Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Parallel port

[es] :: C/C++ programiranje :: Parallel port

[ Pregleda: 5212 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

kajla
Milorad Janković
Beograd

Član broj: 445
Poruke: 909
*.InfoSky.Net



+2 Profil

icon Parallel port18.06.2001. u 15:29 - pre 244 meseci
Hocu da napravim program koji se da ukljucuje i iskljucije "rele" preko paralelnog porta. Pa me zanima kako to da uradim. Video sam da u C postoje funkcije outport() i outportb().

Znaci meni je potreban program koji se na neki od pin-ova (2-9) na konektoru paralelnog porta dovesti napon od +5V kad ja pozovem tu funkciju.

(adresa porta LPT1 - 387h)
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.verat.net

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: Parallel port18.06.2001. u 17:24 - pre 244 meseci
Neznam dacno kako se radi ali imash u dos.h neke funkcije tipa out... morash da proverish tacno sintaksu i napishesh neki br npr 2 i on ti poshalje na drugi pin... moj ti je savet da to uradish u basic, mnogo je lakshe, a i tu mogu da ti objasnim

u c se nesecam tacno kako to sve ide, al ako nadjem neshto postovacu ovde
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

Dragoslav Krunić

Član broj: 225
Poruke: 1083
*.tehnicom.net



Profil

icon Re: Parallel port18.06.2001. u 19:09 - pre 244 meseci
Idi na www.wotsits.org
Specifikacija razlicitih formata fajlova a ima i o hardveru (misevi tastature, pasr. i ser. portovi...)

E sad, ti u Hardware pronadji Parallel port i to ti je to...

Inace, ima (ja mislim) Parallel-port-HOWTO na www.linuxdoc.org
Interesantan dokument sa mnoooogo linkova na kraju.

Ima nesto i u onom coffee-making howto (valjda se tako zove)...
 
Odgovor na temu

medo

Član broj: 484
Poruke: 1
195.66.174.*



Profil

icon Re: Parallel port27.06.2001. u 19:39 - pre 244 meseci
Paraleleni port ti se sastoji od tri manja porta koja su smejstena u taj jedan veliki, a to su o-utport in-port in/out-port. Posto tebe zanima samo out port on ti na paralelnom portu ima pinove od 2-9 mjesta.adresa onut porta je 888(dekadno) ili (0x378)heksadecimalno. Tako da bi doveo na prvi pin out-porta(to jeste drugi pin ako gledas citav paralelni port posto out-port pocinje od2 a zavrsava se sa 9 pinom) 5+V, onda drebas da napises sledecu sintaksu:

outport(888,1), gdje ti je 888 adresa, a jedan pali prvi pin.ako stavis umjesto jedan 2 onda on pali 2 pin ako stavis 3 onda on pali 1,2 pin out porta., i tako dalje znaci broj samo pretvoris u binearni onamo gdje je jedinica imas 5V, a onamo gdje ti je 0 iams 0 V.
 
Odgovor na temu

kajla
Milorad Janković
Beograd

Član broj: 445
Poruke: 909
*.240.EUnet.yu



+2 Profil

icon Re: Parallel port27.06.2001. u 19:45 - pre 244 meseci
Mene zanima i strobe (pin 1). Na pinu-1 je stalno napon +5V(kod mene 5.5V), e sada kad ja posaljem stobe napon na pinu-1 padne na 0V i to traje 50 mikrosekundi, posle toga vrati napon na +5V, prvi pin je inace "Hardwer Inverted".
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Parallel port

[ Pregleda: 5212 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.