Da, to je mladji brat Ubuntua, tako da vecina stvari koje vaze za Ubuntu vazi i za Kubuntu. Prvo ga nije bilo, pa su ljudi govorili 'Ko hoce Ubuntu sa KDE moze to da skine sa neta i sam instalira' ali je kasnije postao samostalan (uslovno) i sad moze da se skine odmah gotov. Cak sta vise, Ubuntu tim je napravio i laksu verziju, za slabije masine - Xubuntu:
... is a Linux distribution based on Ubuntu. Unlike its parent, however, Xubuntu uses the light-weight XFce desktop environment and is optimised for lower-end machines. The distribution includes only GTK+ applications where possible.
Tako da sve u svemu imas 4 rodjena brata iz te familije:
Ubuntu
Kubuntu
Edubuntu
Xubuntu
Dok sam pisao odgovor, stigao je tvoj odgovor, u kome kazes i sledece:
Citat:
Ova pitanja postavljam ne kao neki duduk koji hoce da ga instalira, nego ako se ukaze potreba da zna u kojoj meri i kojoj prilici da ga preporuci, odnosno instalira na neki racunar.
Prvo, tesko da ce ti neko sve to reci, prilicno trazis. Drugo, cak i da ti kaze, pitanje je da li bi se ti slozio sa njegovim stavom i onda ces doci u situaciju da nekome preporucis nesto, u sta nisi siguran. Zbog toga postoje razni prikazi i osvrti na netu, pa citas, u srazmeri sa poverenjem prema autoru. Licno sam stanovista da ne mozes da preporucujes distribuciju koju nisi instalirao i prilicno isprobavao.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!