E ovako.
Planiram da kupim neku wireless opremu ali da to bude neka jeftinija varijanta.
Prijatelj mi je preporucio da uzmem neki jeftiniji AP g-standarda i da antenu napravim sam. Evo moja situacija do AP provajdera od moje zgrade ima jedno 450-600 m ja sam na trecem spratu i uvek imam potpuno cist LOS za sve provadere u gradu. Od kompa do terase imam dva metra. Zanima me sta preporucujete da kupim i koju antenu da napravim (ako mozete da napisete cene opreme i gde ima da se nabavi). Samo da napomenem da sa wireless opremom nisam dolazio u kontak uopste.
Veoma bi mi koristila pomoc u vezi ovoga zato unapred hvala svima koji mi odgovore nesto.
Kupi PCI karticu i probaj sa njenom antenom da se nakačiš. Antenicu stavi pored prozora. Preporučujem ti Pheenetovu karticu sa Ralink čipsetom, ona je i najjeftinija a radi odlično. Ako ne ide sa priloženom antenicom, kupi 5 ili 7 metara CFD-200 kabla (RP-SMA-male na N-male) i neku najjeftiniju panelku za spoljnu montažu (sa N-female konektorom) i to će sigurno raditi. Pravljenje antene je pipav posao koji zahteva tehničko znanje, alat i puno strpljenja, tako da mislim da nije vredno truda jer najjeftinija panelka (12dBi) košta 27€+PDV u svima nama dobro poznatoj beogradskoj firmi.
ako imaš mesta gde da staviš glomaznu antenu onda pravi 3d corner, mada kod nje nije fora u dobrom lemu nego u dobroj konstrukciji, u suprotnom pravi bi-quad, ostalo je komplikovano....ja glasam za 3d samo ako imaš de da staviš antenčinu
E da malo sam pogresio u proceni razdaljine. Sinoc sam merio Google earth-om (posto nisam mogao da smislim nista pametnije) i po njemu ima 1250 m. U sustini meni najvece pitanje je dali da uzmem AP ili obicnu karticu (sta mislite o D-Link DWL-G520?).