Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

upoznavanje sa C++/CLI

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: upoznavanje sa C++/CLI

[ Pregleda: 2979 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

sendai

Član broj: 98530
Poruke: 65
*.adsl-mo.bih.net.ba.



Profil

icon upoznavanje sa C++/CLI01.08.2006. u 18:52 - pre 180 meseci
Totalni sam pocetnik u programiranju pa se unaprijed izvinjavam na mozda glupim pitanjima.
Znam da je Microsoft odbacio MFC i da prelazi na NET.platformu i da je C# dio te platforme.
Zanima me gdje je tu C++/CLI i da li ima velikih razlika u odnosu na standardni C++?
I je li C++/CLI dovoljan da se napravi kompletan program sa GUI-em?
Neki link na tutorial (ili vise njih) bi bio dobrodosao.

Hvala.
 
Odgovor na temu

kiklop74
Darko Miletić
Buenos Aires

Član broj: 78422
Poruke: 569
*.fibertel.com.ar.

Sajt: ar.linkedin.com/pub/darko..


+13 Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI01.08.2006. u 21:17 - pre 180 meseci
http://en.wikipedia.org/wiki/C++/CLI

http://msdn.microsoft.com/visu...ageheadlines/ecma/default.aspx

http://www.codeproject.com/managedcpp/cppcliintro01.asp

http://www.codeproject.com/managedcpp/#C%2B%2B%2FCLI

Procitaj sve na ovim linkovima i bice ti jasno
Tko leti vrijedi
 
Odgovor na temu

NrmMyth
Ivan Maček
Split

Član broj: 63456
Poruke: 849
*.cmu.carnet.hr.

Sajt: www.dump.hr


Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI02.08.2006. u 07:22 - pre 180 meseci
Definitivno punopravan sa C# i jos bolji!
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
*.hsd1.ma.comcast.net.



+6 Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI02.08.2006. u 11:31 - pre 180 meseci
Citat:
NrmMyth: Definitivno punopravan sa C# i jos bolji!


Kako se uzme. Visual Studio mnogo bolje podržava C# nego C++/CLI. Količina dokumentacije, primera i gotovog koda za C# je neuporedivo veća. U C#u se mogu pisati ASP.NET strane, za razliku od C++/CLI.

Dve velike prednosti C++/CLI su mogućnost pisanja "mixed assembiles" (mešan native i managed kod) i kompatibilnost sa C++om i samim tim mogućnost da se koriste mnogobrojne gotove C++ biblioteke.
 
Odgovor na temu

vladab
Vladimir Bašanović
Beograd

Član broj: 9512
Poruke: 498
194.106.174.*



Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI02.08.2006. u 16:19 - pre 180 meseci
Ako hoces da predjes na .net bolje se upoznaj sa c#. On je i pravljen za .net, dok je c++ samo adaptiran. Ako hoces bas c++, mislim da ti je bolje da batalis .net, vec da pogledas biblioteke kao qt, fltk, wxwidgets i slicno...
 
Odgovor na temu

NrmMyth
Ivan Maček
Split

Član broj: 63456
Poruke: 849
*.cmu.carnet.hr.

Sajt: www.dump.hr


Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI02.08.2006. u 16:37 - pre 180 meseci
Citat:
Dragi Tata: Visual Studio mnogo bolje podržava C# nego C++/CLI.

Volio bih da im se ta strategija malo promijeni. Ne shvacam sto ljudi vide u C++/CLi kao prijetnju.

Citat:
Dragi Tata: U C#u se mogu pisati ASP.NET strane, za razliku od C++/CLI.

Da to sam skroz zaboravio...

Citat:
vladab: Ako hoces da predjes na .net bolje se upoznaj sa c#. On je i pravljen za .net, dok je c++ samo adaptiran. Ako hoces bas c++, mislim da ti je bolje da batalis .net, vec da pogledas biblioteke kao qt, fltk, wxwidgets i slicno...

To je itekako tvoje osobno misljenje. .NET kao framework u globalu je danas vise nogo pozeljan.
 
Odgovor na temu

sendai

Član broj: 98530
Poruke: 65
*.adsl-mo.bih.net.ba.



Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI02.08.2006. u 18:59 - pre 180 meseci
Citat:
vladab: Ako hoces da predjes na .net bolje se upoznaj sa c#. On je i pravljen za .net, dok je c++ samo adaptiran. Ako hoces bas c++, mislim da ti je bolje da batalis .net, vec da pogledas biblioteke kao qt, fltk, wxwidgets i slicno...


@kiklop 74 hvala na linkovima.

Vec sam skinuo wxwidgets i instaliram biblioteke u VS express i u buduce ga mislim uciti.

Medjutim zanima me ta razlika izmedju C++/CLI i C#.Pretpostavljam da je C# bolji sto se tice Web-a.
Mene trenutno zanima izrada desktop aplikacija, dakle pitanje je koje su prednosti C++/CLI u odnosu na C#(ako ih ima)?

Molim neki link na tutorial o C++/CLI ako ga ima, dakle nesto konkretno od 'Hello World' programcica do najnaprednijih stvari(kao uostalom u mnogim tutorijalima o klasicnom C++-u).

I jos nesto, ovo me stvarno zanima, moze li se u C++/CLI isprogramirati i GUI programa?
 
Odgovor na temu

kiklop74
Darko Miletić
Buenos Aires

Član broj: 78422
Poruke: 569
*.fibertel.com.ar.

Sajt: ar.linkedin.com/pub/darko..


+13 Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI02.08.2006. u 20:47 - pre 180 meseci
Citat:
sendai: @kiklop 74 hvala na linkovima.

Vec sam skinuo wxwidgets i instaliram biblioteke u VS express i u buduce ga mislim uciti.

Medjutim zanima me ta razlika izmedju C++/CLI i C#.Pretpostavljam da je C# bolji sto se tice Web-a.
Mene trenutno zanima izrada desktop aplikacija, dakle pitanje je koje su prednosti C++/CLI u odnosu na C#(ako ih ima)?

Molim neki link na tutorial o C++/CLI ako ga ima, dakle nesto konkretno od 'Hello World' programcica do najnaprednijih stvari(kao uostalom u mnogim tutorijalima o klasicnom C++-u).

I jos nesto, ovo me stvarno zanima, moze li se u C++/CLI isprogramirati i GUI programa?


Nema na chemu.

Pogledaj ponovo one linkove. Imash i gomilu primera na linku za codeproject.

U c++ CLI moze sve sto moze i u ostalim .NET jezicima. Dakle moze i GUI. Ali to je domen patnje u koji ulazis.

Sintaksa je tako rogobatna da mi se zgadio za sva vremena kad sam jednom nesto radio.

Bolje uci C#.


Tko leti vrijedi
 
Odgovor na temu

NrmMyth
Ivan Maček
Split

Član broj: 63456
Poruke: 849
*.cmu.carnet.hr.

Sajt: www.dump.hr


Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI03.08.2006. u 07:35 - pre 180 meseci
Citat:
kiklop74: Sintaksa je tako rogobatna da mi se zgadio za sva vremena kad sam jednom nesto radio.

Pretpostavljam MC++ ne C++/CLI.

MC++ (C++/CLI) ti omogucava jednostavno povezivanje C/C++ koda se .NET-om. Ako volis STL onda je C/C++ tvoj odabir.

Vjeruj mi C++/CLI nije nimalo manje produktivan od C# niti je ista teze raditi s njime, to su samo pricice koje su sharpovci izmislili da bi mogli svoj jezik dici u nebesa.
Pripadnici drugih jezika su C++ sintaxu dosta gadili u povijesti, uglavnom bez razloga, glavni argument je bio u produktivnosti C++-a, ali to je i dan danas glupost i osobna stvar jer C++ nije nimalo tezi od drugih jezika - onome tko ga pozna.
Se te price su iznikle iz neznanja i predrasuda.
 
Odgovor na temu

kiklop74
Darko Miletić
Buenos Aires

Član broj: 78422
Poruke: 569
*.fibertel.com.ar.

Sajt: ar.linkedin.com/pub/darko..


+13 Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI03.08.2006. u 14:11 - pre 180 meseci
U stvaru u pravu si. To sto sam radio bilo je u VS 2002 u tzv. Managed C++ koji jeste odvratan. Sad vidim da su poboljsali sintaksu.

Onda stvarno nema nikakvog posebnog razloga da se ne radi u CLI. Stvar preferenicja.


Tko leti vrijedi
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
*.lionbridge.com.



+6 Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI03.08.2006. u 15:04 - pre 180 meseci
Priznajem da mi je nejasna ta opsednutost sintaksom. Svi C-oliki jezici imaju ružnu sintaksu, a stari MC++ nije ništa posebno inventivan u tom smislu. Od ljudi kojima "lepota" sintakse puno znači bih očekivao da uopšte ne koriste jezike kao što su C, C++, Java, Perl, C#...

 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4883
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+631 Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI03.08.2006. u 15:29 - pre 180 meseci
Ni meni nije jasno čemu tolika opsednutost sintaksom, kada to danas nije ni 1%
celokupnog 'problema'. Zapravo, danas je svaki programer suočen sa potrebom da
poznaje i sijaset drugih sintaksi (sql, html, php, ...) da bi dovrsio svoj kod. Lično
sam morao da usavršim i Pascal Script zbog InnoSetup-a.

Poslednji put kad je sintaksa po meni bila znacajna su oni interpreterski BASIC-i, i
mozda vreme kada brzine procesora nisu bile velike pa je "višak interpunkcije" C-olikih
jezika bio dobrodosao parserima da lakse (brze) samelju fajlove.

Kamo lepe srece kada bi sva muka bila sadrzana u sintaksi.
 
Odgovor na temu

kiklop74
Darko Miletić
Buenos Aires

Član broj: 78422
Poruke: 569
*.fibertel.com.ar.

Sajt: ar.linkedin.com/pub/darko..


+13 Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI03.08.2006. u 22:39 - pre 180 meseci
Nije to opsednutost sintaksom, ali ako vec treba da kucam u nechemu x sati bar nek se pishe pregledno. Mada na kraju krajeva i to je sve stvar ukusa.

Tko leti vrijedi
 
Odgovor na temu

NrmMyth
Ivan Maček
Split

Član broj: 63456
Poruke: 849
*.cmu.carnet.hr.

Sajt: www.dump.hr


Profil

icon Re: upoznavanje sa C++/CLI04.08.2006. u 07:47 - pre 180 meseci
Neka C-olike sintaxe!!
Zivce mi je iskopao C# sa dot-operatorom... sta je to uopce ispred tocke... value, ref type ili namepace?!
To je tako jasno kod C++/CLI (MC++) i s njegova 3 operatora [ ::, ->, . ]
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: upoznavanje sa C++/CLI

[ Pregleda: 2979 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.