Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoc pri news systemy :)

[es] :: PHP :: Pomoc pri news systemy :)

[ Pregleda: 3304 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

01011011
Avanade
CHICAGO, USA

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.in.us.prserv.net

ICQ: 45747235
Sajt: www.snailtrail.net


+2 Profil

icon Pomoc pri news systemy :)21.11.2002. u 07:44 - pre 217 meseci
Evo ovako radim neki web sajt u php, mislim moj web sajt u php, i pisem svoje stvari mada sam dosad mogao da skinem sve sa hotscripts.com i da zavrsim posao, ali eto hocu da je moje da znam da je moje i da se ponosim, ali zaglavio sam na nekim sitnim pitanjima koje mi mozete mozda odgovoriti...

evo ovako na index stranici ce da se prikazuju vesti i one se prikazuju yuhuuuuu, sve je super, samo sto bi iste vesti trebale da se nalaze i u posebnim kategorijama. E sad, ako imam npr. muzika, filmovi, sport.php its itd, na njima da se prikazuje samo ta.... joj sad sam se sjetiohehehe
ne treba mi za to pomoc, ali evo jos jedno...

Kako da iscrtam samo 5 rekorda na prvoj stranici pocetnoj gde su sve kategorije grupisane, da li da promenem kod while statementa da samo stavim while($result < 5) {
ili nekako drugo...
nemojte mi zamjeriti ako nesto niste razumili, radim ovaj web sajt nocima :)
 
Odgovor na temu

01011011
Avanade
CHICAGO, USA

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.in.us.prserv.net

ICQ: 45747235
Sajt: www.snailtrail.net


+2 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)21.11.2002. u 08:03 - pre 217 meseci
Evo u cemu je glavni problem i u cemu mozete da mi pomognete :)

Code:

<?php
/* Ovaj program tjera vjesti u bazu */
$db = mysql_connect("localhost", "root");
mysql_select_db("ludakuca", $db);

$sql = "select * from vesti order by 'novosti_id";

$result = mysql_query($sql);
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
print("<table><tr><td><b>");
printf("%s</b></td></tr>\n", $row["naslov"]);
printf("<td>Napisano: %s\n", $row["datum"]);
printf("<br>Od Strane: <a href=\"mailto:%s\">%s</a><br>\n",
$row["mail_autora"], $row["ime_autora"]);
printf("%s</td></tr></table>\n", $row["tjelo"]);

?>


E sada treba da napraivm da zadnje novosti idu na vrh stranice... :(, da li neko zna, nemam vremena da lutam po php.net, i mysql.org sajtu...

I druga stvar je da napravim samo da se 5 rekorda pojavi na pocetnoj stranici...za sada nisam napravio kategoriju. Ali to uskoro :)

Go! X: koristi CSS za formatiranje ispisa...

[Ovu poruku je menjao Go! X dana 21.11.2002. u 15:55 GMT]

[Ovu poruku je menjao Go! X dana 21.11.2002. u 15:56 GMT]
 
Odgovor na temu

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
*.verat.net



+10 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)21.11.2002. u 11:06 - pre 217 meseci
1. Stavi DESC iza order by uslova

2. Stavi LIMIT 5 na kraj upita



iliti


select * from vesti order by novosti_id desc limit 5

 
Odgovor na temu

01011011
Avanade
CHICAGO, USA

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.cisit.calumet.purdue.edu

ICQ: 45747235
Sajt: www.snailtrail.net


+2 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)21.11.2002. u 18:35 - pre 217 meseci
Hvala...
Hocu, hvala go x isto a predlog, ovo je sve sad samo u probnom periodu tako da ima dosta prom,ena da se obavi :)

Normalno da ce ici CSS :)
 
Odgovor na temu

01011011
Avanade
CHICAGO, USA

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.cisit.calumet.purdue.edu

ICQ: 45747235
Sajt: www.snailtrail.net


+2 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)21.11.2002. u 18:46 - pre 217 meseci
Da ali kako da napravim da mi pokaze najsvezije vesti na pocetnoj strani sad???kontas..
 
Odgovor na temu

dwarf
Beograd, Srbija

Član broj: 1328
Poruke: 336
*.yubc.net



Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)21.11.2002. u 18:53 - pre 217 meseci
Imas dva nacina:

1. Ako ne skladistis i vreme postovanja vesti (sto bas i nije pametno), onda ih sortiras po ID koloni (primarnom kljucu) "otpozadi", dakle:
Code:

$sql = "SELECT polja FROM table ORDER BY ID DESC";


2. Ako unosis datum, onda ih sortiras po datumu "otpozadi" (recimo da ti je polje u kome cuvas datum "DatumUnosa"):
Code:

$sql = "SELECT polja FROM tabela ORDER BY DatumUnosa DESC";


Kao sto vidis, ideja je slicna, samo se kolona po kojoj sortiras razlikuje. Nadam se da ti je ovo pomoglo.
 
Odgovor na temu

01011011
Avanade
CHICAGO, USA

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.cisit.calumet.purdue.edu

ICQ: 45747235
Sajt: www.snailtrail.net


+2 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)21.11.2002. u 20:19 - pre 217 meseci
Sve je to meni jasno, i sve to kontam ali ima jedna stvar koja me zeza...

Na pocetnoj strani kada uradim sa order by ID, kod mene je to Naslov_id, ja sam stavio samo da mi pokaziva 5 novih vesti, tako da posto je novosti_id auto_increment, pokaziva onda samo novosti_id=1, 2,3,4,5 i nista vise, tako da nove novosti se ni ne vide...
kontas... Meni treba da mi pokazuje od nazad...
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)21.11.2002. u 20:33 - pre 217 meseci
ja te ne kapiram:

SQL za mysql_query je: SELECT FROM novosti ORDER BY Novosti_Id DESC LIMIT 5

Ovo će ti sortirati "otpozadi" po Novosti_ID i uhvatiti zadnjih 5. Posle prođeš sa while($novost=mysql_fetch_array($query)) { /* */} i to je to.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

01011011
Avanade
CHICAGO, USA

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.in.us.prserv.net

ICQ: 45747235
Sajt: www.snailtrail.net


+2 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)22.11.2002. u 00:35 - pre 217 meseci
Bas se broker pravi pametan :)

Evo ovako uradjeno je to DESC LIMIT 5, I prikaze 5 postova ali ne 5 zadnjih, kontas.

Ustvari radi mi, postavlja nove postove na vrh, ali samo na mom local kompijuteru ne na serveru ???

Ne kontam zasto..

Dajte ljudi pomagajte, stvarno ne znam u cemu je problem, isti code koristim i na localhost, i na serveru i na serveru nece da radi a na localhost hoce ???

What a hell??
 
Odgovor na temu

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
*.verat.net



+10 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)22.11.2002. u 11:12 - pre 217 meseci
Ako ti NOVOSTI_ID nije Integer, autoincrement onda ga postavi da to bude ili uvedi datumsko polje kao sto ti je covek lepo predlozio.

 
Odgovor na temu

01011011
Avanade
CHICAGO, USA

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.in.us.prserv.net

ICQ: 45747235
Sajt: www.snailtrail.net


+2 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)23.11.2002. u 09:34 - pre 217 meseci
Izvini broker sto sam te prozvao, moja je totalna greska, jer mi se baza koju sam napravio na serveru razlikuje od ove na localhost, jer sam na serveru nazvao naslov_id kao broj_vesti, i zato nije radilo... Izvinjavam se :)

Hvala na pomoci dog.
 
Odgovor na temu

01011011
Avanade
CHICAGO, USA

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.in.us.prserv.net

ICQ: 45747235
Sajt: www.snailtrail.net


+2 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)12.12.2002. u 07:37 - pre 216 meseci
A sad bih da dodam jedno 4-5 kategorija...
kako to da izvedem...
nesto mi ne radi, kad pokusam onda svaku novost koju dodam doda 4 puta za svaku kategoriju ...


Da li neko ima resenje.
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)12.12.2002. u 14:15 - pre 216 meseci
pa ubaciš još jedno polje u strukturu baze na primer kategorija. onda dodaješ unos sa tim poljem. Posle za prikazivanje postaviš upis "SELECT * FROM vesti ORDER BY Novosti_ID DESC WHERE kategorija='novosti na sajtu' LIMIT 0,10" na primer
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

01011011
Avanade
CHICAGO, USA

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.in.us.prserv.net

ICQ: 45747235
Sajt: www.snailtrail.net


+2 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)15.12.2002. u 15:54 - pre 216 meseci
Mislis da ne pravim novu tabelu za kategorije...?

I imam jos neko pitanje,
citao sam u jendoj knjizi sto sam skinuo sa interneta i pise da je veoma nesigurno da ljudi mogu da unesu sta hoce u formu, zato sto nisam radio check za korektan input...

Druga stvar sto sam skontao ali ne razumijem kako neko moze da uhakuje u moju bazu podataka preko promjenjivih koje sam ja kreirao, jer pise d ane valja kada se na html stranici vidi koja je promenjiva koriscenja i da je lako na osnovu toga da se napravi neka slicna forma i ubace bulozne informacije.. Najbolje resenje za ovo bi bilo $HTTP_POST_VARS['email'] ??

Nisam bas to shvatio pravo?
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: Pomoc pri news systemy :)15.12.2002. u 17:37 - pre 216 meseci
za ovo drugo, ok, ja vidim HTML, ja napravim istu formu, ali da bih ubacio tu formu u tvoju mysql tabelu moram da imam i konekciju ka bazi, tj tvoj user i pass, a to naravno nemam.

Za ovo prvo, pa to su funkcij(a)e koje html kod pretvaraju u plaint text. Pogledaj pod Strings Functions u manual-u.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Pomoc pri news systemy :)

[ Pregleda: 3304 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.