Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako povezatiTextbox i List sa access bazom

[es] :: .NET :: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom

[ Pregleda: 4370 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

marko_403188

Član broj: 72120
Poruke: 30
*.net.t-com.hr.



Profil

icon Kako povezatiTextbox i List sa access bazom01.03.2006. u 18:52 - pre 191 meseci
Kako povezatiTextbox i List sa access bazom?
npr. u VB 6. je to jednostavno! Povežem s program s bazom preko Adoc ili Data i klikom na TekstBox u prozoru properties ima naredbu DataSource i odmaa ubacim vezu koja mi je potrebna! A kako da to učinim u VB.net sa TextBox i List
(u listBox se nalazi popis napr Knjiga, a postojeći TextBox-ovi prikazuju njezinu cijenu, broj stranica...)
Molim vas što prije!!
 
Odgovor na temu

Oliver Klaćik
Vice President, Thunder Road Software
Inc.
Stara Pazova

Član broj: 34059
Poruke: 242
80.93.231.*

Sajt: www.thunderroadsoftware.c..


Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom01.03.2006. u 20:00 - pre 191 meseci
Napravi u dizajneru konekciju ka bazi, DataAdapter (kojim pristupaš podacima) i DataSet (koji diskonektovano čuva podatke), zatim veži ListBox sa odgovarajućim podacima iz DataSet-a (i ovde možeš to da odradiš preko DataSource-a), i napuni DataSet podacima (preko DataAdaptera - DataAdapter.Fill(DataSet)).
Oliver 'FAQ' Klaćik
 
Odgovor na temu

marko_403188

Član broj: 72120
Poruke: 30
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom01.03.2006. u 22:30 - pre 191 meseci
Da sve to štima! Ali kako povezati tekxtBox sa DataSet??
To ne kužim! (pa to sam i postavio pitanje!)

A još bih trebao nekakav primjer za ListBox! Npr. da mi on pokazuje nekakav popis i kad kliknem na odgovarajuči red u TextBox objektima mi se pokazuje opis!
 
Odgovor na temu

Oliver Klaćik
Vice President, Thunder Road Software
Inc.
Stara Pazova

Član broj: 34059
Poruke: 242
80.93.231.*

Sajt: www.thunderroadsoftware.c..


Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom02.03.2006. u 08:58 - pre 191 meseci
TextBox vezuješ preko DataBindings property-ja.

Npr:

Code:

    textBox1.DataBindings.Add _
       (New Binding("Text", ds, "customers.custName"))


A ako su ti podaci u ListBox-u i TextBox-u iz jedne tabele, ni nemoraš ništa više da radiš, jer će prikazani red u TextBox-u uvek odgovarati izabranom u ListBox-u, zbog položaja CurrencyManager-a. Ako nisu - onda već moraš da ubaciš neki kod koji će menjati sadržaj TextBox-a u zavisnosti od toga šta je izabrano u ListBox-u...

Oliver 'FAQ' Klaćik
 
Odgovor na temu

marko_403188

Član broj: 72120
Poruke: 30
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom02.03.2006. u 15:08 - pre 191 meseci
E hvala ti za TextBox naredbu! Možeš mi samo dati primjer za ListBox.
Pokušao sam ivim kodom:
Code:
ListBox1.DataBindings.Add _
       (New Binding("Text", ds, "customers.custName"))
i ne radi mi!

--I imam još jedno pitanje usput! Kako da mi se npr u textBox ispiše broj postoječih zapisa u bazi? (npr. ako u bazi imam jabuke, kruške i banane treba se ispisati u bazi su 3 vrste voća, kad dodajem zapis: U bazu se dodaje 4/3 vrste voća)
 
Odgovor na temu

Oliver Klaćik
Vice President, Thunder Road Software
Inc.
Stara Pazova

Član broj: 34059
Poruke: 242
80.93.231.*

Sajt: www.thunderroadsoftware.c..


Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom03.03.2006. u 08:24 - pre 191 meseci
ListBox veži ovako:

Code:

ListBox.DataSource = DataSet.Table(index)
ListBox.DisplayMember = "NazivKolone"
ListBox.ValueMember = "NazivKolone"


A ono dodatno pitanje nisam razumeo... Ako ti treba ukupan broj redova, možeš ga dobiti ovako:

Code:

DataSet.Table(index).Rows.Count

Oliver 'FAQ' Klaćik
 
Odgovor na temu

mirdraal
Ivan Mladenovic
Tigar A.D. / Senior Software Developer
Balkan

Član broj: 38001
Poruke: 82
195.252.107.*

Sajt: www.linkedin.com/in/ivanm..


Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom03.03.2006. u 12:09 - pre 191 meseci
Najprecizniji nacin da se vidi koliko je slogova "vezano" za neku controlu je :
Code:
BindingManagerBase bm = CtrlName.BindingContext[dataset.datatable];

CtrlName je kontrola
Koliko je slogova u data setu je
bm.Count property

Ako kaniš pobijediti , ne smiješ izgubiti.
 
Odgovor na temu

bigtime
Vladimir Dimitrijevic
Beograd

Član broj: 32587
Poruke: 120
*.ptt.yu.



Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom03.03.2006. u 13:50 - pre 191 meseci
Citat:
marko_403188: A još bih trebao nekakav primjer za ListBox! Npr. da mi on pokazuje nekakav popis i kad kliknem na odgovarajuči red u TextBox objektima mi se pokazuje opis!


Imas u MSDN "Samples and Walktroughs", ima mnogo primera, medju kojima je i primer sa tim sto tebi treba (u primeru rade isto to, pregled knjiga u bazi i kako kliknes na neki unos, u labelama se automatski bind-uju svi podaci o toj knjizi).
 
Odgovor na temu

marko_403188

Član broj: 72120
Poruke: 30
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom03.03.2006. u 16:47 - pre 191 meseci
Ja to u MSDN-u nemogu pronači! Možeš li tekst iz MSDN-a kopirati u .doc file pa mi ga uploadaš! ili mi napiši postupak kako da nađem to u Helpu!

Kad završim program šaljem ti ga!
 
Odgovor na temu

marko_403188

Član broj: 72120
Poruke: 30
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom03.03.2006. u 17:42 - pre 191 meseci
Ovo mi je prvi pjekt u .net tehnologiji pa se teško snalazim!
Do sad sam radio u VB.6 i ne znam niti skoro osnovne stavi u .net-u!

 
Odgovor na temu

bigtime
Vladimir Dimitrijevic
Beograd

Član broj: 32587
Poruke: 120
*.158.eunet.yu.



Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom04.03.2006. u 07:14 - pre 191 meseci
Pozdrav Marko, ma nema problema za link, meni su dosta pomogli ovde na ES, pa sad vracam (milo za drago )

ms-help://MS.MSDNQTR.2003FEB.1033/vsintro7/html/vxwlkwalkthroughcreatingwebapplicationusingvisualcorvisualbasic.htm

Ovo je link iz MSDN, to je za ASP.NET aplikaciju za pocetnike, imas kod i za VB.NET i za C#. Koristili su Label gde tebi treba TextBox i Datagrid gde ti treba ListBox, ali nema veze, to ti je jos bolja vezba

Citat:
marko_403188: Ovo mi je prvi pjekt u .net tehnologiji pa se teško snalazim!
Do sad sam radio u VB.6 i ne znam niti skoro osnovne stavi u .net-u!


Pazi, svi programeri koje znam da su radili u VB6, rekli su da im je najtezi prelazak na drugi programski jezik bio kad su presli na VB.NET, kao da su ispocetka ucili novi programski jezik, pa pogledaj iz Samples and Walktroughs u MSDN kakav je kod u C#, mozda ce ti vise odgovarati nego VB.NET, a tezina promene jezika ce ti biti ista...
 
Odgovor na temu

marko_403188

Član broj: 72120
Poruke: 30
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom04.03.2006. u 16:06 - pre 191 meseci
Kad u MSDN napišem taj link, otvara mi se ona standardna stranica kao i u Internet Exploreru! Da ta stranica ne postoji! ----Što da napravim??
 
Odgovor na temu

bigtime
Vladimir Dimitrijevic
Beograd

Član broj: 32587
Poruke: 120
*.23.eunet.yu.



Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom05.03.2006. u 17:37 - pre 191 meseci
Pa treba da ukucas i ono ms- koje stoji u gornjem redu, jer ocigledno nije mogao ceo link da stane u jedan red.



ms-help://MS.MSDNQTR.2003FEB.1033/vsintro7/html/vxwlkwalkthroughcreatingwebapplicationusingvisualcorvisualbasic.htm


 
Odgovor na temu

marko_403188

Član broj: 72120
Poruke: 30
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom06.03.2006. u 18:03 - pre 191 meseci
Ukucam cjeli link koji si mi dao i dalje mi ne želi otvoriti!

pokrečem preko START->PROGRAMS->Microsoft .NET Framework SDK v1.1->Documentation

I ne radi mi!
 
Odgovor na temu

marko_403188

Član broj: 72120
Poruke: 30
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom10.03.2006. u 00:07 - pre 191 meseci
Evo error-a kojeg mi javi pri otvaranju projekta!
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

marko v
programer
Šibenik

Član broj: 46810
Poruke: 109
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.bono-husky.tk


Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom10.03.2006. u 08:45 - pre 191 meseci
www.vstsi.hr su stranice Visoke škole u Šibeniku.Pod nastavnim materijalima potrazi Visual C.Imas dosta dobro objasnjene osnova .Net-a.
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6023



+4621 Profil

icon Re: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom10.03.2006. u 12:00 - pre 191 meseci
Obicno ne volim da radim ove stvari, ali ovo stvarno nije u redu. Kad vidim da univerzitetski profesori sa racunarskih univerziteta prave ovakve radove moram da se pobunim.
Na stranu sto se C# izjednacuje sa Visual C-om (sto odaje elementarno nepoznavanje materije jer su to dva potpuno razlicita jezika), ono sto sam uspeo da procitam pre nego sto sam odustao je da :

- "MSIL nije strojni jezik koji se izravno izvodi na procesoru računala, nego se izvodi u virtualnom stroju"
- CLR interpretira MSIL naredbe

Ja kontam da je Resavska skola majka mara univerzitetskog osoblja u ex-YU, ali bar bi Prof.Dr.Sci treba da razume o cemu pise i sta predaje studentima i na kraju krajeva o cemu ih ispituje kad ih ocenjuje. Bruka.

Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: Kako povezatiTextbox i List sa access bazom

[ Pregleda: 4370 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.