Citat:
Leftfield: Opet ja. Procitao sam da se moze promijeniti samo preko PPPoE. Picim win2000. A dalje ne znam nista.
Trudis se i guglas, ali mislim da negde gresis...
MAC adresa predstavlja neku vrstu fizicke oznake svake mrezne karte. Trebalo bi da je upisana u mreznu kartu u fabrici, i generalno nije nesto sto mozes da menjas... (Na nekim kartama mozes, ali to je izuzetak - ne pravilo). Na necemu sto je ruter i gde nemas low-level pristup, jako je tesko mozes promeniti.
Citat:
Leftfield: Ok. Malo pojasnjenja je mozda potrebno. Ja znam promijeniti Mac adresu na svom racunaru ali mi je IP uvijek vezan za "machine name": adsl-xxxx-l0240.crnagora.net.
Ovo xxxx valjda treba da promijenim ali ne znam ama bas nista o tome.
To xxxx meni lici na mesto gde bi vecina provajdera upisala IP a ne MAC adresu. Razmisli sta zelis...
Ako zelis menjati IP - to tek ne mozes. IP adresu ti dodeljuje ISP, i ne mozes je namestiti po zelji. Glavni razlog je to sto kad bi tu upisao nesto drugo, to verovatno ne bi ni radilo... Da ne ulazim u to kako se rutiraju paketi, dovoljno je reci da neces moci nista ni da posaljes ni da ti stigne, ako nije u pitanju odgovarajuca adresa.
Ako zelis uvek isti (fixni) IP - moraces da popricas sa provajderom, i mozda nesto doplatis.... Druge primene mi i ne padaju na pamet - zasto bi ti uopste bilo bitno koji ti je IP? Ako vec imas fixni IP, a samo zelis da promenis to IME - to je vec normalno - ali i za to se moras obratiti ISP-u. To ime se zove reverzni DNS, i podaci o njemu stoje kod tvog ISP-a. Ako imas fixni IP, onda imas svako pravo da trazis od ISP-a da ti da neko ime po zelji - sve dok je to ime u okviru domena koji ti pripada. Kada bi npr. prosedovao leftfield.com mogao bi da trazis da se to zove firma.leftfield.com . To je cesto i korisno / preporucljivo, i ne bi trebalo da predstavlja problem - jedan ljubazan mail ili poziv provajderu bi to sredili za 24-48h.
Please do not feed the Trolls!
Blasphemy? How can I blaspheme? I'm a god!'