Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoc oko delociranja memorije

[es] :: C/C++ programiranje :: Pomoc oko delociranja memorije

[ Pregleda: 3098 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Nibble

Član broj: 63173
Poruke: 302
*.dlp4.bih.net.ba.



+1 Profil

icon Pomoc oko delociranja memorije17.06.2006. u 17:00 - pre 202 meseci
Pomoc oko delociranja memorije

Pravim evo irc client i odmah na pocetku problemi.Da li je potrebno delocirati memoriju koju sam
alocirao sa malloc?Pokusavam da delociram ali se javljaju greske i program puca.
Pejstovo sam samo kljucni dio.

Code:

// part sam deklarisao kao char *part[128]; 

 while(1) //l00p 4ever :)
 {
  memset(buffer,0,256);
  valid=frecv(sock,buffer,sizeof buffer,0);
  z = 0; //ovo je int
  x = 0; //kao i ovo
  
//  if (valid<=0) break;
  printf("%s\n",buffer);

  for(i = 0;i < sizeof (buffer);i++)
  {
    if(buffer[i] == ' ' || buffer[i] == '\n' || buffer[i] == '\r')
    {
      if((i++ - z) < 127)
      {
        part[x]  = malloc((i-z) * sizeof(char));
        
        fstrcpyn(part[x],&buffer[z],i-z);

        if(part[x][0] == ':')part[x]++;
        
        fstrcpy(who,part[0]);
        z = i;
        x++;
      }
            }
        }
    }


//for(i = 0;i < x;i++) //
//free(part[x]);       //Zbog ovog dijela dodje do pucanja programa
 
Odgovor na temu

[email protected]
Zarko Bulatovic
H1 Telekom, UNIX Systems Engineer
Split, Spinut

Član broj: 29849
Poruke: 443
*.cmu.carnet.hr.



+25 Profil

icon Re: Pomoc oko delociranja memorije17.06.2006. u 19:42 - pre 202 meseci
Uvijek moras dealocirat memoriju. Sve bi trebalo bit u redu sa free(); rutinom na dnu koda, i ostalo mi se cini prilicno u redu, dio sa alociranjem i kopiranjem znakova. Moguce je jedino

Code:

if(part[x][0] == ':')part[x]++;


da radi ovog rucnog ikrementiranja u iducoj iteraciji petlje jedan u nizu blokova ostane nealociran, pa ce naravno na dealokaciji puknut program kad dodje do njega. Mozda je ovo i OK, nemam sad bas vremena izanalizirat ovaj kod, ali mi se ovo cini kao jedini potencijalni problem.
[12:33am] <alek> deca od 3-5 godina prvi spoznaju ljubav bozju :)


Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.

A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.
 
Odgovor na temu

n1tr0
Freelance
Cortanovci / NS

Član broj: 55279
Poruke: 465
80.93.231.*

Sajt: grubicv.iz.rs


+2 Profil

icon Re: Pomoc oko delociranja memorije17.06.2006. u 20:12 - pre 202 meseci
Nisam bas obracao paznju na code, ali mi je odmah to dole sta si napisao zapalo u oko. Zar ne bi trebalo umesto x da stoji i:
Code:

for(i=0;i<x;i++)
free(part[i]); 

Do pucanja dolazi jer polusavas osloboditi memoriju koju si malopre oslobodio pa je samim tim i slobodna.
Ovde ti i oznacava niza part, dok ti je gore islo x kao clan niza, pa te verovatno to zbunilo...
 
Odgovor na temu

Nibble

Član broj: 63173
Poruke: 302
*.dlp418.bih.net.ba.



+1 Profil

icon Re: Pomoc oko delociranja memorije17.06.2006. u 22:23 - pre 202 meseci
da da upravu si brate i sad sve fercera :).Hvala za ispravku.
 
Odgovor na temu

Nibble

Član broj: 63173
Poruke: 302
*.dlp370.bih.net.ba.



+1 Profil

icon Re: Pomoc oko delociranja memorije18.06.2006. u 17:26 - pre 202 meseci
Opet ja i opet problemi.Ista greska isto sve.

Code:


//Sada sam part deklarisao kao **part

while(1)
{
y=0;
z=0;
j=0;

memset(buffer,0,512);

valid=frecv(sock,buffer,sizeof(buffer),0); //smjestam u buffer primljene podatke od servera

printf("%s<-|\n",buffer); //ispisujem

if(valid<=0)break; //ako nije uredu prekini

for(i=0;i<valid;i++) //slovo po slovo pregledanje
{
if(buffer[i]==' '|| //provjera karaktera
buffer[i]=='\r'  ||
buffer[i]=='\n'   )
{
y++; 
fstrcpyn(command,&buffer[z],i-z+2); //kopiraj u char command[256]

part=NULL;
part=(char*)realloc(part,y*sizeof(char)); //alociraj bajt vise nego prosli put 
part[j]=(char*)malloc((strlen(command)+1)*sizeof(char)); //napravi kolonu
    
strcpy(part[j],command); //kopiraj je

printf("part[%d]-%s\n",j,part[j]); //isprintaj

z=i; //z = pozicija gdje je nadjen karakter
j++; // 
}
}

//for(i=0;i<j-1;i++)free(part[i]); 
//oslobodi citavu matricu i 
//ovdje dodje do greske kad ovo stavim u kod 

free(part); //oslobodi i ovo radi

}

Evo slikice
 
Odgovor na temu

Mali Misha
Mihajlo Anđelković
NBGD

Član broj: 79396
Poruke: 379
*.powernet.bg.

ICQ: 195487525
Sajt: cpptea.com


+1 Profil

icon Re: Pomoc oko delociranja memorije18.06.2006. u 18:00 - pre 202 meseci
Citat:
part=(char*)realloc(part,y*sizeof(char));

Nije li part sa dve zvezdice?
Mlsim da bi ti i strdup bio od pomoci.

Kako bi bilo da postujes ceo kod kao attachment pa da ti neko popravi sta treba?
Ipak se ++uje.
 
Odgovor na temu

Nibble

Član broj: 63173
Poruke: 302
*.dlp103.bih.net.ba.



+1 Profil

icon Re: Pomoc oko delociranja memorije18.06.2006. u 19:18 - pre 202 meseci
Uredu evo kod.Nemogu koristiti strdup posto mogu koristiti samo API funkcije.Mislis da ne bi bilo lakse parsovati string sa strtok :) i postaviti to u part?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Mali Misha
Mihajlo Anđelković
NBGD

Član broj: 79396
Poruke: 379
*.powernet.bg.

ICQ: 195487525
Sajt: cpptea.com


+1 Profil

icon Re: Pomoc oko delociranja memorije18.06.2006. u 22:23 - pre 202 meseci
Ok. Mislim da sam te razumeo. Ja bih ovo lično uradio sa listom, ali ako to ostavim po strani...

- Znači na početku imaš brojače j = 0; i z = 0;
- Mislim da nema potrebe za memset(buffer,0,512); jer ćeš dužinu stringa dobiti po izvršavanju recv, pa lako možeš da upišeš NULL na kraj ako je potrebno.

- Koliko vidim, nakon toga sledi jedan for sa brojačem i u kome deliš dobijeni string na reči, i koji ima jedan if, koji kontroliše praznine. Ovde bi bila mogića upotreba isspace(buffer[ i ]), ali to je manje bitno.

- Unutar for koristiš j i z za beleženje pozicija početka reči i mesta na kome se prethodno stalo. Možda nije najsrećnije ukoliko se traže tačno kraj i početak reči.

- Recimo da fstrcpyn(command,&buffer[z],i-z+2); radi šta treba. (ne preuzimam odgovornost)
- Nakon toga si imao jedan part = NULL, što bi potpuno odseklo sve što je part nosio pre toga, znači briši. Njemu sledi proširivanje part za jednu ćeliju part = (char**)realloc(part,(j+1) * sizeof(char*));.
- Na to mesto se prepisuje najnovija reč:

part[j] = (char*)malloc((strlen(command)+1) * sizeof(char));
strcpy(part[j],command);


- Beleženje nove završne pozicije sa z = i; i uvećavanje broja reči u part za jedan sa j++;.

To bi trebalo da radi. Pri oslobađanju bi trebalo prvo obrisati unete linije sa

Code:
for(i=0;i<j;i++)
{
  free( part[i] );
}


a potom i sam koren sa free(part);

Baci pogled na primer.
Ipak se ++uje.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Nibble

Član broj: 63173
Poruke: 302
*.dlp182.bih.net.ba.



+1 Profil

icon Re: Pomoc oko delociranja memorije18.06.2006. u 22:54 - pre 202 meseci
To sam memset sam koristio da mi je lakse procitati sta server posalje.
Hvala ti Mishko od srca sto si izdvojio vrijeme da mi pomognes i sve radi ko ludo.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Pomoc oko delociranja memorije

[ Pregleda: 3098 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.