Posto je originalan blic za mobilni telefon verovatno veoma skup, razmisljao sam o tome da ga sam napravim.
Obican eksterni blic za (stare) fotoaparate okida se tako sto se napravi spoj izmedju dveju zica koje izlaze iz njega, a fotoaparat u trenutku slikanja napravi taj spoj da bi se blic ukljucio...
Taj kabl tj. te dve zice povezemo na adapter tj konektor za mobilni, i to tako da te dve zice budu direktno povezane sa dva pina na konektoru.
"Nabavimo" (mozda i postoji) program za slikanje koji u trenutku slikanja pravi vezu (spoj) izmedju ta dva pina na koja smo povezali blic preko konektora, i naravno okida blic u trenutku slikanja.
Ne znam da li takav program postoji. Ukoliko ne postoji, verovatno bi neki postojeci program za slikanje mogao da se modifikuje, i da mu se pridoda jos ta funkcija. Naravno, tu bi onda morao da se steluje trenutak okidanja blica u odnosu na trenutak pretiskanja tastera za slikanje na mobilnom.
Ne znam da li sam bio jasan, i da li je ovo sto sam ispricao jedna velika glupost...! Ali mozda je i moguce. Ja na zalost ne umem da pravim programe za Symbian, ali posto sam se bavio nekim primitivnijim programiranjem, palo mi je napamet da bi ovo mozda i moglo da upali.
Sta mislite?