Citat:
Daddy je napisao:
Photoshop/GIMP:
Mozda i ima slicnosti, ali prava moc Photoshopa je u pluginima. Doduse placaju se, odnosno bar bi se trebalo platiti!
Slozio bih se da si sad izrekao totalnu glupost.
Dokaz:
Pretpostavimo da si u pravu, da je prava moc Photoshop-a u plugin-ima. Medjutim, i GIMP podrzava plug-ine i to mnogo bolje i fleksibilnije, podrzava usput i razne skript jezike, sto znaci da mozemo praviti svoje jednostavne plug-ine (i cak pozivati druge plug-ine iz njih samih). Prema tome, GIMP je mocniji od Photoshopa u polju u kojem je prava moc Photoshopa. Prema tome, GIMP je bolji od Photoshopa.
E sada, tvrdnja koja se dobije iz toga sto si ti izjavio je da je GIMP bolji od Photoshopa. Sa tim se cak ni ja ne slazem. GIMP je u necemu bolji od Photoshopa, a u necemu losiji. Recimo, upravo primer plug-ina ti je strana gde je GIMP mnogo mocniji zato sto je otvoreniji, a Photoshop ima bolji "history" mehanizam.
Ali sva ova poredjenja nisu vise toliko bitna za funkcionalnost ovih programa (sve se moze uraditi i sa slabijom podrskom za plug-inove, ili sa obicnim undo, umesto mocnog "history"), i zbog toga to vezuje korisnika samo zbog njegove navike. Svaki od ovih programa je odlican, i prema tome ispravno je koristiti bilo koji sto se tice njihovih kvaliteta, ali GIMP je opensource.
E sada da izbegnemo flame, nije potrebno da bilo ko ko nikada nije probao GIMP, vec samo radio u Photoshopu daje komentare o tome kako je Photoshop bolji i slicno. Gojko je lepo istakao jednu vecu manu GIMP-a, i vidi se da je probao da uradi nesto u njemu. Ali neko ko je mozda samo startovao GIMP (ako i to) i video interfejs drugaciji od Photoshopa i nije znao sta da radi, taj ne sme sebi da dozvoli da komentarise, ili sto je jos gore poredi.
Ja sam koristio oba, i moram konstatovati da GIMP na Windows-u jos ne radi bas najsrecnije (ali mislim da je to vise zbog loseg porta GTK-a, nego samog GIMPa), dok GIMP na SUS,BSD,POSIX sistemima ne samo da moze da konkurise Photoshopu (ako bi i postojao za ove platforme), vec je i u mnogim aspektima i bolji.
Toliko.
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.