Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Tutorijal za Fox Pro 9

[es] :: Baze podataka :: Tutorijal za Fox Pro 9

[ Pregleda: 7571 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

srdja_j1
Srdjan J

Član broj: 77836
Poruke: 2
*.crnagora.net.



Profil

icon Tutorijal za Fox Pro 926.12.2005. u 20:56 - pre 177 meseci
Pozdrav za sve!
Poceo sam uciti FoxPro verzija 9. Knjigu ne mogu naci, pa me zanima gdje se moze download-ovati tutorijal na nasem jeziku? Pozeljno bi bilo da se radi o tutorijalu za Fox9. Nasao sam knjigu za Fox 3, medjutim to ipak dosta razlicito od aktuelne verzije. Za pocetak bi mi bio dovoljan i tutorijal sa najosnovnijim pojmovima i naredbama.
Hvala puno.
 
Odgovor na temu

dragancesu
subotica

Član broj: 38340
Poruke: 2124
*.114.eunet.yu.



+69 Profil

icon Re: Tutorijal za Fox Pro 926.12.2005. u 21:56 - pre 177 meseci
Ako si samo poceo i nisi opterecen s tim, prijateljski savet ti je da ga zaboravis. Probaj delfi. Instaliras 7, citas knjigu od 4 i (skoro) sve isto, tacnije kljucne stvari su ostale iste, mnogo je dodato. Ta varijanta je mnogo bolja za pocetnika.


Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux
 
Odgovor na temu

Fedya
Fedor Hajdu
Solution Architect
Emaratech
Dubai, UAE

Član broj: 28246
Poruke: 790
*.leased.neobee.net.

Jabber: fedya@elitesecurity.org
Sajt: devtechgroup.com


+34 Profil

icon Re: Tutorijal za Fox Pro 927.12.2005. u 07:27 - pre 177 meseci
Citat:
dragancesu: Ako si samo poceo i nisi opterecen s tim, prijateljski savet ti je da ga zaboravis. Probaj delfi. Instaliras 7, citas knjigu od 4 i (skoro) sve isto, tacnije kljucne stvari su ostale iste, mnogo je dodato. Ta varijanta je mnogo bolja za pocetnika.


VFoxPro je sistem za upravljanje bazama podataka i nema puno (citaj "nikakve") veze sa Delphi-em (jes da ima i fox form designer ali to je vrlo sporedna stvar).

@srdja_j1:
Pre par godina sam radio Fox citajuci knjige bas za veziju 3 (a tada je aktuelna verzija bila 5) posto knjiga nije bilo - ne samo na nasem jeziku vec uopste. Microsoft se svim silama potrudio da unisti ovaj jezik i on jos uvek postoji samo zahvaljujuci gomili programera koji vec mnogo godina rade samo fox. Ako si nov u svetu baza podataka i vizuelnog programiranja moj savet ti je da zaboravis Fox i krenes da ucis Access a kasnije SQL Server. Za njih imas literature na sve strane. Fox je davno prevazidjena tehnologija.
Every hamster has his day.
 
Odgovor na temu

srdja_j1
Srdjan J

Član broj: 77836
Poruke: 2
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: Tutorijal za Fox Pro 927.12.2005. u 19:18 - pre 177 meseci
Hvala na savjetima!
Radi se o tome da sam igrom slucaja "primoran" da pocnem sa Fox-om. SQL Server sam radio i namjeravan da nastavim. Fox mi je trenutno potreban.
Pozdrav
 
Odgovor na temu

Fedya
Fedor Hajdu
Solution Architect
Emaratech
Dubai, UAE

Član broj: 28246
Poruke: 790
*.leased.neobee.net.

Jabber: fedya@elitesecurity.org
Sajt: devtechgroup.com


+34 Profil

icon Re: Tutorijal za Fox Pro 928.12.2005. u 11:25 - pre 177 meseci
U tom slucaju nabavi knjige Visual FoxPro 3.0 (Hentzen) i Visual FoxPro 3 za Programere (Griver) i posle na netu trazi tekstove tipa What's New in Fox...
Ne znam da je izasla i jedna novija knjiga o Fox-u.
Every hamster has his day.
 
Odgovor na temu

mkaras
Marko Karas
Beograd

Član broj: 66087
Poruke: 427



+19 Profil

icon Re: Tutorijal za Fox Pro 909.01.2006. u 14:03 - pre 176 meseci
Dana Tue, 27 Dec 2005 08:27:21 CET, Fedya napisa:


Citat:

Fox je davno prevazidjena tehnologija.



Greska i to velika. Fox je izuzetno dobar alat za upravljanje bazama

podataka. Veoma je brz, ima sve odlike modernih sistema za upravljanja

bazama podataka. Moze da radi i sa svojim sistemom datoteka ali i sa svim

velikim bazama podataka preko OLE DB sistema ili preko ODBC sistema za

povezivanje. Lako se pisu COM serveri uz pomoc Foxa.


Velika prednost VisualFox-a je njegov programski jezik koji je slican

BASIC-u ali nema neke suvisnosti u kodiranju kao sto ima u Basicu


Primer:

-U basicu mora da de deklarise neka promenljiva strSQL kao string pa da se

napuni SQL iskazom i da se uz pomoc DoCmd.RunSql strSQL izvrsi

- u Fox-u jednostavno SQL iskaz se izvrsi bez ikakvih suvisnih pisanija.


Druga prednost je sistem klasa koji je dosta dobro resen. Nasledjivanje je

kao i u C++, pa je izrada formi veoma laka i brza.


Citat:

Microsoft se svim silama potrudio da unisti ovaj jezik i on jos uvek postoji samo

zahvaljujuci gomili programera koji vec mnogo godina rade samo fox.



Nema veze sa istinom. Fox je stigao do verzije 9. Izdvojen je iz Visual

studia i po ceni je ravan njemu ako ne i skuplji.


Ko je lud da baca u zaborav program koji je vrlo brz, efikasan i lagan za

upotrebu, kao da nije Microsoftov, a jos uvek donosi lepe pare.


Cena za verziju 8 je bila oko 700 sto je, cinimi se, cena koju ljubitelji

Delphija placaju za njega.


Sve u svemu jedan veoma dobar i efikasan alat za pisanje programa za

upravljanje bazama podataka ali i za pisanje svega sto coveku padne na

pamet. Ja sam ga koristio za kontrolisanje grejanja, klimatizacije i

nadzora jednog dosta velikog objekta. Znaci uglavnom saradnja sa

kontrolerima, upravljanje motorima, kontrola kamera i lagerovanje snimaka.

To lagerovanje je bila jedina "osnovna" funkcija koju je obavljao FOX, sve

ostalo je radio ono sto se smatra da je posao za C, C++ ili Delphi i to sve

u realnom vremenu bez imalo zastoja.


Znaci, ne treba olako odbacivati alat koji i ne poznajemo dovoljno.

Literature i primera ima dovolno i u pisanom i u elektronskom obliku.
 
Odgovor na temu

Fedya
Fedor Hajdu
Solution Architect
Emaratech
Dubai, UAE

Član broj: 28246
Poruke: 790
*.leased.neobee.net.

Jabber: fedya@elitesecurity.org
Sajt: devtechgroup.com


+34 Profil

icon Re: Tutorijal za Fox Pro 913.01.2006. u 14:32 - pre 176 meseci
Citat:
mkaras: ... ne treba olako odbacivati alat koji i ne poznajemo dovoljno.
Literature i primera ima dovolno i u pisanom i u elektronskom obliku.


Nemoj tako... Otkud ti znas koliko ja poznajem Fox...?

Inace koristio sam VFP od verzije 4 - 6, i bio sam veoma odusevljen jezikom, dobar sistem za baze u kombinaciji sa lakocom Visual Basic-a... Ali sam vremenom u nedostatku literature i posla polako poceo da gubim korak sa Fox-om i bio prinudjen da predjem SQL Server.

A gde to ima literature za fox i sta po tebi znaci "dovoljno"?? Ono malo tutiriala na microsoft.com koje vecina korisnika (covek koji je poceo temu, rekao je da je pocetnik) ne razume? Koja je poslednja knjiga ciji je prevod izasao na srpskom (hrvatskom, bosanskom... sve jedno)?????

Uz sve to Fox jos uvek nije kompatibilan sa .NET-om i potreban mu je sopstveni engine za izvrsavanje sto ga unazadjuje za jos par godina...

Ovo nisam napisao sa namerom da se raspravljam sa tobom, vec zato sto sam ja prvi koji bi voleo da je sve tako lepo kao sto si ti napisao ali nije... Uz to covek je pocetnik i hteo sam da mu pomognem...
Every hamster has his day.
 
Odgovor na temu

mkaras
Marko Karas
Beograd

Član broj: 66087
Poruke: 427



+19 Profil

icon Re: Tutorijal za Fox Pro 915.01.2006. u 10:54 - pre 176 meseci
Dana Fri, 13 Jan 2006 15:32:58 CET, Fedya napisa:

Citat:

Inace koristio sam VFP od verzije 4 - 6, i bio sam veoma odusevljen jezikom, dobar sistem za baze u kombinaciji sa lakocom Visual Basic-a... Ali sam vremenom u nedostatku literature i posla polako poceo da gubim korak sa Fox-om i bio prinudjen da predjem SQL Server.


Koja slicnost postoji izmedju VFP i SQL servera? Fox sasvim lepo pristupa
SQL serveru. Na korisniku je da bira da li mu je potrebna baza podataka
koja je implementirana u samom Fox-u ili ce koristiti neki server.


Citat:

A gde to ima literature za fox i sta po tebi znaci "dovoljno"?? Ono malo tutiriala na microsoft.com koje vecina korisnika (covek koji je poceo temu, rekao je da je pocetnik) ne razume? Koja je poslednja knjiga ciji je prevod izasao na srpskom (hrvatskom, bosanskom... sve jedno)?????


Za pocetak pogledaj na
http://www.hentzenwerke.com/ca...atalogsubject.htm#visualfoxpro

Sve sto postoji na sajtu moze da se poruci. Sve je na engleskom ali je
veoma citko i razumljivo pisano. Mozda bi knjiga za VFP 3 izdanje
Hentzenwerke Publishing, prevod Mikro knjiga, mogla da bude dobra osnova
za sve ostale nadgradnje. Knjiga pokriva sve oblasti koje su bitne u
razumevanju programa.

Citat:

Uz sve to Fox jos uvek nije kompatibilan sa .NET-om i potreban mu je sopstveni engine za izvrsavanje sto ga unazadjuje za jos par godina...


Ne vidim zasto je .NET toliko bitan. To je samo jos jedan od okvira za
programiranje, koji pomazu ali nisu obavezni jer i bez .NET-a se moze i to
veoma lepo. Mada pogledaj knjigu NET for Visual FoxPro Developers by Kevin
McNeish ima je na gore pomenutom sajtu u PDF formatu.

Citat:
Visual FoxPro is one of the best Microsoft tools for creating desktop, client-server, and Web applications. However, it would be a mistake to ignore .NET. Microsoft has put a lot of resources into making .NET a revolutionary platform for creating both desktop and Internet application software.

If you’re simply curious about what .NET offers, this book provides a strong overview of the .NET Framework and the C# and Visual Basic .NET languages, helping you to assess these new technologies through the lens of Visual FoxPro. If you’re already “sold” and are ready to learn specifics about how to use .NET in your software development projects, this book provides plenty of “how to”, “step-by-step” and “best practices” information that will help you climb the .NET learning curve and get up and running quickly.

The first chapter sets the stage for the rest of the book by answering questions such as “What is .NET”? and “Why should I be interested in .NET”? Other chapters take you into the details of the C# and Visual Basic .NET languages to help you decide which is best for you. After learning the basics, other chapters take you step-by-step through the process of building your first .NET Windows application, Web Forms application and XML Web Service.

Znaci, moguce je raditi i u .NET okruzenju uz malu pomoc ostalih programa

Vecina foruma posvecenih FOX-u su takodje koristili Fox kao bazu podataka
jer je veoma brz.

Citat:

Ovo nisam napisao sa namerom da se raspravljam sa tobom, vec zato sto sam ja prvi koji bi voleo da je sve tako lepo kao sto si ti napisao ali nije... Uz to covek je pocetnik i hteo sam da mu pomognem...


Sada, kada si saznao nesto novo, moze se desiti da se opet vratis na Fox .
I dalje mislim da nema boljeg programa za pisanje programa za baze bilo to
njegova ili neki od SQL servera.

Bilo bi dobro kada bi i na ES-u bilo malo vise pisanja i rasprave o Fox-u.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao mkaras dana 15.01.2006. u 12:08 GMT+1]
 
Odgovor na temu

[es] :: Baze podataka :: Tutorijal za Fox Pro 9

[ Pregleda: 7571 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.