Osecam potrebu jos jednom da se javim u ovoj temi (moj je bio i drugi post threada a vec mi je jedna takva tema zamrla pa sam se prikljucio ovoj

), a sve u cilju ohrabrenja aktivnih ucesnika/ca,
nepotrebno precrtati
Dakle osim
http://www.elitesecurity.org/p2144546
moram dodati jos par korisnih saveta:
1. Na citavom ispitu se moras ponasati po kljucu "dete je u pravu, ja sam pogresio", moras se smeskati na svakakve gluposti. To je posebno vazno na situacijama.
2. Sto se Zakona tice: Neki od ispitivaca smatraju da se polaganjem ispita za licencu stice pravo za rad i u srednjoj i u osnovnoj skoli, tako da ne J__ zivu silu vec pitaju oba Zakona, uz obavezan Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
Moje iskustvo i vecine mojih prijatelja je takvo da ipak pitaju u kojoj skoli radis pa onda ide prica o Zakonu tog tipa skole.
3. Konvencija o pravima deteta: Ja sam poceo da citam pred ispit tu konvenciju i posle dve strane sam se smorio, jer nisam uspeo izuzev dve recenice nista vise da izustim. Sve lici na sve i vrti se u krug. Odmah sam resio da batalim to i odlucio da ako pitaju kazem da jesam citao, ali da mi se sve izmesalo, iz usput da izbalavim nesto o Pravima dece iz normalnog zivota (pravo na ucenje, pravo na zastitu od maltretiranja i slicno, zavisi od razvezanosti jezika i raspolozenja u tom trenutku)
4. Ustav: slicno kao pod 3, samo za razliku od Konvencije mislim da ni ispitivaci nisu sigurni sta treba da pitaju. Ustavna kriza u ovoj zemlji (kako pratih iz medija) traje vec x meseci, a da li treba Ustavna povelja bivse drzavne zajednice, Ustav Srbije (ako ga imamo), ili Ustav SCG.
Zakljucak za 3. i 4.: Ako pitaju, nikako se ne predajes, vec kazes da si ucio I USTAV I KONVENCIJU pa se posle boris "k'o za dvojku"

EDIT: To vazi i za OBA Zakona o osnovnoj/srednjoj skoli.
5. Zakon o Osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja: Osnovne odredbe, pa ima onaj deo od cega se sastoji Nacionalni prosvetni savet, pa onda Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja - to nisam cuo da su nekog detaljno pitali, ukljucujuci i stvari koje se ne srecu u svakodnevnoj praksi: Upis lica bez drzavljanstva ili stranih drzavljana itd.
6. Pravilnik o ocenjivanju: Na dve A4 strane je, i nije problem nauciti ga, tu su definisane opisne ocene za veronauku, gradjansko, da ne kazem da je za osobu u nastavi u stvari najbitniji od svega pomenutog
Ja sam Zakone spremao pomocu Buzanovih mapa, crtao sam neke dijagrame cisto da uocim po neku vezu izmedju elemenata. Znam da ispitivaci Zakona hoce da vrte oko brojki (posebno su im omiljeni termini zalbe na ocenu na kraju polugodja ili u toku polugodja, zalbe na odnos zaposlenog prema detetu - takve procedure obozavaju);
Zatim vole da se vrte oko: Prijema u radni odnos na odredjeno ili neodredjeno vreme, nadleznosti Skolskog odbora, Povrede radne obaveze...
Ako se setim jos necega postovacu ovde, sa zajedno sa jednim zanimljivim predlogom
--
ES is the bes' ! ;)