Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

DataBase

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: DataBase

[ Pregleda: 6396 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Makojdis
Stefanovic Milos
Kragujevac

Član broj: 78
Poruke: 302
*.ptt.yu



Profil

icon DataBase06.07.2001. u 10:42 - pre 280 meseci
Imam dva problema. Radiom sam neki program koji koristi baze iz Delphija.. e sad sve to lepo radi kod mene ali kad odnesem na neki drugi komp koji nema instaliran Delphi prijavi mi neku gresku kako ne moze na nadje neke systemske fajlove.
A drugi problem baza tj. fajl.db mora da bude u onom direktorijumu ukojem sam ja snimio program npr. c:baza ito uvek bilo gde da se nalazi exe fajl


Kako ovo da resim???
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.rcub.bg.ac.yu

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: DataBase06.07.2001. u 12:35 - pre 280 meseci
Citat:
Makojdis je napisao:
Imam dva problema. Radiom sam neki program koji koristi baze iz Delphija.. e sad sve to lepo radi kod mene ali kad odnesem na neki drugi komp koji nema instaliran Delphi prijavi mi neku gresku kako ne moze na nadje neke systemske fajlove.
A drugi problem baza tj. fajl.db mora da bude u onom direktorijumu ukojem sam ja snimio program npr. c:baza ito uvek bilo gde da se nalazi exe fajl


Kao prvo, dok pravis aplikaciju (na svom racunaru), iz ControlPanel/BDE Administrator-a odredi aliasa za direktorijum u kome ti se nalaze .db fajlovi. Potom property Table1 komponente koji se zove (cini mi se) Database Name postavi na Alias koji si prethodno kreirao "BDE Administratorom".
Kada odnes aplikaciju na klijentov racunar, potrebno je da i tamo instaliras BDE (BorlandDatabaseEngine) koji u stvari omogucava tvojoj aplikaciji da komunicira sa bazom. Instalaciju BDE-a (oko 10-ak MB valjda) naci ces na disku Delphija. Posto instaliras BDE, opet u control panelu/bde administratoru kreiras alias _sa istim nazivom_ kao na svom racunaru, s tim sto sada direktorijum za taj alias moze da bude bilo koji (jer si u svojoj aplikaciji bazu povezao preko aliasa, a onda aplikacija kontaktira BDE Administratora i pita ga koji je to direktorijum koji ima alias taj i taj).
Odredis dakle isti alias (kao na svom racunaru), bilo koji direktorijum i ostalo bi trebalo da bude sve OK.
Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

Gojko Vujovic
Amsterdam, NL

Administrator
Član broj: 1
Poruke: 13651



+165 Profil

icon Re: DataBase06.07.2001. u 12:50 - pre 280 meseci
Tačno je ovo što kaže moderator, ali postoji i lakši način.
Napravi instalaciju svog programa korišćenjem installshield express-a koji dolazi uz Delphi. U njemu možeš naznačiti i da se BDE uključi u tu instalaciju i potrebni fajlovi staju na oko 3 diskete.
Instalacija je pametna i neće se ni pokretati ako je BDE već instaliran.
Takođe, pri kreiranju instalacije možeš da podesiš database alias i direktorijum do njega, i to se po instalaciji program automatski podesi na ciljnoj mašini.

Korisna stvar taj installshield, nema šta :)
 
Odgovor na temu

Makojdis
Stefanovic Milos
Kragujevac

Član broj: 78
Poruke: 302
*.ptt.yu



Profil

icon Re: DataBase06.07.2001. u 14:50 - pre 280 meseci
Nisam bas ukapirao ovaj prvi deo.
Ja bazu pravim u DataBase Desktop-u. Da li odavde moze nesto da se sredi ili bas mora iz BDE Admin....


Hvala!
 
Odgovor na temu

Gojko Vujovic
Amsterdam, NL

Administrator
Član broj: 1
Poruke: 13651



+165 Profil

icon Re: DataBase06.07.2001. u 16:06 - pre 280 meseci
Pazi.. nisi nam u početku naveo KAKO pristupaš bazama, korišćenjem BDE-a ili nekog odvojenog software-a (apollo je odličan za ovu namenu, manji je od BDE-a, lakše se distribuira sa gotovim programom,...).
Zato smo pretpostavili da si koristio BDE za pristup tim (verovatno paradox) bazama.

Ti možeš ručno instalirati samo BDE sa Delphi CD-a na ciljnu mašinu, i ručno napraviti alias i podesiti direktorijum za njega na mesto gde si stavio baze, i sve to moraš raditi preko BDE Administrator utility-ja.
To je prvi način koji je objašnjen u prvoj poruci. Drugi je ovaj sa installshield-om koji sam ti ja spomenuo u sledećoj poruci..
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: DataBase07.07.2001. u 17:07 - pre 280 meseci
Citat:
Makojdis je napisao:
Nisam bas ukapirao ovaj prvi deo.
Ja bazu pravim u DataBase Desktop-u. Da li odavde moze nesto da se sredi ili bas mora iz BDE Admin....


Napravi "bazu" (to nije baza ali nema veze ) i snimi je u bilo koji dir na tvom kompu. Potom idi u BDE Admin i tamo kreiraj Alias koji ce medju svojim atributima imati putanju ka tvom diru. Potom u samom Delphiju, pri kreiranju aplikacije umesto da kucas celu putanju do tvoje "baze", lepo izaberi alias koji si kreirao i tabelu sa kojom zelis da radis. E ondaK, ili sve rucno odradi i na klijentovom racunaru (dakle, bilo gde na njegovom kompu smestis bazu, i u BDE ADminu kreiras alias ka tom diru - s tim sto alias mora da ima isti naziv koji si dodelio i na svom kompu) ili odradi sve to (polu-automatski) pomocu InstallShielda koji dolazi uz Delphi.
Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

Plamenko

Član broj: 510
Poruke: 36
*.19.EUnet.yu



Profil

icon Re: DataBase08.07.2001. u 15:13 - pre 280 meseci
Ja imam glupo pitanje o bazama ako nije greh . Zanima me kako da naucim izradu baza za delphi (paradox za pocetak). Ima li neki dobar help ili nesto slicno?Imam delphi 5 sa instaliranim svim mogucim podrskama za baze, i sta sad?
 
Odgovor na temu

Gojko Vujovic
Amsterdam, NL

Administrator
Član broj: 1
Poruke: 13651



+165 Profil

icon Re: DataBase08.07.2001. u 17:17 - pre 280 meseci
Osim dobre knjige, ne mogu ti ništa drugo preporučiti.
Nisam video još uvek dobar tutorial ili neki sličan kraći tekst na netu na tu temu.

Knjiga je Delphi 5 Developers Guide. Ne znam tačan naslov na srpskom, ali čini mi se da sam čuo da je prevedena.
Inače original imaš u Beogradu mada je malo skup..
 
Odgovor na temu

Makojdis
Stefanovic Milos
Kragujevac

Član broj: 78
Poruke: 302
*.ptt.yu



Profil

icon Re: DataBase08.07.2001. u 23:15 - pre 280 meseci
Ok Hvala

Skarabudzicu ja to vec nekako....
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
212.110.78.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: DataBase11.08.2001. u 17:24 - pre 279 meseci
Ako ti je baza Paradox ... onda ti ne treba bde admin i slicna podesivanja
posto je paradox baza sama po sebi poseban dir samo navedes dir u database name i normalno ime tabele i sve radi ko sto treba ...
ja obicno ubaci bazi kako subdir programa koji radis ..
i samo mu kao database name ubacis

ExtractFilePath(application.exename)+'dbdir';

i uz put da pitam gojkoa gde mogu da nadzem tog Apollo-a koji je pomenuo .....

peace
People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

Pajke
Pajovic Nenad
Vatrogasac
Sabac

Član broj: 2888
Poruke: 41
212.62.58.*

Sajt: www.ptt.yu/korisnici/p/a/..


Profil

icon Re: DataBase03.05.2002. u 21:56 - pre 270 meseci
Citat:
Riste Pejov:
Ako ti je baza Paradox ... onda ti ne treba bde admin i slicna podesivanja
posto je paradox baza sama po sebi poseban dir samo navedes dir u database name i normalno ime tabele i sve radi ko sto treba ...
ja obicno ubaci bazi kako subdir programa koji radis ..
i samo mu kao database name ubacis

ExtractFilePath(application.exename)+'dbdir';

i uz put da pitam gojkoa gde mogu da nadzem tog Apollo-a koji je pomenuo .....

peace

Probao sam ovo ali nesto nece.
Snimim Paradox tablu u C:\baza i u Database Name stavim C:\baza\baza.db
i to radi ali kad odnesem kod druga i snimim takodje u direktorium C:\baza
prijavi nam gresku tj ilegalnu operaciu
mislim da nevidi tabelu

 
Odgovor na temu

tiodor
Tiodor Jovović
Beograd

Član broj: 3670
Poruke: 51
*.bitsyu.net

Sajt: www.k-qube.com


Profil

icon Re: DataBase04.05.2002. u 03:26 - pre 270 meseci
Ukoliko se ja dobro sećam, dok sam radio sa BDE-om, na mašini na kojoj radi program BDE MORA BITI INSTALIRAN (razni id*.dll fajlovi ), a opis celog postupka možeš pronaći u fajlu deploy.txt koji se nalazi u direktorijumu u kojem je Delphi instaliran.

Pozdrav, Tiodor.
 
Odgovor na temu

tiodor
Tiodor Jovović
Beograd

Član broj: 3670
Poruke: 51
*.bitsyu.net

Sajt: www.k-qube.com


Profil

icon Re: DataBase04.05.2002. u 03:45 - pre 270 meseci
Eh, primetih još nešto, ne treba u DatabaseName da staviš ime tabele, već direktorijum u kojem je baza (odnosno tabele), a kao table name staviš ime fajla, npr :

DatabaseName:='c:temp'
TableType:=ttParadox; // za Paradox tabele
TableName:='baza.db';

naravno, i za ovo važi da je potrebno da BDE bude instaliran.

Pozdrav, Tiodor.
 
Odgovor na temu

Makojdis
Stefanovic Milos
Kragujevac

Član broj: 78
Poruke: 302
*.ptt.yu



Profil

icon Re: DataBase04.05.2002. u 08:58 - pre 270 meseci
Ok to sam odavno sredio pomocu aliasa, mnogo dobra stvar...
To pisem za maturski, koriscenje SQL-a u Delphiju...pa ako neko ima ideju sta bih jos mogao da napravim nek postuje. Svaka ideja je dobrodosla.
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: DataBase04.05.2002. u 10:00 - pre 270 meseci
Pogledaj :

http://www.marcocantu.com/edelphi/default.htm

http://delphi.about.com/cs/sqlanddelphi/index.htm
Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: DataBase

[ Pregleda: 6396 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.