Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[Excel]: Subscript out of range problem

[es] :: Office :: Excel :: [Excel]: Subscript out of range problem

[ Pregleda: 2124 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Slobodan Trebovac
Banja Luka

Član broj: 40266
Poruke: 1088
*.teol.net.



+1 Profil

icon [Excel]: Subscript out of range problem31.08.2006. u 17:39 - pre 187 meseci
Imam jedan Excel fajl u kojem vrsim razne kalkulacije i koji se sastoji iz veceg broja macro-a. Sve sto radim s njim se nalazi u njemu samom tj. on ni na koji nacin nije referenciran ni na koji drugi Excel (ili bilo koji drugi) fajl. E sad, on se nalazio na C: particiji diska i u radu sa njim nije bilo nikakavih problema, ali kako mi se juce pojavila situacija da sam morao da vrsim formatiranje i ponovnu instalaciju WinXP-a prebacio sam ovaj fajl na D: particiju. Medjutim, nakon instalacije Win-a, kada pokrenem ovaj fajl i pokrenem neku automatizovanu operaciju (tj. macro) dobijam poruku iz naslova ove teme, preciznije:




Meni ovo nikako nije jasno, jer u fajlu nisam nista mijenjao, samo ga kopirao sa C: na D: i kasnije ga opet vratio na C:. Na Internet-u sam nasao dosta stvari vezanih za ovu gresku, ali nista kao moj problem te sam primijetio da je ona uopstene prirode i da se ne javlja samo u Excelu ili Office paketima, vec i u drugim programima i to uglavnom nekako vezano za VB(A). Ukoliko imate nekih sugestija sta da pokusam bio bih vam zahvalan.
Hvala.
tyranBL
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

konislav

Član broj: 52073
Poruke: 520
62.220.220.*



+228 Profil

icon Re: [Excel]: Subscript out of range problem01.09.2006. u 01:27 - pre 187 meseci
Da pocnemo redom :

1. ko je napravio taj programcic ( aplikaciju )
2.ko je izvrsio instalaciju
3. kazes da je fajl bio u C: particiji
- dali je falj bio zaseban ili je bio u nakakvom folderu
znaci dali je bilo C:\ ime fajla .xls
ili je bilo C:\ ime foldera\ime fajla.xls
ako je u pitanju prvi oblik , znaci da je excel-ov dokument bio direktno snimljen ( ili instaliran u C:)
i po logici stvari ukoliko ne postoji nekakva zastita , pri samom kopiranju nazad na C , trebalo bi da radi .
ukoliko ima zastita objasnicu kasnije .

ako je u pitanju drugi oblik znaci da je fajl bio u nekakvom folderu , u tom slucaju treba da kreiras folder
sa tim imenom ( ime koje je bilo) i da u njemu iskopiras ( vratis ) dati fajl i normalno ako nema zastite proradice.
ako bude potrebno kreiranje foldera , moras paziti na pravilno ime i vrstu slova ( velika/ mala , kao i na razmak medju slovima ako ga je bilo ) .

U slucaju da postoji zastita imas nekoliko mogucnosti :

- da kontaktiras osobu koja ti je dala aplikaciju , pa da ti resi problem
- da udjes u VBA editor i da vidis dali ima nekakve zastite
ako je ima mozes videti ime fajla koje program trazi da bi radio i onda kreiras takav fajl . Medjutim ako
program trazi odredjeni fajl ali i nekakav zapis u njemu , nastace problem . Zato sto ces ti napraviti
trazeni fajl , ali je malo teze videti sta treba da se procita iz njega .
- moze jos nekoliko stvari ali o tome kad javis sta si od ovog resio .

- samo jos jedno pitanje : dali si mozda menjao naziv C particije ?
 
Odgovor na temu

Slobodan Trebovac
Banja Luka

Član broj: 40266
Poruke: 1088
*.teol.net.



+1 Profil

icon Re: [Excel]: Subscript out of range problem01.09.2006. u 01:55 - pre 187 meseci
Zorane, brate, hvala ti puno, uspio sam uz pomoc tebe da rijesim problem. Naime, prilikom prebacivanja fajla na D: zbog lakseg snalazenja ja sam mu promijenio naziv i snimio sam ga onako bez neke veze u neki folder i kad sam tako vratio na C: pojavio mi se problem o kojem i govorimo ovdje. Sad sam tom fajlu vratio stari naziv (na srecu, sjetio sam ga se) i stavio ga u folder cije ime i lokacija odgovaraju njegovoj prijasnjoj lokaciji i sve je proradilo, naravno ponajvise zahvaljujuci tebi. Ako ti nije problem da mi objasnis zasto je doslo do takve greske jer mi se to nikad nije desilo tj. da se Excel fajl na naki nacin referencira na lokaciju na kojoj se nalazi kao i na sam svoj naziv i naziv i putanju svog foldera. Jel tu macro igra kljucnu ulogu?
Jos jednom puno, puno hvala.
tyranBL
 
Odgovor na temu

konislav

Član broj: 52073
Poruke: 520
62.162.227.*



+228 Profil

icon Re: [Excel]: Subscript out of range problem01.09.2006. u 13:39 - pre 187 meseci
Nema problema , izvoli i drugi put. Sna znam reci cu . I meni su puno puta ovde pomagali ,
pa je i moja moralna obaveza da ja pomognem .
A sad idemo redom da ti pojasnim sta se desava i zasto je doslo do greske.
Macro je deo excela , koji je ustvari VB ( Visual Basic ) ili tacnije VBA ( deo VB za rad sa aplikacijama).
Za pisanje Macro-a ima dva nacina :
prvi - ukljucis snimanje i klikas ko excelu , on zapamti sta si radio i to zapise na sebi razumljiv nacin odnosno
u VBA obliku ( programski kod )
drugi nacin - da niz naredbi napises sam ( pisanje programskog koda ili programiranje )

U datom slucaju , ako je macro snimljen ondah je VBA sam zapisivao odakle je koji podatak uzet i gd se treba
zapisati . Pa je doslo do toga da je u programu pisalo , primer :
Uzmi podatak iz celije A1 koji se nalazi u knjizi ( ime knjige) na stranici ( ime stranice ) koji se nalazi na particiji
( ime particije ) u folderu ( ime foldera ) . Podatak koji si uzeo ( obradi ili samo iskopiraj ) i dobiveni rezultat
stavi u celiju ( i opet svi parametri koji su potrebni ) .
kako je sve ovo bilo zapisano kod tebe u programskom kodu ( macro -u ) , kad si ti prebaci dokument na neko
drugo mesto desilo se sledece .
Aktivirao si dati macro , on je pokusao da se izvrsi i sta se desava PRC , ne postoji takav dokument , nije gde treba da bude i normalno javi gresku .

Ovo je naj krace sto ti mogu objasniti , ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj .
 
Odgovor na temu

[es] :: Office :: Excel :: [Excel]: Subscript out of range problem

[ Pregleda: 2124 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.