Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?

[es] :: PHP :: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?
(Zaključana tema (lock), by boccio)

[ Pregleda: 2386 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zrnoo
Vukašin
dizajn, programiranje
Beograd

Član broj: 73204
Poruke: 312
..AT.HighSpeedADSL.beotel.net.

ICQ: 56375637
Sajt: www.Tjuner.com


Profil

icon Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 11:17 - pre 198 meseci
Pazi ovo ... zamislite da postoji php skript koji na pocetku prihvata sintaksu "page" koju saljem putem adrese sa prethodne web strane (www.mojsajt.com.detalj.php?page=3 ), i taj deo koda naravno ide na pocetku skripte ovako .... $page=$_GET['page']; i onda se nastavlja kod i dolazi do funkcije koja sledi

----------------
function guestbook_form(){
print '<form name="sign_guestbook_form" method="post" action="">
<br>
Author:
<input type=text size=40 name=author><br>
<br>
E-mail:
<input type=text size=40 name=mail><br>
<br>
Text:<br>
<textarea cols=60 rows=10 name=text></textarea><br>
<input type="hidden" name="write_guestbook" value="true">
<input name="sign_guestbook_form_submit" type="submit">
<input name="reset_guestbook_form" type="reset">
</form>';
}
----------------------

e sada kako ja da dodam tu jos jednu liniju koja treba da posalje ovu sintaksu sa pocetka koda "$page" ...znam da ide nesto ovako - ali konkretno ovaj primer ne moze jer sam ja vec u php kodu pa nemogu da koristim <?p....<input type = "hidden" value = "<?php echo $_POST['$page']; ?>" name = "page">

znaci sta bi trebalo da pise tamo u value= da bi mi on tu upisao $page sa pocetka koda koji sam prihvatio sa prethodne strane (url) ????
Znaci ceo ovaj kod i funkcija se nalazi u jednom php skriptu!

molim za pomoc...ja sam pocetnik !

poz
 
0

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.dynamic.sbb.co.yu.



+256 Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 11:43 - pre 198 meseci
Koristi konkatenaciju stringova (ako se to bese tako kaze)....
mislim konkretno na:
$imeprezime = $ime . $prezime;
ili
$imeprezime = 'Ime ' . $ime . 'Prezime '.$prezime;

Primeni to na tvoj string
'<form name="sign_ .... itd itd
gde ces ga u jednom trenutku prekinuti, ubaciti $page i nastaviti strnig...
Primer:
Code:

print '<form name="'.$imeforme.'" action=....> bla truc</form>';

Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
0

zrnoo
Vukašin
dizajn, programiranje
Beograd

Član broj: 73204
Poruke: 312
..AT.HighSpeedADSL.beotel.net.

ICQ: 56375637
Sajt: www.Tjuner.com


Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 11:46 - pre 198 meseci
nisam siguran da sam te bas dobro razumeo. Pazi ja prihvatam "page" i to "page" hocu da stavim u value= ... mislim jel mozes nesto prakticnije da mi pokazes na ovom primeru ....ali mislim ceo red koda ... kada mi ovako stavais (ja sam pocetnik) ....> mislim nepomaze mi bas puno....

znaci sta bi ti u "value" upisao, ako znas da sam prihvatio "page" :
<input type = "hidden" value = " ???????" name = "page">

kako bi ti ovo moje preveo u stvarnost....

nadam se da me razumes ..poz

[Ovu poruku je menjao zrnoo dana 03.03.2006. u 12:49 GMT+1]
 
0

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.dynamic.sbb.co.yu.



+256 Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 12:09 - pre 198 meseci
Kao sto ti napisaH na PP:

U stringu: (ono sto ide kod print)
<input type = "hidden" value = " ????" name = "page">
promenis u
<input type = "hidden" value = "' . $page . '" name = "page">
Posto je u funkciji, mozda ces morati da :
a) dodas global $page; kod definicije funkcije ili
b) upotrebis globalnu promenljivu $_GET, znaci bice
<input type = "hidden" value = "' . $_GET['page'] . '" name = "page">

Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
0

zrnoo
Vukašin
dizajn, programiranje
Beograd

Član broj: 73204
Poruke: 312
..AT.HighSpeedADSL.beotel.net.

ICQ: 56375637
Sajt: www.Tjuner.com


Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 12:20 - pre 198 meseci
Vazi, sad cu da probam , pa cu da ti javim kako je proslo :)

hvala puno i poz
 
0

zrnoo
Vukašin
dizajn, programiranje
Beograd

Član broj: 73204
Poruke: 312
..AT.HighSpeedADSL.beotel.net.

ICQ: 56375637
Sajt: www.Tjuner.com


Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 13:43 - pre 198 meseci
Evo uradio sam sledece:
stavio sam u vrhu strane ($page=$_GET['page'] da prihvati na ulazu sintaksu "page",
pa

zatim u funkciji "guestbook_form" dodao deo koda ( <input type = "hidden" value = ".$page." name = "strana"> )
da posaljem sintaksu "$page". Probao sam i sa onim globam i get sto je "Jbyn4e" napisao ali nece !!!

pa zatim u funkciju za upis (sign_guestbook) dodao sledece redove da prihvatim "page":
global .............. $strana;
$strana = htmlspecialchars(addslashes(stripslashes($strana)));
$query = "INSERT INTO RTGuestbook (_author, _mail, _date, _text, _page) VALUES ('$author', '$mail', '$date', '$text', '$strana')";

Ali on mi izbacuje ono error iz zadnje funkcije , tj kaze da nece da upise u bazu....
OVO MI SE DESAVA SAMO KADA DODAM OVAJ DEO ZA "$Page" , bez njega noramlno radi!

inace ovo je skripta koju sam skinuo sa hotscripts.com pa pokusavam da je provalim !

AJDE MOLIM VAS NEKA NEKO MALO POMOGNE...i da KONKTRETAN ODGOVOR !!!!

pozdrav

Code:

<?php

include ("config.php");
  
$page=$_GET['page'];

if (!isset($start_guestbook))
    $start_guestbook = 0;

if($write_guestbook)
{
    if    ($author != "" && $mail != "" && $text != ""  && $guestsigned == "")
    {
        setcookie("guestsigned", "NazivSajta", time()+120 , "/", $SERVER_NAME);
        sign_guestbook();
    }
    else if($guestsigned != "")
        echo "Spam Protekcija: Nemoze te upisati vezano vise poruuka, morate napraviti razliku od dva minuta...";
    else
        echo "All fields are required!";
        echo '<br />';
}

function ch_password_guestbook($posted_password){

global $db_host, $db_user, $db_password, $db_name;

$db = mysql_connect($db_host, $db_user, $db_password);
if ($db == FALSE)
    die ("Errore Connecting database.");

mysql_select_db($db_name, $db)
    or die ("Error selecting database");
    
$query = "DELETE FROM RTGuestbook_auth WHERE _password != ''";
mysql_query($query, $db);

$enc = md5($posted_password);
$query = "INSERT INTO RTGuestbook_auth (_password) VALUES ('$enc')";

mysql_query($query, $db);

}

function list_guestbook(){

global $db_host, $db_user, $db_password, $db_name;

$db = mysql_connect($db_host, $db_user, $db_password);
if ($db == FALSE)
    die ("Errore Connecting database.");

mysql_select_db($db_name, $db)
    or die ("Error selecting database");
    
$query = "SELECT id,_author,_date,_mail,_text FROM RTGuestbook ORDER BY id DESC LIMIT 0,20";

$result = mysql_query($query, $db);

print '<div align=left> <form name="guestbook_list" method="post" action="admin.php">
        <select name="guestbook_to_del" size="1">';

// display the guestbook
while ($row = mysql_fetch_array($result)){
    print '<option value="';
    echo $row[id];
    print '">';
    echo stripslashes(substr($row[_text],0,100));
    print '</option>';
    }
    
print'</select> <input type="hidden" name="delete_guestbook" value="true">
      <input type="submit" value="delete"> 
      </form></div>';
}

function delete_guestbook($id_to_del){

global $db_host, $db_user, $db_password, $db_name;

$db = mysql_connect($db_host, $db_user, $db_password);
if ($db == FALSE)
    die ("Errore Connecting database.");

mysql_select_db($db_name, $db)
    or die ("Error selecting database");

$query = "DELETE FROM RTGuestbook WHERE id = '$id_to_del'";

mysql_query($query, $db);

}

function read_guestbook(){

global $db_host, $db_user, $db_password, $db_name, $guestbook_template, $start_guestbook, $step_guestbook;

$db = mysql_connect($db_host, $db_user, $db_password);
if ($db == FALSE)
    die ("Errore Connecting database.");
    
mysql_select_db($db_name, $db)
        or die ("Error selecting database");
        
$query = "SELECT id,_author,_date,_mail,_text FROM RTGuestbook ORDER BY id DESC LIMIT $start_guestbook, $step_guestbook";

$result = mysql_query($query, $db);
while ($row = mysql_fetch_array($result)){
$temp_array = explode("%%", $guestbook_template);
$number = 0;
while( $number < count($temp_array) )
    {    
    switch($temp_array[$number])
    {
    case "DATE":
    echo stripslashes($row[_date]);
    break;
    case "AUTHOR":
    echo stripslashes($row[_author]);    
    break;
    case "MAIL":
    echo stripslashes($row[_mail]);    
    break;
    case "TEXT":
    echo stripslashes($row[_text]);    
    break;
    default:
    print($temp_array[$number]);
    } 
    $number++;
    }
}

$query = "SELECT count(*) AS tot FROM RTGuestbook";

$result = mysql_query($query, $db);
$row = mysql_fetch_array($result);

$pages = intval(($row[tot]-1) / $step_guestbook)+1;
if ($pages > 1)
{
    echo "Page: ";
    for ($i=0; $i<$pages AND $i<20; $i++)
    { $start_page = $i * $step_guestbook;
    echo "<a href=$page_guestbook?start_guestbook=$start_page>" . ($i+1) . "</a> ";
    }
}

mysql_close($db);
}

function guestbook_form(){
print '<form name="sign_guestbook_form" method="post" action="">
<br>
<br>
<br>
Autor:
<input type=text size=40 name=author><br>
<br>
Email:
<input type=text size=40 name=mail><br>
<br>
Tekst komentara:<br>
<textarea cols=60 rows=10 name=text></textarea><br>
<input type="hidden" name="write_guestbook" value="true">
<input type = "hidden" value = ".$page." name = "strana">
<input name="sign_guestbook_form_submit" type="submit">
<input name="reset_guestbook_form" type="reset">
</form>';

}

function sign_guestbook(){

global $db_host, $db_user, $db_password, $db_name, $author, $mail, $text, $strana;

$author = htmlspecialchars(addslashes(stripslashes($author)));
$mail = htmlspecialchars(addslashes(stripslashes($mail)));
$text = htmlspecialchars(addslashes(stripslashes($text)));
$strana = htmlspecialchars(addslashes(stripslashes($strana)));
$date = date("d-m-y");


$db = mysql_connect($db_host, $db_user, $db_password);
if ($db == FALSE)
    die ("Errore Connecting database.");
    
mysql_select_db($db_name, $db)
        or die ("Error selecting database");

$query = "INSERT INTO RTGuestbook (_author, _mail, _date, _text, _page) VALUES ('$author', '$mail', '$date', '$text', '$strana')";

if (!mysql_query($query, $db))
    die ("Error inserting entry in db");

mysql_close($db);


}

?>


[Ovu poruku je menjao zrnoo dana 03.03.2006. u 14:45 GMT+1]
 
0

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.dynamic.sbb.co.yu.



+256 Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 14:15 - pre 198 meseci
Koristis stariji skript, koji je bio bez _GET i _POST nacina prenosa forme, zato on sad nema promenljive. Trebas da prepravis sve promenljive koje se prenoose GET ili POST metodom.
Za prvu pomoc (ovo nije sigurno sa stanovnistva sigurnosti) mozes da dodas na pocetak strane:
Code:

// za php > 4.1 potrebno je ovo zbog register_globals = off)
if ($_POST) {
foreach (array_keys($_POST) as $var) {
$$var = $_POST["$var"];
        }
}

if ($_GET) {
foreach (array_keys($_GET) as $var) {
$$var = $_GET["$var"];
        }
}


Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
0

zrnoo
Vukašin
dizajn, programiranje
Beograd

Član broj: 73204
Poruke: 312
..AT.HighSpeedADSL.beotel.net.

ICQ: 56375637
Sajt: www.Tjuner.com


Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 14:31 - pre 198 meseci
pa cekaj sad...jel ti to mislis da ubacim na sam pocetak skripte posle onog includeo vaj deo koda....i da na mestima gde saljem i prihvatam "page" umetsno dosadanjeg page koristim $$var= ? je si li na to mislio?

tj...ako ja postavim ovo tvoje na pocetak.....sta onda treba da postavim u funkciji forme na mestu gde je sada $page (<input type = "hidden" value = ".$page." name = "strana">) i da li tu moram da aktiviram opciju global ...

???
 
0

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.dynamic.sbb.co.yu.



+256 Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 15:01 - pre 198 meseci
Samo postavi na pocetak strane pa probaj. Ako radi radi, ako ne probaj da dodas global.
Ne koristis $$... to mu samo kaze da sve promenljive iz _POST i _GET niza prebaci u ekvivalentne. npr ako si imao <input name="page">...pa kad submit-ujes - salje se u $_POST['PAGE'] vrednost toga sto si upisao, a kod gore pravi jos dodatnu promenljivu $page i dodeljuje joe tu vrednost, tj. $page=$_post['page'], ili uopsteno
$promenljiva = $_POST['promenljiva'];

Inace, ako neces da ucis php - sto se uopste bakces sa tim? Imas gotovih free guestbook-ova na netu, sto ti moras da imas svoju bazu i svoj php skript?

Toliko od mene, pomoci vise nema, za sve ostalo gledaj
http://www.php.net/docs.php
Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
0

[email protected]
http://localhost

Član broj: 2597
Poruke: 1603

Sajt: localhost


+23 Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 16:37 - pre 198 meseci
Ovako praviš jednu grešku, probaj ovaj kod kako bi video grešku:
Code:

$test = 'bre';
print $test;
print "$test";
print '$test';
print ' - ' . $test . ' - ';

(Jbyn4e je lepo napisao gore)

Zatim možeš $page prosleđivati kao argument funkcije,
Code:

function guestbook_form($page) {
  echo $page;
}
guestbook_form($_GET['page']);



[Ovu poruku je menjao [email protected] dana 03.03.2006. u 17:51 GMT+1]
Banned - Not available
 
0

zrnoo
Vukašin
dizajn, programiranje
Beograd

Član broj: 73204
Poruke: 312
..AT.HighSpeedADSL.beotel.net.

ICQ: 56375637
Sajt: www.Tjuner.com


Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 18:26 - pre 198 meseci
probao sam ovo sto mi je "Jbyn4e" napisao ali nefunkcionise .... ne znam sta sada da radim....
 
0

zrnoo
Vukašin
dizajn, programiranje
Beograd

Član broj: 73204
Poruke: 312
..AT.HighSpeedADSL.beotel.net.

ICQ: 56375637
Sajt: www.Tjuner.com


Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 19:07 - pre 198 meseci
Ljudi starno mi nema pomoci....ja sam pokusao ovo sto ste mi vi napisali...ali neide....jel moze neko da prepravi onaj moj kod i da ga postavi ovde ili posalje na moj email...mislim nevredi , vec 4 dana pokusavam uzalud....osecam da mi uvek promakne neka sitnica...

ajde molim nekog ko ce da se solidarise samnom i da prepravi moju CELU skriptu koju sa postavio i prepravi je da radi !!!

unapred hvala svima ! i onima koji su mi pomagali da resim ovaj kosmar !!!
 
0

boccio
Boris Krstović
Spoonlabs.com
nbgd

Član broj: 7594
Poruke: 2458
*.ptt.yu.

Sajt: bocc.io


+771 Profil

icon Re: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?03.03.2006. u 19:28 - pre 198 meseci
Mislim, ovo vise nema nikakvog smisla, ZAISTA. Dva puta sam procitao kompletnu temu (what a waste of time...) da bih bio potpuno siguran u ovo sto cu reci:

Sve je lepo objasnjeno, cak i sa primerima - problem je krajnje trivijalan i spada u najosnovnije osnove PHP-a i HTML-a.

@zrnoo: Najtoplije ti savetujem da sednes i procitas neki tutorijal, jer ako nakon ovako iscrpnog objasnjenja koje je Jbyn4e dao ne mozes da resis problem onda je stvarno preko potrebno da procitas prvo neki PHP tutorijal, posebno sekciju sa operacijama nad stringovima i register_globals().



[Ovu poruku je menjao boccio dana 03.03.2006. u 20:31 GMT+1]
Jeff, one day you’ll understand that it’s harder to be kind than clever.
 
0

[es] :: PHP :: Kako da pravilno napises ovaj "deo" koda !?
(Zaključana tema (lock), by boccio)

[ Pregleda: 2386 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.