Pa eto, postao sam srecni korisnik eBankinga kod Vojvodjanske banke.
Oprema: smartCard citac koji se povezuje na serijski port plus na PS/2 od tastature odakle uzima napajanje. Dobija se CD sa softverom.
Softver se sastoji od dva modula: dela za autonetifikaciju pomocu Smart karcice i samog softvera za platni promet. Instalacija je manje vise jednostavna.
Elekotronok poslovanje omogucava sve potrebne operacije: pisanje naloga, proveru, izmene, potvrdniivanje, elektronki potpis i na kraju izdavanje naloga. Uradjen je solidno. Ima zamerke uglavnom kozmeticke prirode. Solidno je resen i import/export podataka radi povezivanje sa knjigovodstenim programima. Taj deo je mogao biti i bolje uradjen ali i ovo je upotrebljivo.
Inace, softver je uradila slovenacka firma Halcom (
www.halcom.si) a koristi se jedinstven sistem za sve domace banke. To znaci da preko koje god banke da koristite platni promet, koristite isti softver. To mnogo olaksava stvari ukljucujuci i manipulaciju sa vise ziro racuna kod razlictih bankana iz istog programa.
Program se moze instalriati u personal i biznis verziji. Ova prva je namenjna za koriscenje na jednom racunaru i potpuno je samostalna. Moze se instaliratina vise racunara i na njima nezavisno korsititi sto je zgodno ako ste mobilni pa vam je potrebno da sa raznih mesta proveravate racune. Dovoljno je da sa sobom nosite citac i cd sa softverom pa cete sve moci da obavite sa bilo kog racunara.
Biznis verzija je namenjena za mrezni rad i sastoji se od servera i klijenata.
Program je dosta dobro osmisljen, ima sifranik banaka i sifarnik komitenata, omogucava pripremanje sablonskih naloga (za placanja koja se cesto ponavljaju), a novi nalog s emoze napraviti i jednostavnik kopiranjem vec izdatog naloga.
Sistem omogucava da vise korisnika ima pristup odredjenom racunu uz naravno nekoliko nivoa privilegija.
Za komunikaciju se koristi bilo koja Internet konekcija. Program se moze podesiti da sam upostavi konekciju, pokupi podatke i prekine vezu (ne radi se on line, nego se program samo na kratko poveze na net kada korisnik to zeli i tada izvrsi sva vec nalozena placanja i azurira stanje prema podacima na serveru banke). Internesantno je da ako je internet konekcija vec uspostavljena program ce je iskoristiti i nece je prekinuti.
Sve u svemu, zadovoljan sam. Ako neko ima nesto da pita, na raspolaganju sam.