Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO

[es] :: Visual Basic 6 :: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO

[ Pregleda: 4207 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

boba5555
Slobodan Mitrovic
Deronje

Član broj: 49685
Poruke: 37
*.ptt.yu.

Sajt: www.kaziprst.com/slobodan


Profil

icon Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO10.09.2005. u 19:41 - pre 195 meseci
Moze li mi neko pomoci, kako da povezem report iz Accessa sa Visual Basicom, drugim rechima da report koji sam napravio u Access-u odstampam iz VB-a. Koristim DAO konekciju sa bazom.
Hvala unapred na pomoci. Hitno mi je potrebna.
....
Slobodan
 
Odgovor na temu

Emerald_MG
Novi Sad

Član broj: 49115
Poruke: 26
*.neobee.net.



Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO11.09.2005. u 07:46 - pre 195 meseci
Naj jednostavniji način jeste da koristiš Active Report 2 (Data Dynamic). Iz njegovog Microsoft Access Import Wizard-a otvoriš mdb fajl u kome si pripremio Report. Snimiš ga u folder gde ti je VB6 projekt koji radiš. Iz VB6 projekta uvezeš snimljeni report (neki *.rpx). Na reportu koji je "uvežen" u VB6 projekat biraš vrstu konekcije ADO,DAO,RDO,XML sa svojom bazom (neki *.dsr). Najvažnije je to što ovakvi Reporti izgledaju IDENTIČNO sa Report-ima u ACCESS-u. AR2 radi i sa Accessom 97,2000,2003

Ukoliko je nešto ne jasno javi se .

 
Odgovor na temu

boba5555
Slobodan Mitrovic
Deronje

Član broj: 49685
Poruke: 37
*.ptt.yu.

Sajt: www.kaziprst.com/slobodan


Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO11.09.2005. u 08:34 - pre 195 meseci
Mozesh li mi samo reci kak oda ukljuchim Active Report 2 (Data Dynamic). Ne mogu da ga nadjem u meniju Project\Components. Da li treba da ga nadjem na nekom drugom mestu? Jel' problem ako nemam taj dll ili ocx file da mi poshaljesh.
Hvala ti na pomoci
....
Slobodan
 
Odgovor na temu

Pastorius

Član broj: 66582
Poruke: 76
*.absolutok.net.



Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO12.09.2005. u 15:53 - pre 195 meseci
Emerald_MG,

lepo od tebe sto si odgovorio na ovo pitanje, ali nije bas resenje da kazes coveku da treba da nabavi alat koji kosta izmedju 500 i 3000 US$. :)
Active Reports 2.0 je software koji je razvila firma Data Dynamics i zbog njegove cene nije uopste interesantan za nas.
 
Odgovor na temu

Pastorius

Član broj: 66582
Poruke: 76
*.absolutok.net.



Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO12.09.2005. u 16:37 - pre 195 meseci
Zaboravih da ti dam odgovor....

Ja do sada nisam uspeo da povezem Access Report sa VB-om, odnosno, nisam uspeo sa razlicitim verzijama Accessa. Ono sto redi pod Accessom 97 ne radi pod Accessom 2000.
Moja prepruka ti je da koristis DataReport tool iz VB-a, ali ako ti to ne odgovara mozes koristiti sledeci trik :

1. Otvori Access i oznaci zeljeni Report
2. U File meniju klikni na Export... i snimi Report kao Snapshot Format (.snp)
3. Ubaci sledeci kod u tvoj VB program :

Private Declare Function ShellExecute Lib "shell32.dll" Alias "ShellExecuteA" (ByVal hwnd As Long, ByVal lpOperation As String, ByVal lpFile As String, ByVal lpParameters As String, ByVal lpDirectory As String, ByVal nShowCmd As Long) As Long
Const SW_SHOWNORMAL = 1
Private Sub Form_Load()

ShellExecute Me.hwnd, vbNullString, "{report.snp}", vbNullString, "{direktorijum C:\}", SW_SHOWNORMAL
End Sub


Napomena : snp izvestaj se ne apdejtuje ukoliko se promene podaci. Mozda mozes da napises macro da access snima svaki put u snp fajl (npr. prilikom izlaska)
 
Odgovor na temu

boba5555
Slobodan Mitrovic
Deronje

Član broj: 49685
Poruke: 37
*.metrohive.net.

Sajt: www.kaziprst.com/slobodan


Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO12.09.2005. u 19:37 - pre 195 meseci
Hvala na pomoci. Trenutno nisam kuci (skola, dom...) pa nemam VB ovde, ali kad dodjem kuci probacu to. Ako sam dobro shvatio, ja mogu tako da odstampam report koji je vec napravljen, popunjen podacima, samo staticki... Ako je tako, onda mi nece pomoci. Ono sto meni treba, jeste da u onom delu (footer ili header - ne znam tacno kako se zove) koji ostaje na svakoj stranici kad vam kolicina podataka predje u sledecu mogu koristiti podatke iz baze.

Malo jasnije. Na najvecem delu papira (radni deo) mogu da stavljam TextBox-ove ciji je izvor polje iz baze, ali u delu PageFooter ne mogu da stavljam TextBox-ove kad pravim Report pomocu VB-ovog DataReport. Zato sam mislio da napravim sablon u MS Access-u i onda samo pozovem iz VB-a, prosledim mu ID zapisa i prikazem. Vec sam radio stampanje i radi super, ali nisam imao ranije potrebe da u tom delu (PageFooter) koji je iste za vise stranica stavljam nesto sem kontrole (objekta) Label, ali sad mi treba... Ako mozete da mi pomognete da to uradim u VB-u, onda i nema potrebe da se povezujem sa Access-om!!!

Nadam se da sam bio dovoljno prezican.
Hvala unapred svakom na pomoci.
....
Slobodan
 
Odgovor na temu

boba5555
Slobodan Mitrovic
Deronje

Član broj: 49685
Poruke: 37
*.metrohive.net.

Sajt: www.kaziprst.com/slobodan


Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO15.09.2005. u 12:34 - pre 195 meseci
Ako hoces posalji mi nacin da se povezem
Citat:
Pastorius: Ja do sada nisam uspeo da povezem Access Report sa VB-om, odnosno, nisam uspeo sa razlicitim verzijama Accessa. Ono sto redi pod Accessom 97 ne radi pod Accessom 2000.
da napises macro da access snima svaki put u snp fajl (npr. prilikom izlaska)


sa bilo kojim verzijom da si uspeo, posalji mi ako hoces kako. Mislim da code. Treba mi to hitno, samim tim sto treba to da uradim ovog vikenda, a jos ne znam kako. Opisao sam ti u cemu je problem. Ne znam kako da postavim u TextBox u PageFooter. Znam da se to moze u Access-u, ali ne znam kako da povezem sa VB-om. Trenutno je ta baza u Access 97, ali imam i jedan i drugi, pa je mogu importovati u Access 2000, tako da nije problem.
Hvala svakom na pomoci!!!
Prijatno,
....
Slobodan
 
Odgovor na temu

boba5555
Slobodan Mitrovic
Deronje

Član broj: 49685
Poruke: 37
213.137.127.*

Sajt: www.kaziprst.com/slobodan


Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO16.09.2005. u 15:58 - pre 195 meseci
Našao sam na CD Active Reports, demo verzija. Da li ce to praviti probleme kad napravim exe file? Da li ce imati neke veze ako ne budem vršio promene na tom delu projekta i kasnije, drugim recima, sadašnje stanje ako snimim i posle nekog vremena hocu nešto da izmenim, ali nevezano za report, da li cu moci da napravim exe file? Kako mogu da koristim vec neku ugradjenu funkciju za broj strane?
Na koji nacin bih mogao Crystal Report da koristim? Da li treba da ga skinem sa Interneta ili ga mozda VB vec ima?
Hvala
....
Slobodan
 
Odgovor na temu

Emerald_MG
Novi Sad

Član broj: 49115
Poruke: 26
*.neobee.net.



Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO17.09.2005. u 23:45 - pre 195 meseci
boba5555

U vezi tvog pitanja na forumu i privatnoj poruci želim da ti ukažem na sledeće:

1. Jednom kada prevedeš Accessov report iz nekog .mdb fajla u format .rpx i snimiš ga na odabranu lokaciju potrebno je da is svog VB6 projekta otvoriš taj report u ukljućiš ga u projekat. Tada će dobiti ekstenziju .dsr. U ovom momentu on je indentičan sa eksportovanim reportom iz Access-a.

2. Uvek možeš menjati izgled reporta koga si na ovaj način uključio u VB6 projekat. Napravi izmene u reportu (*.dsr) i ponovo napravi .exe fajl kao i kod bilo čega što menjaš u kodu VB6 exe projekta.

3. Za konekciju obično koristim ADO stime što connection konstruišem direktno iz SQL-a. Sugestija - u Access-u koristi SQL prikaz Queriy-ja i direktno koristi navedeni kod sa izvesnim izmenama - ' umesto ", % umesto * i par sitnica.

4. Prilikom pravljenja instalacije tvoje aplikacije u instalaciju se uključuje dodatni fajl actrpt2.dll i nema nikakvih problema u vezi izvršavanja exe fajla. Isti nema nikakve dependentcy-je.

5.AR2 ima jako dobar Help sistem i korisno bi bilo da ga koristiš. Kod pitanja ukupnog broja strana koristi polje - field npr. txtUkupnoStrana. Njegovo svojstvo SummaryFun stavi na ddSFCount a svojstvo SummaryType stavi na ddSMPageCount. Polje stavi u sekciju PageFooter.

6. Ne znam da li si to uradio na početku korišćenja ali je potrebno da dodaš referencu na Data Dynamic ActiveReports 2.0 u odeljku References VB6 projekta.

Pastrius-ovo rešenje očito te ne zadovoljava, a u vezi Reporta iz Access-ovih baza ActiveReport2 poslužio mi je za svaki zahev koji sam imao da rešim, tako da sam odustao od drugih rešenja kao što je Crystal Report i sl.

PS. AR2 vredi svaki dolar svoje cene!
 
Odgovor na temu

boba5555
Slobodan Mitrovic
Deronje

Član broj: 49685
Poruke: 37
213.137.127.*

Sajt: www.kaziprst.com/slobodan


Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO18.09.2005. u 00:33 - pre 195 meseci
Hvala na pomoci.
....
Slobodan
 
Odgovor na temu

icobh
Igor Pejašinović
Network Admin
Navigo SC d.o.o.
Banja Luka

Član broj: 18738
Poruke: 1319
*.inecco.net.

Sajt: www.nsc.ba


+4 Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO06.01.2006. u 11:06 - pre 191 meseci
Code:
Dim objAccess As Object

Private Sub Command1_Click()
Dim dbName As String
Dim rptName As String
Dim Preview As Long
Const acNormal = 0
Const acPreview = 2

dbName = "D:\PathToDB\db1.mdb"
rptName = "MyReportName"
Preview = acPreview 'acNormal

With objAccess
    .OpenCurrentDatabase filepath:=dbName
    If Preview = acPreview Then
       .Visible = True
       .DoCmd.OpenReport rptName, Preview
    Else
       .DoCmd.OpenReport rptName
    End If
End With
End Sub

Private Sub Form_Load()
Set objAccess = CreateObject("Access.Application")
End Sub

Private Sub Form_Unload(Cancel As Integer)
On Error Resume Next
objAccess.Quit
On Error GoTo 0
Set objAccess = Nothing
End Sub

I ♥ ♀

Ovaj post je zlata vrijedan!
 
Odgovor na temu

boba5555
Slobodan Mitrovic
Deronje

Član broj: 49685
Poruke: 37
*.041net.co.yu.

Sajt: www.kaziprst.com/slobodan


Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO06.01.2006. u 14:06 - pre 191 meseci
Hvala ti.
....
Slobodan
 
Odgovor na temu

daniel.d
Daniel D
Makedonija - Skopje

Član broj: 19977
Poruke: 7
85.30.102.*



Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO14.09.2007. u 11:56 - pre 170 meseci
Zdravo !

IMAM NEKOLIKO RPX FILElove od jednog program, i ovih fijlove zelim da gi smenim, bidejki kad ukucam PRINT od programot, mi se pokazuva pokraj izvestajot i drugi raboti, bidejki program nije registriran.

Dali je moguce izmeniti rpx file i upisati ono sto hocem ?

Odnapret vi blagodaram za vasu pomos !

Pozdrav od
DANIEL
 
Odgovor na temu

BoX_RS

Član broj: 95119
Poruke: 12
*.teol.net.



Profil

icon Re: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO22.10.2007. u 23:12 - pre 169 meseci
I ja se zahvaljujem na kodu, dosta mi je pomgao. Znam da je prošlo dugo od zadnje poruke, ali ja imam problem i nije mi preostao drugi način nego da pitam stručnjake.

Koristim dati kod za povezivanje i štampanje Access reprorta iz VB-a. Sve radi Ok samo jedna stvar me muči. Dok je program u fazi izrade, odnosno dok ga izvršavam iz VB-a kad mu komandujem otvaranje reporta (samo preview) uredno mi otvori report ispred prozora programa. Međutim, kad kompajliram program, pokrenem istu komandu za pregled reporta obavezno mi prozor Accessa otvara "iza" prozora programa, i to samo prvi puta, svaki sledeći pokušaj pregleda reprota je uredan, dok sam u istoj formi programa. Kad izađem iz te forme, odaberem neku drugu ili ponovim prvu, naredim pregled reporta, ponovo prvi put ga "baca" iza, a zatim ispred.

Unaprijed hvala!
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Stampanje Access reporta iz VB-a koriscenjem DAO

[ Pregleda: 4207 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.