Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Ponisteno resenje Antimonopolske komisije

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Ponisteno resenje Antimonopolske komisije

[ Pregleda: 2320 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Info ISP-YU

Član broj: 5952
Poruke: 20
*.bitsyu.net

Sajt: www.isp.org.yu


Profil

icon Ponisteno resenje Antimonopolske komisije27.01.2003. u 23:07 - pre 209 meseci
http://www.beograd.com/telekom...eSMPUT230103-Visnet/index.html

Resavajuci u drugostepenom postupku, koji je Visnet d.o.o. pokrenuo protiv Telekoma Srbija a.d. zbog zloupotrebe monopolskog polozaja, Savezno ministarstvo privrede i unutrasnje trgovine ponistilo je prvostepeno resenje Antimonopolske komisije.

Prvobitnim resenjem, koje je sada ponisteno, Antimonopolska komisija je novembra prosle godine de facto dala za pravo Telekomu Srbija da svoj problematicni monopol nad fiksnom telefonijom prosiri i na oblast Interneta. Tim apsurdnim resenjem, nezabelezenim u analima slicnih institucija u svetu, Antimonopolska komisija je ne samo prekoracila svoja zakonska ovlascenja, vec je i delovala suprotno osnovnim nacelima svog postojanja: opravdavala je pokusaj uspostavljanja monopola u oblasti u kojoj ga do tada nije bilo.Saopstenje Visneta

Ponistavajuci resenje Antimonopolske komisije u drugostepenom postupku, Savezno ministarstvo privrede i unutrasnje trgovine jasno je pokazalo svoje opredeljenje za princip vladavine prava i evropsku orijentaciju.

Nastojanje Telekoma Srbija da spreci prodor savremenih informacionih tehnologija i telekomunikacija raznim samovoljnim zabranama i neizvrsavanjem pravosnaznih sudskih i upravnih resenja, enormnim povecanjem cena i zalaganjem za retrogradna zakonska resenja, suprotna regulativi u Evropi i svetu, unapred je osudjeno na neuspeh. Takvi postupci, medjutim, nanose neprocenjivu stetu gradjanima i privredi ove zemlje, a ostavljaju i trajne negativne posledice. Pre svega, time se upucuje signal investitorima da u zemlji ne mogu racunati na osnovnu pravnu sigurnost.

Ljudi na celu Telekoma Srbija moraju buducnost ovog preduzeca da sagledaju u uslovima u kojima nece postojati monopol, vec otvoreno trziste. Iznad svega, oni moraju da postuju pravni poredak u ovoj zemlji, umesto sto ga vec mesecima izvrgavaju podsmehu.
 
Odgovor na temu

Info ISP-YU

Član broj: 5952
Poruke: 20
*.bitsyu.net

Sajt: www.isp.org.yu


Profil

icon Re: Ponisteno resenje Antimonopolske komisije28.01.2003. u 23:30 - pre 209 meseci
TEKST RESENJA


SAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA
SAVEZNO MINISTARSTVO PRIVREDE I UNUTRASNJE TRGOVINE

Broj 1746/2

23.01.2003.
Beograd

Savezno minustarstvo privrede i unutrasnje trgovine, resavajuci po zalbi preduzeca VISNET iz Beograda izjavljenoj protiv resenja Antimonopolske komisije br. 3/0-01-0006/2002-15 od 19.11.2002., na osnovu clana 6. tacke 4. Antimopolskog zakona ("Sl. list SRJ" br. 29/96), a u vezi sa clanom 232. stav 2. Zakona o opstem upravnom postupku ("Sl. list SRJ" br 33/97)" donosi

R E S E NJ E

NISTI SE resenje Antimonopolske komisije br. 3/0-01-0006/2002-15 od 19.11.2002 godine i predmet vraca prvostepenom organu na ponovni postupak.

O b r a z l o z e nj e

Prvostepenim resenjem Antimonopolska komisija je utvrdila da je preduzece "VISNET" d.o.o. iz Beograda pruzanjem usluga prenosa glasa do krajnjeg korisnika uz delimicno koriscenje javne telefonske mreze zadiralo u domen fiksne telefonije tj. eskluzivnog prava na pruzanje usluga fiksne telefonije koje preduzece za telekomunikacije "TELEKOM SRBIJA"" a.d. iz Beograda ima do 2005. godine. Takodje je utvrdjeno da "TELEKOM SRBIJA"" iskljucenjem iz saobracaja iznajmljenih kapaciteta od preduzeca VISNET d.o.o. iz Beograda u smeru ka javnoj telefonskoj mrezi (odlazni saobracaj od iznajmljenih uredjaja ka mrezi Telekoma Srbija) nije zloupotrbilo monopolski polozaj. Cinom iskljucenja preduzecu VISNET nije ukinuta mogucnost koriscenja iznajmljenih E1 uredjaja, vec je samo onemogucen pristup javnoj telefonskoj mrezi u svrhu prenosa glasa do krajnjeg korisnika uz delimicno koriscenje javne telefonske mreze, niti mu je onemogucen rad kao internet provajderu.

Zalilac je blagovremeno izjavio zalbu u kojoj navodi da je bez obrazlozenja "Telekom" Srbije zaliocu ukinuo svaku mogucnost koriscenja E1 uredjaja i time u celosti onemogucio poslovanje preduzeca, kao i pruzanje usluga trajnim korisnicima, odnosno njihovim pretplatnicima i gradjanima Jugoslavije. Takodje, zalilac istice da se radi o namernom iskljucenju koje je usledilo kao rezultat zloupotrebe monopolskog polozaja. Takodje se navodi da je netacno da je preduzece "Telekom" iskljucio iznajmljene uredjaje zalioca samo u smeru ka javnoj telefonskoj mrezi. Dalje se u zalbi navodi da je Antimonopolska komisija izvrsila kontrolu u preduzecu "Telekom" i pribavila misljenja drugih organa na osnovu kojih nije merodavno resila ovu upravnu stvar. Zalilac osporava kompletno resenje Antimonopolske komisije i predlaze da drugostepeni organ zalbu usvoji i ponisti prvostepeno resenje.

Savezno ministarstvo privrede i unutrasnje trgovine razmatralo je zalbu i ozalbeno resenje i ostale spise predmeta i naslo da je valjalo odluciti kao u dispozitivu.

Prema clanu 232. stav 2. Zakona o opstem upravnom postupku, uvidom u spise predmeta utvrdjeno je da prvostepeni organ nije ispitao sve validne cinjenice i okolnosti koje su bitne za resavanje ove upravne stvari. U ponovnom postupku prvostepeni organ ce kao jedno od najvaznijih dokaza zatraziti od Saveznog ministarstva saobracaja i telekomunikacija obrazlozenje njihovog misljenja br.
10/1-01-067-2002-002 od 01.11.2002. godine koje je samo u jednoj recenici konstatovalo da se "prenos glasa koriscenjem Internet Protokola vrsi delom i kroz mrezu 'Telekoma' Srbije i na taj nacin zadire u ekskluzivno pravo na pruzanje usluga u fiksnoj telefoniji 'Telekoma' Srbije". S obzirom da zalilac osporava sve navode u resenju prvostepenog organa to je potrebno da prvostepeni organ pribavi i druge dokaze u skladu sa odredbama Antimonopolskog zakona.

Tek posto postupi po primedbama ovog resenja, odnosno dopuni postupak na koje se u istom ukazuje, prvostepeni organ donece novu obrazlozenu odluku uz primenu odgovarajucih propisa.

Na osnovu iznetog odluceno je kao u dispozitivu.
Ovo je resenje konacno u upravnom postupku.

Dostavljeno:
- zaliocu
- Antimonopolskoj komisiji
- "Telekom" Srbija
- pisarnici i arhivi

SAVEZNI MINISTAR
Petar Trojanovic
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Ponisteno resenje Antimonopolske komisije

[ Pregleda: 2320 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.