sad ako i dalje imas problema, onda bi bilo korisno znati specifikaciju polja u bazi koja cuvaju takve karaktere.

Poz

[Ovu poruku je menjao R-Byter dana 05.10.2006. u 23:36 GMT+1]
 
Odgovor na temu

cicke
IT Manager, Poseidon Beograd
Beograd

Član broj: 83776
Poruke: 12
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Problem sa fontovima05.10.2006. u 21:47 - pre 191 meseci
Naveo si me na dobar put. Konačno sam rešio. Kod čitanja baze treba koristiti onu kodnu stranu koja je definisana u bazi npr. AL32UTF8, a kod prikazivanja koristiti UTF-8. Onda radi kako treba !
Hvala u svakom slučaju.
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Problem sa fontovima

[ Pregleda: 2441 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.