Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Da li neko zna kako se setuje utl_file

[es] :: Oracle :: Da li neko zna kako se setuje utl_file

[ Pregleda: 4191 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

IvanaZR

Član broj: 47913
Poruke: 36
*.absolutok.net.



Profil

icon Da li neko zna kako se setuje utl_file01.10.2005. u 00:00 - pre 198 meseci
dobijam ove poruke:
ORA-06510: PL/SQL: unhandled user-defined exception
ORA-06512: at "SYS.UTL_FILE", line 98
ORA-06512: at "SYS.UTL_FILE", line 157
ORA-06512: at line 11

ne dozvoljava mi da setujem utl_file niti da promenim path:

alter system set utl_file_dir='c:\csv' scope=spfile;

ERROR at line 1:
ORA-02095: specified initialization parameter cannot be modified

Jel neko zna kako mogu da resim ovo tj. kako tacno da setujem utl_file tj. da modifikujem putanju?
 
Odgovor na temu

Raspucin

Moderator
Član broj: 20699
Poruke: 216
212.200.97.*

ICQ: 244452581


+3 Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file01.10.2005. u 15:07 - pre 198 meseci
Zasto malo ne konsultujes dokumentaciju, nego ides samo metodom grube sile?

Prvo UTL_FILE_DIR nije dinamicki parametar, sto znaci to ALTER SESSION ne pomaze. Taj parametar treba da podesis u init.ora fajlu baze. To mozes da uradis iz Enterprise Manager-a, ili nadji init.ora fajl za tvoju bazu i u njemu ubaci

utl_file_dir=c:\csv

znaci navoda i apostrofi nisu neophodni. Imena koja su duza od 8 karaktera i koji imaju prazna mesta (SPACE) u nazivima, moraju da pudu pod znakom navoda i moraju da se zovu tacno kao na fajl sistemu, jer je onda ovaj property CASE-sensitive.
FAT particije ne podrzavaju prava pristupa direktorijumima i fajlovima.

Kada to podesis, imas pogled V$PARAMETER, gde mozes da vidis da li si to podesila kako treba.

select *
v$parameter where name = utl_file_dir;

a ako koristis verziju baze 9i ili 10g imas i pogled dba_directories gde isto mozes da proveris ovaj parametar.

Naravno kada podesis ovaj parametar u init.ora, moras da restartujes bazu.....

Osim toga ovde mozes da vidis sta i Oracle preporucuje, i kako mozes da zaobidjes ova podesavanja prostom upotrebom komande CREATE DIRECTORY

http://oraclelon1.oracle.com/d...102/b14258/u_file.htm#BABDEJDH

Citaj dokumentaciju !!!

 
Odgovor na temu

IvanaZR

Član broj: 47913
Poruke: 36
*.absolutok.net.



Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file01.10.2005. u 20:58 - pre 198 meseci
Ovako, ja nemam kreiranu svoju bazu imam samo tabele koje sam kreirala pod scott/tiger. Nemam ni init.ora fajl, imam initseed.ora i initorcl.ora fajlove u dir database.
Pokusavam da konsultujem dokumentaciju ali mi treba resenje problema jer se vec 5 dana maltertiram sa ovim i ne mogu da se pomaknem dalje zbog podesavanja utl_file_dir.

Kuckala sam ovo u sql+

1* create directory utl_file_dir as 'c:\csv'
2 ;

Directory created.

Kada izvrsim:

select value from v$parameter where name = lower('utl_file_dir');
ERROR at line 1:
ORA-00942: table or view does not exist

isto i za:

select *
v$parameter where name = utl_file_dir;

Hvala sto se trudis da mi pomognes.


[Ovu poruku je menjao IvanaZR dana 01.10.2005. u 21:59 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao IvanaZR dana 01.10.2005. u 23:36 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Raspucin

Moderator
Član broj: 20699
Poruke: 216
*.beotel.net.

ICQ: 244452581


+3 Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file02.10.2005. u 20:25 - pre 198 meseci
Citat:
IvanaZR: Ovako, ja nemam kreiranu svoju bazu imam samo tabele koje sam kreirala pod scott/tiger.


A gde ti se schema za usera SCOTT nalazi? Naravno da imas bazu.... :-)

Citat:
IvanaZR: Nemam ni init.ora fajl, imam initseed.ora i initorcl.ora fajlove u dir database.


Imas bazu koliko ja vidim i ona se zove ORCL. Kada si instalirala Oracle (ili ti je neko instalirao) kreirana je baza sa inicijalnim parametrima. Mislio sam da nisi bas totalni pocetnik, pa sam neke stvari pretpostavio da znas. Vecina ljudi koji nesto znaju nece da ti odgovore na ovako nesto kada vide koliki si pocetnik... (Nazalost, to je istina).

Ajmo sada iz pocetka....

Citat:
IvanaZR:
Kuckala sam ovo u sql+

1* create directory utl_file_dir as 'c:\csv'
2 ;

Directory created.


i ovom naredbom si kreirala sinonim u Oracle-u za direktorijum c:\csv koji se zove utl_file_dir (nemoj pogresno da razumes, ovim sto si uradila nisi postavila inicijalni parametar utl_file_dir na vrednost c:\csv, nego si kreirala objekat direktorijum u bazi na koji mozes da se referenciras kada ucitavas nesto sa diska, bilo preko BFILENAME, UTL_FILE....)

Citat:
IvanaZR:
Kada izvrsim:

select value from v$parameter where name = lower('utl_file_dir');
ERROR at line 1:
ORA-00942: table or view does not exist

isto i za:

select *
v$parameter where name = utl_file_dir;


razlog za ovo je prost, svi sistemski pogledi (V$%, DBA_%, ALL_%, USERS_% i ostali) se nalaze pod sistemskom semom SYS, tako da upit treba da prepravis na:

select value from SYS.v$parameter where name = lower('utl_file_dir');

a se ako opet pojavi greska to znaci da nemas prava da radis SELECT nad tim pogledom. Svejedno, prva SQL komanda ti je dala odgovor, a to je da si kreirala direktorijum.

Sada idemo dalje. Kada si kreirala direktorijum treba sama sebi da dodelis prava pristupa nad njim:

GRANT READ ON DIRECTORY utl_file_dir TO SCOTT;

Sada je potrebno da imas neki fajl koji hoces da procitas ili u koji hoces da pises. Pretpostavljam da ti treba ovo prvo.

Code:

DECLARE 
  ovdeSmestamoTekstIzFajla VARCHAR2(32767); 
  fajlTipPodatka UTL_FILE.FILE_TYPE; 
BEGIN 

  fajlTipPodatka := UTL_FILE.FOPEN('utl_file_dir','mojFajl.csv','R'); 
  UTL_FILE.GET_LINE(fajlTipPodatka ,ovdeSmestamoTekstIzFajla); 
  UTL_FILE.FCLOSE(fajlTipPodatka ); 

  EXCEPTION
      WHEN UTL_FILE.ACCESS_DENIED THEN
        DBMS_OUTPUT.PUT_LINE('Nema pristupa fajlu!!!');
      WHEN others THEN
        DBMS_OUTPUT.PUT_LINE('Greska je: ' || SQLERRM);

END; 


Ovaj delic koda cita jednu po jednu liniju iz fajla, i to je cita sve dok ne naidje na znak za novu liniju ili ti ENTER. Ovaj deo koda mozes da ubacis u petlju i da ispirujes da li ti je linija koju si procitala prazna (kraj fajla) ili ne i na taj nacin da resis problem sa ucitavanjem podataka.

Toliko od mene...

PS: Jos jedna stvar, nisam siguran da li SCOTT ima privilegije nad paketom UTL_FILE (trebalo bi da ima koliko se secam) pa mozda neces moci da izvrsavas procedure iz ovog paketa. Ako ne mozes, onda se loguj kao administrator i dodeli mu privilegiju EXECUTE nad tim paketom...


[Ovu poruku je menjao Raspucin dana 02.10.2005. u 21:27 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Raspucin dana 02.10.2005. u 22:30 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Raspucin

Moderator
Član broj: 20699
Poruke: 216
*.beotel.net.

ICQ: 244452581


+3 Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file02.10.2005. u 20:50 - pre 198 meseci
Nemam pojma zasta ce ti UTL_FILE, pretpostavljam da hoces da ucitas onaj CSV fajl iz Excel-a u Oracle. Sada mi je palo na pamet jos jedno dosta elegantno resenje. Evo o cemu se radi:

Kreiras sinonim za direktorijum (sto si vec uradila), i dalje kreiras eksternu tabelu na sledeci nacin:

create table externa_tabela
(EMPNO NUMBER(4) ,
ENAME VARCHAR2(10),
JOB VARCHAR2(9),
MGR NUMBER(4),
HIREDATE DATE,
SAL NUMBER(7, 2),
COMM NUMBER(7, 2),
DEPTNO NUMBER(2)
)
ORGANIZATION EXTERNAL
( type oracle_loader
default directory utl_file_dir
access parameters
( fields terminated by ',' )
location ('moj_fajl.csv')
)
/

Posto si u semi SCOTT, uzeo sam primer tabele EMP koja se nalazi u toj semi tako da mozes da pratis.

merge into EMP e1
using EXTERNA_TABELA e2
on ( e2.empno = e1.empno )
when matched then
update set e1.sal = e2.sal
when not matched then
insert ( empno, ename, job, mgr, hiredate, sal, comm, deptno )
values ( e2.empno, e2.ename, e2.job, e2.mgr, e2.hiredate, e2.sal, e2.comm,
e2.deptno )
/
commit;

Sta smo sada uradili? Vrlo prosto, na ovaj nacin su podaci koji se nalaze u fajlu moj_fajl.csv a koji se razlikuju od podataka iz tabele EMP, update-ovani a oni koji ne postoje su insert-ovani.

Inace ako je tabela prazna, svi podaci mogu da se ucitaju na sledeci nacin:


insert /*+ append */ into emp select * from externa_tabela;

Ti tabelu EMP samo treba da zamenis sa imenom svoje tabele (i njenim kolonama)

Primere rada sa eksternim tabelema i ucitavanjem podataka preko istih imas na sledecem linku u dokumentaciji:

http://download-uk.oracle.com/...215/et_concepts.htm#sthref1650

Ovo moze da se uradi i sa SQL Loader-om, ali ne mogu sada da te ucim kako radi SQL Loader i kako se ucitavaju fajlovi sa njim....

i nadam se da smo ovim stavili tacku na tvoj problem...



[Ovu poruku je menjao Raspucin dana 02.10.2005. u 23:35 GMT+1]
 
Odgovor na temu

IvanaZR

Član broj: 47913
Poruke: 36
*.absolutok.net.



Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file03.10.2005. u 01:03 - pre 198 meseci
Hvala puno za ove odgovore. Da ja sam pocetnik, do sada sam Oracle radila samo u okviru vezbi iz C/S sistema i to 1 semestar. Znaci ucim se.

E sad opet imam probleme i vise ne razumem sta je u pitanju:

Znaci sta radim: exportujem podatke iz csv fajla u tabelu smer

ovako imam tabelu:
smer

smer_id number(2) pk
naziv varchar2(30) not null

Imam csv fajl u smer.csv u c:\csv
Postavila sam utl_file_dir=c:\csv

Koristim ovu funkciju:

create or replace function load_data( p_dir in varchar2,
p_filename in varchar2,
p_delimiter in varchar2 default '|' )
return number
is
l_input utl_file.file_type;
l_theCursor integer default dbms_sql.open_cursor;
l_buffer varchar2(4000);
l_lastLine varchar2(4000);
l_status integer;
l_colCnt number default 0;
l_cnt number default 0;
begin
l_input := utl_file.fopen( p_dir, p_filename, 'r' );

l_buffer := 'insert into SMER values (:b1,:b2)';

dbms_sql.parse(l_theCursor, l_buffer, dbms_sql.native);

loop
begin
utl_file.get_line( l_input, l_lastLine );
exception
when NO_DATA_FOUND then
exit;
end;
l_buffer := l_lastLine || p_delimiter;


for i in 1 .. l_colCnt
loop
dbms_sql.bind_variable
( l_theCursor, ':b'||i,
substr( l_buffer, 1,
instr(l_buffer,p_delimiter)-1 ) ) ;
l_buffer := substr( l_buffer,
instr(l_buffer,p_delimiter)+1 );
end loop;

begin
l_status := dbms_sql.execute(l_theCursor);
l_cnt := l_cnt + 1;
exception
when others then
NULL;
end;
end loop;

dbms_sql.close_cursor(l_theCursor);
utl_file.fclose( l_input );
commit;

return l_cnt;

end load_data;
/

Function created.

Kad je izvrsim dobijam ovo:

1* select load_data('utl_file_dir', 'smer.csv', ';') from dual
select load_data('utl_file_dir', 'smer.csv', ';') from dual
*
ERROR at line 1:
ORA-06571: Function LOAD_DATA does not guarantee not to update database


Zasto dobijam ovu poruku?! Znaci u tabeli SMER imam neke podatke, probala sam da bude prazna isto se desava bilo kako da se logujem.
Isto probala sam da napravim eksternu tabelu, pa da u nju smestim podatke iz csv-a pa update-ujem moju tabelu:

1 create table externa_tabela
2 (smer_id NUMBER(2) ,
3 naziv VARCHAR2(30)
4 )
5 ORGANIZATION EXTERNAL
6 ( type oracle_loader
7 default directory utl_file_dir
8 access parameters
9 ( fields terminated by ',' )
10 location ('smer.csv')
11* )
ORGANIZATION EXTERNAL
*
ERROR at line 5:
ORA-00922: missing or invalid option


Zasto sad ovo? Znaci opet probala sam da se logujem i kao sys i opet isto.
Kao da ne mogu sve da izvrsavam nije mi jasno jel to do nekih prava ili sta?

Znaci nadam se da ces mi pomoci da privedem ovo kraju posto stvarno nemam koga drugog da pitam a ti si se jedini ponudio da mi pomognes da resim ovaj problem, tj. ovih mnogo problema.
Hvala jos jednom.


 
Odgovor na temu

Raspucin

Moderator
Član broj: 20699
Poruke: 216
*.beotel.net.

ICQ: 244452581


+3 Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file03.10.2005. u 13:21 - pre 198 meseci
Dve stvari vidim koje prave probleme, a prvi je verzija baze, s' obzirom gresku koju ti je javio Oracle pretpostavljam da radis na 8i, a koliko se secam 8i ne podrzava eksterne tabele. Znaci da ti treba visa verzija baze da bi to radilo skroz OK.

Druga stvar se tice tvoje procedure. Ako koristis UTL_FILE moras da vodis racuna gde ti se nalaze fajlovi, ne mozes da korsitis UTL_FILE na klijentu za fajl na serveru... To se radi iz Forms-a.

Proveri da li su ti podaci u CSV-u razdvojeni sa ';' ili samo sa ','

Toliko, sada nemam vremena da razglabam sta ces i kako sec dalje, rekao sam ti gde mozes da napravis jos vece greske i kako ne treba da radis. Inace nadji instalaciju Oracle 10g, to je 1 CD. Ja sam probao kod mene i sve radi kako treba....

 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3155

Jabber: djoka_l


+1346 Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file03.10.2005. u 17:19 - pre 198 meseci
Ono ORA-06571 je zato što si koristila tvoju funkciju u select naredbi.
Da bi ORACLE znao da je sigurno izvršiti korisničku funkciju u selectu, to treba eksplicitno napisati - koristi se pragma RESTRICT_REFERENCES.

U tvom slučaju, to nije potrebno, treba samo otkucati u SQL*Plus

execute load_data('utl_file_dir', 'smer.csv', ';')

ili

begin
load_data('utl_file_dir', 'smer.csv', ';');
end;
/

da bi pozvala proceduru.

Ups, load_data je funkcija. Pošto funkcija vraća vrednost, a ti želiš da je prikažeš, postupak je sledeći

SQL> variable a number
SQL> begin :a := load_data('utl_file_dir', 'smer.csv', ';'); end;
SQL> /

PL/SQL procedure successfully completed.

SQL> select :a from dual;
:A
----------
1

Dakle, ovde je bitno da 1. deklarišeš varijablu (komanda varijable), 2. iskoristiš je sa dvotačkom ispred kada nešto želiš da joj dodeliš ili da je prikažeš.



[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 03.10.2005. u 18:27 GMT+1]
 
Odgovor na temu

IvanaZR

Član broj: 47913
Poruke: 36
*.absolutok.net.



Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file04.10.2005. u 01:08 - pre 198 meseci
Ok, to mi je jasno. Ali kako da napokon izmenim podatke u mojoj tabeli SMER podacima iz csv fajla? Znaci kako da izvrsim ovu moju funkciju load_data u sql+-u da kada u select naradbi posle hocu da vidim moje podatke oni budu izmenjeni podacima iz csv fajla.
Citala sam nesto o pragmi RESTRICT_REFERENCES, ali kako konkretno da dozvolim da koristim svoju funkciju sa select.
Drugo da li je ova funkcija ok?

create or replace function load_data( p_dir in varchar2,
p_filename in varchar2,
p_delimiter in varchar2 default '|' )
return number
is
l_input utl_file.file_type;
l_theCursor integer default dbms_sql.open_cursor;
l_buffer varchar2(4000);
l_lastLine varchar2(4000);
l_status integer;
l_colCnt number default 0;
l_cnt number default 0;
begin
l_input := utl_file.fopen( p_dir, p_filename, 'r' );

l_buffer := 'insert into SMER values (:b1,:b2)';

dbms_sql.parse(l_theCursor, l_buffer, dbms_sql.native);

loop
begin
utl_file.get_line( l_input, l_lastLine );
exception
when NO_DATA_FOUND then
exit;
end;
l_buffer := l_lastLine || p_delimiter;


for i in 1 .. l_colCnt
loop
dbms_sql.bind_variable
( l_theCursor, ':b'||i,
substr( l_buffer, 1,
instr(l_buffer,p_delimiter)-1 ) ) ;
l_buffer := substr( l_buffer,
instr(l_buffer,p_delimiter)+1 );
end loop;

begin
l_status := dbms_sql.execute(l_theCursor);
l_cnt := l_cnt + 1;
exception
when others then
NULL;
end;
end loop;

dbms_sql.close_cursor(l_theCursor);
utl_file.fclose( l_input );
commit;

return l_cnt;

end load_data;
/

Trece: Ako radim preko formsa na koji nacin da pozovem ovu moju funkciju tako da mi u poljima ispise imena smer_id i naziv smera?

Aj ako neko stigne nek mi odgovori.
Hvala.
 
Odgovor na temu

Raspucin

Moderator
Član broj: 20699
Poruke: 216
*.beotel.net.

ICQ: 244452581


+3 Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file04.10.2005. u 10:07 - pre 198 meseci
Sto da bude prosto kada moze da bude komplikovano.....

Ti si navalila i ides uporno glavom kroz zid. Nisi nista odgovorila na moj prethodni odgovor, da li sam u pravu ili ne (bar to, ako ne neki veci komentar).

Tacno je sve to sto ti je djoka_l napisao, ali to sada nema veze sa ubacivanjem ove tvoje procedure u Forms.

Forma ima Wizard sa kojim mozes da izaberes koje ce kolone iz neke tabele da prikaze i to mu je jedan od osnovnih Wizard-a. Tako se prave sifarnici u njemu...

Citat:
IvanaZR:
Drugo da li je ova funkcija ok?


Ne znam da li ti je ova funkcija OK.

Probaj je na nacin na koji ti je objasnio djoka_l pa vidi.

Ne mozes da ocekujes da ti neko sve uradi.

Stavi u tvoj direktorijum gde ti je CSV ove fajlove:

insert.bat
smer.ctl

insert.bat sadrzi:

sqlldr userid=user_name/[email protected]_baze control=smer.ctl

a smer.ctl sadrzi:

LOAD DATA
INFILE smer.csv
INTO TABLE smer
REPLACE
FIELDS TERMINATED BY ';'
TRAILING NULLCOLS
(
ime_prve_kolone,
ime_druge_kolone
)

u BAT fajlu zameni username/password i ime baze (kod tebe je ORCL, da ne kazes da posle nemas bazu)

u CTL fajlu zameni imena kolona u tabeli, kao i ime tabele i ime fajla koji se ucitava ako je to potrebno.


Na ovaj nacin iz Formsa mozes na dugme da pozoves BAT fajl, koji ce da ti ucita podatke, i time da resi tvoj problem. Jeste da ovo treba da se sve uradi iz Formsa i PL/SQL-a, ali dosta stvari ne znas, dajem ti samo najjednostavnija resenja.

Toliko od mene.

 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3155

Jabber: djoka_l


+1346 Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file04.10.2005. u 12:43 - pre 198 meseci
Uz pretpostavku da tvoja funkcija ispravno radi, a da ti želiš da u formsu prikažeš sadržaj tabele smer, funkciju treba da ili
1. napišeš ili u formsu, pa da umesto poziva dinamičkih sql inserta, upisujše u polja na bazi
2. upisuje u bazu, a da se poziva iz nekog WHEN trigera otprilike ovako:

cnt_smer number;
begin
cnt_smer := load_data( :KONTROLNI_BLOK.dir, :KONTROLNI_BLOK.file, 'r');
go_block('SMER_BLOK');
clear_block;
execute_query;
end;

Ovde pretpostavljam da u formi imaš blok koji se zove KONTROLNI_BLOK i u njemu polja DIR i FILE koje korisnik popunjava, i blok SMER_BLOK koji je bazni blok nad tabelom SMER. Pošto u trigeru postoji go_block komanda, ovaj triger mora biti restricted, tj mora da bude neki od WHEN-, a ne ON-, PRE-. POST- itd.

Da li je sada malo jasnije. Imam utisak da baš nisi ni sa formsom previše familijarna.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

IvanaZR

Član broj: 47913
Poruke: 36
*.absolutok.net.



Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file05.10.2005. u 21:41 - pre 198 meseci
Evo da odgovorim na onaj prethodni post:
Instalirala sam Oracle 10g na drugom racunaru i probala sa externom tabelom i to radi kako treba. Problem je u developeru jer ova verzija 2000 nece da radi sa oracle-om 10 (bar kod mene nece, tj. pravila je problem), u tom slucaju jel moguce da preko sql+-a update-ujem tabelu pozivom neke funkcije/procedure? Nije da idem glavom kroz zid, trudim se da sto vise naucim iz ovog sto si mi napisao, dosta sam citala po netu, dokumentaciju itd. Istina je da imam jako malo znanja sto se tice ovoga ali se trudim da zavrsim zapoceto i da nesto pri tom naucim, ali mi je pomoc potrebna.

Sto se tice developera ne stojim sa njim nista bolje nego sa oracle-om ukupno smo ga prelazili 2-3 nedelje na vezbama to je znaci uzas. Pokusavam da iskoristim onu funkciju u sql plusu pa da je nekako pozovem iz developera znaci na dugme preko triger-a sa tim da ne odredjuje korisnik gde se nalazi fajl i dir vec da iskoristim onu funkciju load_data ako je to moguce?

Opet puno hvala na pomoci.

[Ovu poruku je menjao IvanaZR dana 05.10.2005. u 22:43 GMT+1]
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3155

Jabber: djoka_l


+1346 Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file06.10.2005. u 13:52 - pre 198 meseci
Ako hoćeš da iz Formsa pozoveš neki spoljni program, imaš naredbu "host".
Na primer, da bi pozvala sql skript i izvršila ga u sqlplusu, komanda bi bila nešto kao:

host('sqlplus @tvojskript');

ali to ti stvarno nije potrebno. Preradi tvoju funkciju u formsu da čita iz fajla, nešto kao:

Na primer triger WHEN-BUTTON-PRESSED

l_input utl_file.file_type;
l_buffer varchar2(4000);
begin
l_input := utl_file.fopen( <dir>, <filename>, 'r' );

go_block('smer');
clear_block;

loop
begin
utl_file.get_line( l_input, l_buffer );


:SMER.ID := substr( l_buffer, 1, instr(l_buffer,';')-1 ) );
:SMER.NAZIV := substr( l_buffer,instr(l_buffer,';')+1 );
next_record

exception
when NO_DATA_FOUND then
exit;
end;


utl_file.fclose( l_input );

end;

Da li je jasno?
 
Odgovor na temu

IvanaZR

Član broj: 47913
Poruke: 36
*.absolutok.net.



Profil

icon Re: Da li neko zna kako se setuje utl_file22.10.2005. u 13:04 - pre 197 meseci
Uspela sam da uradim dve varijante, klijentsku i serversku.
Hvala puno na pomoci! :)
 
Odgovor na temu

[es] :: Oracle :: Da li neko zna kako se setuje utl_file

[ Pregleda: 4191 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.