Citat:
Boki4u: ...da sve bude na legalan nacin

...Uvozio bi rodu uz pomoc jednog poznanika koji zivi "preko".
...Da li je u pocetku potreban spediter
Za legalan uvoz je obavezan spediter, bez obzira na vrednost i kolicinu robe.
Citat:
Kapiram da da bi uvezao robu moram da registrujem agenciju i tako to...
To mi je sad dosta tesko da objasnim. Prvo moras da se odlucis hoces radnju ili preduzece, pri odluci imaj u vidu da radnje nemaju pravo uvoza. Agencija nije oblik organizovanja, agencija je opisni naziv za nacin obavljanja konkretnog posla, pa agencija moze biti i radnja i preduzece, a iz mnostva razloga obicno je radnja. Ja bih na tvom mestu, ako nemam sta da radim zakupio najjeftiniji lokal i otvorio npr "Sve za $" radnju, za to sto ti nameravas ne bih imao dovoljno hrabrosti.
Citat:
1. Koliko je to izvodljivo, s obzirom da sam student
To nema nikakve veze.
Citat:
2. Kako proci najbezbolnije? Koliko para treba uopste za otvaranje (registrovanje) agencije?
Manje nego sto ce ti biti mesecni troskovi.
Citat:
3. Da li je za tako nesto fiskalna kasa "a must have", ili se moze bez nje?
Mozda bi se moglo bez nje, ali ti si negde gore pomenuo rec "legalno", tako da je onda "a must have".
Citat:
4. Kakve bi bile moje obaveze prema drzavi?
Neces moci da se provuces kao pausalac, moraces da vodis knjige a verovatno ce ti odgovarati da se prijavis i za PDV. Od obaveza prema drzavi imas komunalnu taksu, porez na platu, doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje. To sve zajedno obicno bude oko 200 EUR-a, neki ovde tvrde da moze i za manje od 100, ali ja ne bih bio toliki optimista. To dosta varira od opstine do opstine, tako da ti niko ne moze dati pouzdanu informaciju. Za knjigovodstvo smo vec rekli 100 EUR-a, PDV placas 18% na vrednost robe tako da sto vise platis bolje je

znaci da si vise prodao, pa ces vise i zaraditi, u principu 600-1000 EUR-a PDV-a je sasvim OK za pocetak. To naravno placas unapred, kad carinis robu, a posle kad prodas i napravis obracun doplatis jos. Na kraju godine, ako imas dobit, ceka te porez na dobit 20%, a ako hoces tu dobit da podignes i potrosis onda jos 10% ili 15%, ne mogu sad da se setim. Za to naravno ne mogu da predvidim koliko ces platiti, ali sto vise to bolje

Dakle, u grubim crtama:
troskovi: plata+porezi+doprinosi+knjigovodstvo+taksa=600 EUR-a
Ako ti je cena po kojoj prodajes za 50% veca od cene po kojoj kupujes u inostranstvu
imas razliku u ceni od oko 15% (15% carinski i transportni troskovi, 18% PDV, 2% ostali troskovi). Da bi firma poslovala "na pozitivnoj nuli" tih 15% treba da ti bude jednako gore pomenutih 600 EUR-a. Znaci, ukupan mesecni promet treba da ti bude preko 4.000 EUR-a, ili podeljeno sa 25 radnih dana, 160 EUR-a dnevni prosek. Sto se tice para koje ti trebaju za pocetak, pretpostavimo da mozes da ih obrnes 2x mesecno, znaci treba ti 2.000 EUR-a obrtnih sredstava. U praksi i nije bas tako lako napraviti obrt svih obrtnih sredstava, nesto uvek ostane pa stoji mesec-dva pre nego sto se proda, pa racunaj da je neki minimum obrtnih sredstava za pocetak 3000 EUR-a.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.