Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Nov sam u delphiju pomagajte

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Nov sam u delphiju pomagajte

[ Pregleda: 4100 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Plamenko

Član broj: 510
Poruke: 36
*.1.EUnet.yu



Profil

icon Nov sam u delphiju pomagajte08.07.2001. u 02:45 - pre 258 meseci
Prepun sam pitanja.
Za pocetak: imam u projektu karticu koja je nesto kao 'options' koja sadrzi neke checkbox-ove i radiobutton-ove, i kako ja sad da vrsim inicijalizaciju istih?, odnosno da pri ponovnom pokretanju projekta ostanu ukljucene opcije koje je korisnik ostavio ukljucene pre zatvaranja?Za pocetak toliko.
 
Odgovor na temu

Ivand
Ivan Dimitrijević
...
yu/pa

Član broj: 17
Poruke: 2161
*.panet.co.yu

Sajt: www.webmanijak.com


+4 Profil

icon Re: Nov sam u delphiju pomagajte08.07.2001. u 09:26 - pre 258 meseci
koristi ini fajlove
toliko za sada kad budem imao vremena napisacu
opsirno !
 
Odgovor na temu

Plamenko

Član broj: 510
Poruke: 36
*.19.EUnet.yu



Profil

icon Re: Nov sam u delphiju pomagajte08.07.2001. u 14:33 - pre 258 meseci
Pretpostavio sam da se inicijalizacija vrsi pomocu inicijalizacionih fajlova ali me zanima u kom obliku da vrsim zapis u fajl i kako. U svakom slucaju hvala ivand.

[Ovu poruku je menjao Plamenko dana 07-08-2001 u 02:35 PM GMT]
 
Odgovor na temu

Boris

Član broj: 82
Poruke: 450

ICQ: 100801505


+2 Profil

icon Re: Nov sam u delphiju pomagajte08.07.2001. u 16:05 - pre 258 meseci
stavis gore u private:

private
IniFajl:TIniFile;

onda stavis za form1

procedure TForm1.FormClose(Sender: TObject; var Action: TCloseAction);
begin
Inifajl.WriteBool('View', 'CheckBox1', CheckBox1.Checked);
IniFajl.free;
end;

i ono pri izlazu iz programa zapisuje dali je checkovan CheckBox1 ili nije u Inifajl koji je definisan dole(pogledaj ispod).


i sada pri stvaranju form-e ide ovako:

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
Inifajl:=TIniFile.Create('Opcije.ini');
CheckBox1.Checked:=IniFajl.ReadBool('View', 'CheckBox1',CheckBox1.Checked);
end;


i sada program na ulazu cita dali je CheckBox1 chekiran ili nije.

[::b0ris::]
 
Odgovor na temu

Plamenko

Član broj: 510
Poruke: 36
*.27.EUnet.yu



Profil

icon Re: Nov sam u delphiju pomagajte20.07.2001. u 21:18 - pre 258 meseci
Hvala boris sa malim zakasnjenjem , ali imam malih problema naime nije mi jasno zasto se stavlja u private IniFajl:TIniFile? cemu to sluzi tj. zasto u private zasto jednostavno ne bi stavio u VAR odeljak? Inace nije mi upalilo to sto si rekao jos uvek ?!? cak sam i u uses uveo IniFiles. Nije mi jasno.
Imam jos nekoliko pitanja ako moze neko da mi odgovori: imam paradox 7 tabelu i zelim da jedna kolona bude proizvod druge dve kolone, kako? Da li tu kolonu pravim u bazi ili je kreiram u komponenti tabela i kako da joj kazem da ona proizvod dve kolone. Naime o cemu se radi: jedna kolona je kolicina robe a druga cena u jedinici mere i treca bi trebala da buda cena ukupno znaci da korisnik ne ukucava nista u nju nego se sama izracunava. I naravno ne znam koje operacije treba da koristim za tip podataka money?
na primer da prebacim iz dinara u marke i obratno u zavisnosti od toga sta korisnik zeli. E da i kako celu tabelu prebacim u marke ili dinare? Da li treba pregazim celu tabelu odnosno bazu ili da napravim neku privremanu varijantu , na primer u bazi drzim sve u dinarima pa ako korisnik zeli podatke u markama prikazujem 'PodatakIzBaze / 30,00 ' a ako zeli u din prikazujem pod. takve kakvi su bazi?Pomagajte. Znam da je nekima to sve smesno ali nazalost ucim na primerima i sopstvenim greskama jer nemam nikog ko bi mogao da mi pokaze . Hvala unapred na razumevanju.
 
Odgovor na temu

MoDcHe
SER Sabac

Član broj: 4
Poruke: 486
*.ptt.yu

Jabber: modche@elitesecurity.org
ICQ: 73295306
Sajt: localhost


+3 Profil

icon Re: Nov sam u delphiju pomagajte21.07.2001. u 12:32 - pre 257 meseci
Citat:
Plamenko je napisao:
Inace nije mi upalilo to sto si rekao jos uvek :( ?!? cak sam i u uses uveo IniFiles. Nije mi jasno.


Mislim da moras da stavis gore u uses i registry a za bazu podataka to sve pravis u Database desktopu

When you say "I wrote a program
that crashed Windows", people
just stare at
you blankly and say "Hey, I got
those with the system, *for
free*".
-- Linus Torvalds
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
212.110.78.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Nov sam u delphiju pomagajte11.08.2001. u 17:29 - pre 257 meseci
Mislim da bi ti pomoglo kad bi prvo poceo sa ucenjem OOP
da skontas sve o klasama, inheritance, polymorphismom itn ...

znam da u nekim knjigama ima bas sve o OOP u Delphiju .. t.e. object pascal ...

peace
People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

misk0
.: Lugano :. _.: CH :.

SuperModerator
Član broj: 634
Poruke: 2824
*.dialup.blic.net

ICQ: 46802502


+49 Profil

icon Re: Nov sam u delphiju pomagajte11.08.2001. u 22:49 - pre 257 meseci
Citat:
Ivand je napisao:
koristi ini fajlove
toliko za sada kad budem imao vremena napisacu
opsirno !


A je'l iko ikad pokusavao da radi serijalizaciju u Delphiju
znaci da se neke stavke jednostavno sacuvaju onako kakve su bile prije zadnjeg zatvaranja programa . ?
:: Nemoj se svadjati sa budalom, ljudi cesto nece primjetiti razliku ::
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.rcub.bg.ac.yu

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: Nov sam u delphiju pomagajte13.08.2001. u 02:31 - pre 257 meseci
Citat:
misk0 je napisao:
A je'l iko ikad pokusavao da radi serijalizaciju u Delphiju
znaci da se neke stavke jednostavno sacuvaju onako kakve su bile prije zadnjeg zatvaranja programa . ?


Hm, nesto neprecizno.

Prvo pitas za serijalizaciju (serijalizacija nekog posla je obavljanje tog posla na taj nacin da se svaki dao tog posla obavi deo po deo, znaci ne simultano i sinhronizovano, vec asinhrono i serijski - redom).

Zatim ide poistovecenje serijalizacije sa pitanjem iz ove teme.

Sto se tice tog problema, upravo su ljudi i dali odgovor o tome kako se moze zapamtiti stanje komponenti u INI fajlovima. Naravno, moguce je koristiti i registry i "MOJ FORMAT", ali onda je procedura nesto drugacija. A sto se Delphi-a tice, ti mozes da prodjes sve prozore i komponente automatski i da zapamtis stanje svakog od tih u, recimo, Application.OnTerminate ili kako si ga vec nazvao.

Toliko.
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Nov sam u delphiju pomagajte

[ Pregleda: 4100 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.