Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

sesije?

[es] :: PHP :: sesije?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6080 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

CONFIQ
♫♪♥♪♫

Član broj: 4218
Poruke: 1994
*.bezeqint.net

ICQ: 82327428


+10 Profil

icon sesije?11.11.2002. u 00:07 - pre 217 meseci
Čitao sam nešto malo o sesijama,ali TOTALNO malo,pa sam došao do jednog veoma interesantog zaključka....

Zašto bih koristio sesije?

neki primer ili nešto....
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.1.14.vie.surfer.at

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: sesije?11.11.2002. u 02:23 - pre 217 meseci
Sesije mozes koristiti za mnogo stvari, npr.:
- sigurniji login sistem
- pracenje posjetilaca na tvom sajtu
- za web shop

i td.
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

Pajer
Software Designer
Vienna

Član broj: 6176
Poruke: 56
*.wise.edt.ericsson.se



Profil

icon Re: sesije?11.11.2002. u 08:43 - pre 217 meseci
Jedini razlog koji govori u korist koriscenja postojecih sesija je taj da je toj koncept resenja vec implementiran i da se se nemoras sam brinuti hoces li coockie ili url rewriting da koristis.
INACE UVEK MOZES DA IMPLEMENTIRAS SVOJE RESENJE KOJE CE PRE ILI KASNIJE OPET FUNKCIONISATI ISTO KAO I POSTOJECE SESIJE.

Zasto su nam uopste potrebne sesije?
(Objasnjenje je maksimalno uproscenje radi jasnoce.)

HTTP protokol koji se koristi izmedju web servera i browsera nije dvosmeran, odnosno server odgovara na zahteve koje dobije iz browsera ali ne moze poslati nikakve notifikacije i obavestiti recimo da je doslo do nekih promena na njegovoj strani. Takodje ni veza izmedju web servera i browsera nije garancija da ce da postoji. (Mada moze da bude live connection ali to je opet nesto drugo.).

Svaka aplikacija, u ovom slucaju web aplikacija nakon startanja inicijalizuje neke svoje varijable. I pamti nakon svake interakcije stanje u kome se nalazi. Dakle uvek ima neko svoje stanje (states) i nije state less.


Sesije sluze kod web aplikacije upravo da zamte njeno stanje tako da u svakom trenutku nakon uspostavljanja veze izmedju browsera i web servera mozemo uz koriscenje identifikacionog broja sesije da pristupimo sesiji koja sadrzi stanje nase web aplikacije. jedna sesijan e odredjuje samo stanje jedne aplikacije nego istovremeno govori tacno: koji korisnik na kom racnuaru uz koji otvorenu browser (ovde je zanemareno par stvari namerno radi jednostavnosti).

Ako je neka mala plikacija postoji mogucnost da se stanje web aplikacije slepije tamo-amo preko HTTP-a (cas web server, cas browser) ali to je uglavnom lose resenje u vecini slucajeva.

Sesija pored toga sto pamti stanje web aplikacije moze da se koristi za merenje vremena koliko recimo korisniknije nije imao ni jedan poziv web servera. Recimo ako korisnik nije poslao ni jedan zahtev na web server poslednjih 20 minuta onda cemo ga izlogovati i osloboditi resurse koje je uzeo za sebe.


Itd. Nisam bas vican u objasnjavanju ovakvih stvari na cistom srpskom jeziku a i pokusao sam da sto krace objasnim ( i brzo) pa je mozda ispalo malo nerazumno. Oni koji znaju o cemu se radi shvatice pa bi mogli malo nesto da dopisu da bude vise sredjeno i jasnije.

==========
LICNA PORUKA:
Ako te interesuju web aplikacije onda su sesije jednostavno MORANJE i bez mnogo pitanja treba ih savladati jer se bez njih ne moze. Citanjem i probanjem bice brzo sve jasno.
 
Odgovor na temu

CONFIQ
♫♪♥♪♫

Član broj: 4218
Poruke: 1994
*.bezeqint.net

ICQ: 82327428


+10 Profil

icon Re: sesije?11.11.2002. u 10:34 - pre 217 meseci
Pogledajte... sve ovo
Citat:
- pracenje posjetilaca na tvom sajtu


Sesija pored toga sto pamti stanje web aplikacije moze da se koristi za merenje vremena koliko recimo korisniknije nije imao ni jedan poziv web servera. Recimo ako korisnik nije poslao ni jedan zahtev na web server poslednjih 20 minuta onda cemo ga izlogovati i osloboditi resurse koje je uzeo za sebe.


To može uz fajl 'http_access_log' koji apache generiše svaki put kad dođe neko na sajt....

Što se tiče web šopa,tu već može da se koristi sesije ali može da se napravi i bez njih.

Hvala na odgovorima!
 
Odgovor na temu

Pajer
Software Designer
Vienna

Član broj: 6176
Poruke: 56
*.ericy.com



Profil

icon Re: sesije?11.11.2002. u 11:42 - pre 217 meseci

Ako koristimo apache funkcije onda smo se vezali vec za jednu platformu: APACHE a PHP je vise od toga.

Mozemo mi "web shop" da napravimo i bez kompjutera, amozemo i jednu stranicu sa jednom slikom i brojem telefona. Takodje ne znam odakle je prica da se radi o shopu.

Nije stvar da li je moguce napraviti ili ne. Ako hoces dobru arhitekturu softvera onda moras koristiti i oprobane mehanizme: Strukture, algoritme, design patterns itd. Ako sada covek zeli malo da "prcka" po kompjuteri inda je druga stavr.

Ja se izvinjavam CONFIQ-u za sledeci tekst jer nije nista licne pririode i vazi uopsteno za svakoga. A svako ce sebe na naci na jednoj ili drugoj strani i to ga ne bi trebalo ljutiti.

Dakle radi se o tome da sam poslednjih par godina dok je cvetala IT bransa cesto imao priliku da sretnem ljude koji su postali programeri za par nedelja. I da su programeri to ne poricem. Ali to nema veze sa pisanjem softvera. Znati malo oko kodiranja jos uvek je dakleko od razvoja softvera.

Kultura projekta, softver inzinjering i drzanje njegovih pravila, timski rad, kvalitet produkta, ritziko, cena sada i kasnije prilikom odrzavanja, brzina pisanja itd. Sve to odredjuje takodje svaki red koji je napisan ili treba da se napise. Kako cu nesto da testiram, kako treba da ardi. koliko korisnika dnevno treba ta moja ili nasa aplikacija da izdrzi itd.

Sve je to razvoj softvera i ima veze i sa php-om i sa malim i sa velikim projektima. Ima veze cak i sa softwerom koje radi jedan covek za par dana.

Prost primer: Sta je bolje napsiati

ovo
$a = "ove staticki tekst, clanak od 1000 znakova";

ili ovo
$b = 'ove staticki tekst, clanak od 1000 znakova';

Obe metode RADE i moze se napisati ali je jedna bolja od druge.

ZATO BIH ZAMOLIO DA PRE NEGO STO SE NAPISE TAKO NESTO DA SE DA RAZLOG NEKI I PREDNOST ILI NEDOSTATAK.

Naravno moze da pise sto se mene tice kako ko zeli, ovde se odnosi na moje postove.)
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.1.14.vie.surfer.at

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: sesije?11.11.2002. u 22:20 - pre 217 meseci
Citat:

Prost primer: Sta je bolje napsiati

ovo
$a = "ove staticki tekst, clanak od 1000 znakova";

ili ovo
$b = 'ove staticki tekst, clanak od 1000 znakova';

Obe metode RADE i moze se napisati ali je jedna bolja od druge.

ZATO BIH ZAMOLIO DA PRE NEGO STO SE NAPISE TAKO NESTO DA SE DA RAZLOG NEKI I PREDNOST ILI NEDOSTATAK.


Pajer, zbunjujes ljude svojim pisanjem :)
1. vidim da se trudis, ali komplikujes previse nekim teoretiziranjem, suhoparnim rijecima i slicno. Odgovori jednostavno i sto je moguce krace

2. kad vec tako pises, onda se trudi pogledati tekst prije slanja, pa ispraviti greske u pisanju

3. nisam jos vidio nijedan konkretan primjer, samo neka dosadna teorija

4. zasto nisi objasnio zasto je jedna metoda bolja od druge u gorespomenutom "primjeru" ?

5. ovo vuce na flame, pa cu prestati.
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: sesije?11.11.2002. u 22:36 - pre 217 meseci
Pa istestiraj sam sa timer-om. Kada je string uokrivljen sa " ", php to parsira i juri string oblika $nesto da to zameni sa vrednosću varijable $nesto ukoliko je ista definisana. Kada imaš ' ', string se šalje kakav jeste.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

Pajer
Software Designer
Vienna

Član broj: 6176
Poruke: 56
*.14.vie.surfer.at



Profil

icon Re: sesije?11.11.2002. u 22:45 - pre 217 meseci
Metoda b je staticki tekst i prikazuje se kakav jeste dok se metoda a interpretira.

Evo imas poslao sam na jednu temu implementaciju web servisa za google ako mislis tako nesto.

To sa pisanjem su u pravu da ne citam kad zavrsim pa mi se to stalno desava. Sta cu kad nemam mnogo vremena. Ali potrudicu se.

E sto se tice teorije ona nije suvoparna posto pricam o praksi a ne o neispitanim mogucnostima. Ali dobro je kad kazes tako najbolje je da stavrno prestanem jer nemam ocito nikog kog to interesuje.
Bolje da ne ne pisem moje misljenje da se ne bi naljutio mozda.

Ma kakav "flame" ne brini se ne ljutim se ja odmah.

Evo dok sam ja pisao GO X ti je vec odgovorio. Dakle nesto si i naucio iz te suvoparne teorije. Ali ok ostavicemo to, kog interesuje da o tome prica mozemo na email.
 
Odgovor na temu

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
*.verat.net



+10 Profil

icon Re: sesije?12.11.2002. u 13:14 - pre 217 meseci
Citat:
CONFIQ:
Čitao sam nešto malo o sesijama,ali TOTALNO malo,pa sam došao do jednog veoma interesantog zaključka....

Zašto bih koristio sesije?


Problem web aplikacija je sto ne postoji konstantna web sesija izmedju browsera i web servera vec se ona usostavlja svakim novim upitom za stranu. Aplikacija ima potrebu da u toku celog rada zna odredjene svoje statuse. Recimo, ako se korisnik uloguje aplikacija teba da zna da je on ulogovan a ne da ga prilikom ucitavanja svake strane pita za lozinku, onda, korisnik moze da podesi neke parametre koji diktiraju rad aplikacije za sve vreme dok je koristi (recimo, izabere jezik).

Ne jedini, ali najlaksi nacin da se ovakve informacije prenose su upravo php sesije. Sesija traje sve vreme dok je korisnik na sajtu odnosno dok je aplikacija ne prekine. Zbog toga se za nju mogu vezati globalni parametri koji su bitni aplikaciji u svakom momentu.

Narano, ne moraju svi paramtri biti vidljivi u sesiji. Cesto, dovoljno je da aplikacija zna ID sessije a da internim mehanizmom dolazi do parametara.

 
Odgovor na temu

Pajer
Software Designer
Vienna

Član broj: 6176
Poruke: 56
*.ericy.com



Profil

icon Re: sesije?12.11.2002. u 14:54 - pre 217 meseci
Mi se izlomismo ovde objasnjavajuci ali mislim da je prava potreba za sesijama tek prva prilika da se nauci pravo znacenje toga.

To je jedan mehanizam koji je jako jednostavan i koristan i koji nije vezan samo za php. Predlazem da procitas u PHP manuelu nesto o tome i cekas. Kad ti zatreba onda ce ti se svakako svideti.

Bez ljutnje ali pitanje je jako lako resiti: Uzmes prirucnik i odes direktno tamo gde treba i procitas. A mi bi ovde mogli da menjamo malo iskustva i da probamo da resimo malo teze probleme.

Kako kaze ona stara: RTFM! (srpski bi bilo PTJM)
 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.verat.net



+256 Profil

icon Re: sesije?12.11.2002. u 15:38 - pre 217 meseci
Cookies nisu efikasniji od session-a (prvenstveno sto neko ne mora da ima omogucen cookies), nisu ni laksi za koriscenje (pogledati http://www.wdvl.com/Authoring/...P/Maintaining_state/index.html kako session-i lepo rade i sa onemogucenim cookies-ima). Naravno, moze biti da je tebi lakse da koristis cookie (i meni mozda), ali to ne znaci da je uopsteno lakse. Sve je stvar izbora.
Pajer: Kako kaze ona stara: RTFM! (srpski bi bilo PTJM) - nisi u pravu, srpski bi bilo PTJU (uputstvo, ne manual).
Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.verat.net



+256 Profil

icon Re: sesije?12.11.2002. u 16:36 - pre 217 meseci
Ma to je OK, za IE ce ti trebati, a to sto je microsoft kod IE6 promenio politiku pa po defaultu stavlja "disable third party cookies" - mnogo njih ce ti se javljati kako im nesto ne radi (ako zavisi od cookies-a kao sto meni zavisi), pa ces morati da im objasnjavas da je to zbog cookie-a i da treba da ga podese...
Uostalom, pogledaj http://www.knjizara.com/pomoc/, morao sam da stavim podesavanja za browsere zbog cookies-a... (i javascripta doduse, ali obicno se javljaju zbog cookies).
Ukoliko ce to tebi da sluzi zbog neke statistike koju ces da pravis pomocu pracenja cookies-a, onda ces opet imati netacne podatke...
Opet, ne vidim drugi nacin da kad ponovo dodju na sajt da se procitaju neke opcije osim cookies-a , tako da si osudjen na to :)
Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

Pajer
Software Designer
Vienna

Član broj: 6176
Poruke: 56
*.ericy.com



Profil

icon Re: sesije?12.11.2002. u 16:53 - pre 217 meseci
Pa nov sam na mrezi dosao sam biciklom malopre.

Citat:

,mogu da koristim cookies umesto toga i efikasnije su od sesija


HA, HA, HA ! Aha. CITAJ DALJE TO VISE PUTA.

Session se ostvaruje preko: COOCKIS ili URL Rewriting. Dakle cim koristis Coocki odmah znaci da imas manje vise neku svoju primitivnu implementaciju za sesije ili kazimo kvazi sesije.

Reako sam lepo za te stvari ima MANUAL i mozes lapo da sednes i procitas. Znam ja da je lakse da drugi cita za tebe ali ipka ono je bio lep savet gore.
Ajde da se ouzbiljimo malo.

Ha ha,u parvu si Jbyn4e. Eto dao sam pogresan savet.

 
Odgovor na temu

Batica

Član broj: 6014
Poruke: 108
*.verat.net



+1 Profil

icon Re: sesije?12.11.2002. u 21:43 - pre 217 meseci
Da li neko moze da mi kaze zasto dobijam ovu poruku i kako to da resim:

Warning: write failed: Disk quota exceeded (122) in /home/www/mydomen/counter/access.php on line 0

Warning: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp)


Session.save_path je korektan!
 
Odgovor na temu

Pajer
Software Designer
Vienna

Član broj: 6176
Poruke: 56
*.14.vie.surfer.at



Profil

icon Re: sesije?12.11.2002. u 21:56 - pre 217 meseci
Ne bi rekao da je korektan posto vidim da koristis Windows a PATH je napisan za (Unix/Linux).
Session path bi trebao ovako nekako da izgleda:

session.save_path = "C:\Program Files\Apache Group\Apache\sessions"

ili bar ovako mada je mnogo losa varijanta jer se nalazi u public direktoriju

session.save_path = "C:\Program Files\Apache Group\Apache\htdocs"

Ako si na Linux-u i hostujes domen na virtualnom domenu onda verovatno stvarno nema vise mesta na disku. nezavisno sto imas paket od sta znam koliko MB opet se desi ponekad da hosteru nije nikad dosta i stavi vise paketa na serveru nego sto ima prostora.

(A da nadam se da ti je php.ini i WINNT direktoriju ako si pod windowsom.)

(Da nisu kojim slucajem grekom instalirao 2x php)
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: sesije?12.11.2002. u 22:37 - pre 217 meseci
a da korisnik koji pokrece apache mozda nema privilegije nad /tmp ??? kontaktiraj administratora, nema ovo veze sa PHP-om.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

Batica

Član broj: 6014
Poruke: 108
*.net.yu



+1 Profil

icon Re: sesije?12.11.2002. u 22:49 - pre 217 meseci
Na LINUX sam i u pitanju je virtuelni domen i verovatno nema vise mesta na disku. Sta da kazem ovima iz teh. podrske (server je u USA).
Hvala
 
Odgovor na temu

Pajer
Software Designer
Vienna

Član broj: 6176
Poruke: 56
*.14.vie.surfer.at



Profil

icon Re: sesije?12.11.2002. u 23:07 - pre 217 meseci
Pa ja bi se bunio odmah. Posalji im uz poruku sta ti je javio server.
 
Odgovor na temu

Batica

Član broj: 6014
Poruke: 108
*.verat.net



+1 Profil

icon Re: sesije?13.11.2002. u 19:43 - pre 217 meseci
Dobio sam sam sledeci odgovor:
"You will need to specify a different temp/ folder in your webspace
via a php.ini file. Here is a sample php.ini file which you can upload into your cgi-bin:........"

napravio sam /temp i u
U php.ini sam stavio
session.save_path = /home/www/mydomen/temp
i podigao u cgi-bin.

Sada sve radi:)
Hvala svima.

 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: sesije?13.11.2002. u 20:20 - pre 217 meseci
ipak sam bio u pravu.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: sesije?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6080 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.