Postoji literatura u vezi sa "magnećenjem" vode,
Izvori zdrave hrane (proizvodnja hrane bez upootrebe pesticida, insekticida, herbicida, veštačkih đubriva ...) autora Rade Stevanović i Dragutih Vicanović iz 1988. god.
Nego da ne dužim, ja sam probao i video da radi tj. da u vodi više skoro i nema kamenca pa rekoh da to podelim sa forumašima.
Pre desetak godina došao sam do gore navedene knjige i tada nisam bio nešto zainteresovan, ali sa reklamama za magnetne narukvice, magnetizatorima vode, pade mi na pamet da iskoristim magnete sa zvučnika i tako sam ih postavio ispred hidrofora u selu koje je poznato po lošoj vodi. Ovom eksperimentu je išo na ruku i visok nivo podzemnih voda.
Eksperiment je u potpunosti uspeo, jer je drastična razlika samo u boji vode posle nekoliko dana i količini kamenca. U "namagnetisanoj" vodi nema kamenca. dok je u kontrolnom primeru voda dobila bledo žutum boju i bila prepuna belih ljuspica kamenca, sa protekom vremena, stvar je bila sve gora.
Ko ne veruje neka proba da postavi dva jaka magneta iz zvučnika, da pre i posle toga natoči po 1/2 l vode i da ih ostavi na suncu i povremeno prati promene. Još bolje je ako to uradi sa vodom koja nije iz gradskog vodovoda nego iz nekog bunara, za koji se pouzdano zna da voda nije dobra.